Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 08

Lietuvos rankininkai užuodžia pasaulio čempionatą: „Vikingai irgi lūžta“

Prasta pradžia dar nereiškia prastos pabaigos. Lietuvos rankininkai parodė du veidus islandams, o antrasis buvo pergalingas – penktadienį pasaulio čempionato atkrintamųjų kovų pirmąjį mačą Vilniuje lietuviai laimėjo 28:27 (10:13). „Tiesiai šviesiai: aš galvojau, kad laimėsime daugiau. Aš tikėjau komanda, aš ja tikiu“, – pareiškė Lietuvos komandos treneris Artūras Juškėnas. „Ir aš galvojau, kad galime laimėti 3-4 įvarčiais. Bet iš to, kas šiandien vyko, gerai yra ir pergalė“, – pritarė Lietuvos rinktinės lyderis Aidenas Malašinskas.
Rankinio rungtynės: Lietuva - Islandija. Jonas Truchanovičius
Jonas Truchanovičius Lietuvai pelnė 5 įvarčius. / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos rinktinė pasaulio čempionate vienintelį sykį žaidė 1997 metais, kai Japonijoje finišavo 10 vietoje.
  • Vienintelį kartą Europos pirmenybėse lietuviai pasirodė 1998 m., užėmę devintą vietą.
  • 2019 m. pasaulio čempionato atrankos pirmajame etape lietuviai aplenkė Latviją, Gruziją ir Izraelį.

Pastaba: po rungtynių buvo anuliuotas per klaidą įrašytas vienas Lietuvos rinktinės įvartis ir galutiniu rezultatu paskelbtos lygiosios 27:27.

A.Juškėno vyrai vešis į Reikjaviką smulkų – vieno įvarčio – pranašumą, bet stambų emocinį užtaisą.

„Vikingai irgi lūžta. Mes perlaužėme nuo minus trijų ir galėjome patys laimėti trimis. Viskas įmanoma, bet reikia tikėti, kad išaugome savo kelnaites. Mes esame nugalėję Norvegiją, lygiai kovoję su Prancūzija, įveiksime Islandiją“, – pareiškė Lietuvos rinktinės treneris.

Kelnaitės veržia Lietuvos rankininkus du dešimtmečius – tiek laiko praėjo, kai lietuviai buvo pasirodę pasaulio ir Europos pirmenybėse 1997 ir 1998 metais.

Kelis kartus atrankos atkrintamosiose varžybose suklupusi mūsų šalies rinktinė tiki, kad trečiadienį per atsakomąjį mačą gali įžengti į 2019 metų pasaulio čempionatą.

„Važiuosime į Islandiją pabaigti darbo“, – teigė Lietuvos komandos lyderis Aidenas Malašinskas, penktadienį įmetęs daugiausiai – 7 įvarčius.

Baigti darbą Reikjavike nebus paprasta, žinant, kad ne lietuviai, o islandai yra etatiniai elitinių rankinio pirmenybių dalyviai. Lygiai prieš dešimtmetį sidabrą Pekino olimpinėse žaidynėse ir bronzą 2010 metų Europos čempionate iškovoję islandai tik pastaraisiais metais sumažino apetitą. Pernai pasaulio čempionate islandai finišavo keturiolikti, o šių metų Europos čempionate Kroatijoje liko trylikti.

Penktadienį rungtynių pradžioje Islandija tiesiog atrodė lyg geriau veikianti komanda, nors tai buvo pirmasis mačas, kai komandai vadovavo Gudmunduras Gudmundssonas. Jo vyrai lėtai rezgė atakas, bet paskui prasiverždavo metimais lyg geizeriai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rankinio rungtynės: Lietuva - Islandija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rankinio rungtynės: Lietuva - Islandija

Lietuvių pirmosios penkios atakos buvo nerezultatyvios – daugumą jų sugėrė patyręs 33 metų vartininkas Bjorgvinas Pallas Gustavssonas, o dar nuo prastesnio starto šeimininkus tris kartus išgelbėjo vartų konstrukcija.

„Pirmajame kėlinyje daug noro, mažai galvos. Antrajame – daugiau susikaupimo, ir perlenkėme“, – sakė A.Malašinskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rankinio rungtynės: Lietuva - Islandija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rankinio rungtynės: Lietuva - Islandija

Šis ilgaplaukis atakų dirigentas pamažu išjudino šeimininkų puolimą, kurio smaigalyje atsidurdavo tai pats, tai Mindaugas Urbonas. Lietuviai pavijo islandus (6:6), pažadinę ir savo ištikimiausius sirgalius.

Jų, beje, nesusirinko daug – apie pora tūkstančių „Siemens“ tribūnose, nors savaitės pradžioje Lietuvos rankinio federacijos puslapyje buvo pasirodęs pranešimas apie laukiamą anšlagą.

Aikštėje kurį laiką negelbėjo ir lietuvių milžinas Gintaras Cibulskis, sukėlęs įspūdį islandų žurnalistui. „Lietuvių kapitonas sveria kažkur tarp 150-200 kg. Tai bent trolis!“, – stebėjosi visir.is apžvalgininkas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rankinio rungtynės: Lietuva - Islandija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rankinio rungtynės: Lietuva - Islandija

Islandai laimėjo pirmąjį kėlinį 13:10, galbūt norėdami įkvėpti ir savo šalies futbolininkus – jie šeštadienį iškeliauja į pasaulio čempionatą Rusijoje.

Lietuvos rankininkai prisikėlė antrajame kėlinyje. Jie likvidavo keturių įvarčių atsilikimą ir kėlinio viduryje pirmą kartą išsiveržė į priekį (17:16).

Tai buvo tarsi kita komanda – energinga, greita ir užsivedusi, su puikiais lyderiais – Gerdu Babarsku, A.Malašinsku, Mindaugu Dumčiumi, Jonu Truchanovičiumi priešakyje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rankinio rungtynės: Lietuva - Islandija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rankinio rungtynės: Lietuva - Islandija

„Pradžioje mes buvome susikaustę. Norėjome darbą atlikti, bet čia reikia žaisti – reikia ir avantiūrų, kurios buvo antrajame kėlinyje“, – pabrėžė A.Juškėnas.

Lietuvos rinktinės treneris rungtynes vedė tarsi ant žarijų – mojuodamas rankomis lyg malūnas bėgo pasiskųsti rungtynių inspektoriui dėl teisėjų sprendimo ir už tai buvo nubaustas geltona kortele, kai jo rankininkai išgyveno įvarčių sausrą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Juškėnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Juškėnas

Galbūt šis emocijų pliūpsnis padėjo, nes lietuviai darsyk pavijo svečius (22:22), o po J.Truchanovičiaus šūvio iš toli išsiveržė į priekį.

Į rungtynių pabaigą įsibėgėjęs J.Truchanovičius dviem įvarčiais iš eilės pakėlė visus žiūrovus ant kojų – lietuviai pirmą kartą įgijo dviejų įvarčių persvarą (28:26), kuri buvo nukirpta priešpaskutinę sekundę perpus.

„Lietuviai 7-8 įvarčius įmetė kontratakose, be to, antrojoje dalyje vis žaidėme mažumoje, kartais be dviejų žaidėjų, – sakė Islandijos rinktinės treneris G.Gudmundssonas. – Esu matęs, kad tokios komandos kaip Prancūzija ir Norvegija čia turėjo sunkumų. Tačiau dabar lauksime antrojo mačo, manau, kad galime pagerinti daug dalykų.“

Geriausiu rungtynių žaidėju buvo išrinktas pusiau dešiniajame krašte rungtyniavęs M.Dumčius, į rinktinę atvykęs iš Vokietijos „Aue“ klubo. Jis pasižymėjo šešiais įvarčiais, anot trenerio A.Juškėno, tarp jų ir avantiūriškai drąsiais.

Islandų gretose geriausiu buvo išrinktas vartininkas B.P.Gustavssonas. „Mums sukliudė kelios klaidos puolime“, – sakė jis apie rungtynes.

Ir islandai, ir lietuviai su viltimi žvelgia į Reikjaviką.

Rezultatas toks, kad palieka viltį kautis Islandijoje.

A.Juškenas mano, kad ten vėl reikės žaisti greitai ir drąsiai, o tada galbūt ir pavyks nusimesti namų komandos etiketę, juo labiau, kad rungtynėse jis tikisi išvysti ir Islandijoje gyvenančių lietuvių.

„Rezultatas toks, kad palieka viltį kautis Islandijoje, – sakė Lietuvos rinktinės treneris. – Galbūt jau suaugome, subrendome. Važiuosime pergalės.

Nors... dabar užteks ir lygiųjų.”

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rankinio rungtynės: Lietuva - Islandija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rankinio rungtynės: Lietuva - Islandija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius