Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 27

Ispanas Javieras Fernandezas – egzotiškas dailiojo čiuožimo talentas, nustebinęs net pačią Ispaniją

Jeigu paprašytumėte ispanų išvardyti žymiausius šios šalies sportininkus visame pasaulyje, jie ištartų Pau Gasolio, Fernando Alondo, Rafaelio Nadalio ar Ikero Casillaso pavardes. Javiero Fernandezo nepaminėtų niekas, bet ispanišką ledo žvaigždę turi ir dailusis čiuožimas.
Javieras Fernandezas
Javieras Fernandezas / „Scanpix“ nuotr.

Ispanas daliajame čiuožime? Skamba egzotiškai? Netgi patys ispanai tuo maloniai stebisi.
Bet šalis, garsėjanti fantastiškais pasiekimais įvairiose sporto šakose, pamažu atranda dar vieną žvaigždę vardu Javieras Fernandezas. Atranda ją žiemos sporte!

Apie talentingą 21-erių čiuožėją kalbama vis garsiau ir garsiau. Anaiptol ne tik Ispanijoje.

Būtent J.Fernandezo dėka, Ispanija atsidūrė dailiojo čiuožimo žemėlapyje („Javier Fernández has put Spain on the map of figure skating“, - gruodžio 11-ąją rašė užsienio žiniasklaida.). Būtent tuo metu aš viešėjau Ispanijoje. Pamenate, kas gruodžio 10-osios vakarą vyko Madride? Pirmosios sezono „El Clasico“ rungtynės tarp „Real“ ir „Barcelona“.

Kitą rytą varčiau didžiausią šalies dienraštį „Marca“. Nepraėjus nė 12 valandų po futbolo grandų mačo, laikraščio puslapiai mirgėjo įvairiausiais straipsniais, analizėmis, grafikais, komentarais, nuotraukomis iš „El Clasico“ rungtynių. Bet tos dienos laikraštyje atsidūrė ir Javieras Fernandezas.

Scanpix nuotr./Javieras Fernandezas
„Scanpix“ nuotr./Javieras Fernandezas

Būtent gruodžio 10-ąją J.Fernandezas pirmą kartą Ispanijos dailiojo čiuožimo istorijoje prestižiniame „Grand Prix“ varžybų finale iškovojo medalį. Nusileidęs tik 2011-ųjų pasaulio čempionui kanadiečiui Patrickui Chanui ir 2010-ųjų pasaulio čempionui japonui Daisukei Takahashi, ispanas J.Fernandezas pasidabino bronziniu apdovanojimu.

„Aš tikrai nesitikėjau patekti į finalą, o juo labiau laimėti medalį. Aš toks laimingas. Laimingas, kad garsinu savo šalį dailiajame čiuožime, laimingas, kad galiu varžytis su tokiomis čiuožimo žvaigždėmis, laimingas, kad šį vakarą padariau geriausia, ką galėjau“, - sutrikęs, bet nuoširdžiai šypsodamasis kalbėjo šalia nugalėtojų spaudos konferencijoje įsitaisęs J.Fernandezas.

Išvydusi laikraštyje straipsnį apie J.Fernandezą nusišypsojau ir aš. Džiaugiausi jo pasiekimu.

Šį čiuožėją įsiminiau dirbdama 2010-ųjų Europos dailiojo čiuožimo čempionate Taline. Tuomet jis buvo mažai kam žinomas sportininkas, bet žurnalistai išvydę jį šnabždėjosi: „Žiūrėkite, čia ispanas. Kas? Ispanas? Iš kur Ispanijoje gali būti čiuožėjų?“, - tokiomis frazėmis keitėsi užsienio žurnalistai.

Buvo išties įdomu jį stebėti. Charizmatiškasis Javieras Fernandezas atliko vieną charizmatiškiausių vaidmenų kino istorijoje sukūrusio Johny Deppo personažo kapitono Džeko Sperou vaidmenį ant ledo. Ispanas vėliau prisipažino, kad jam sunku buvo vaidinti apgirtusį personažą ir atliekant sudėtingus žingsnelius nenugriūti ant ledo. Bet publika liko sužavėta, o ekspertai jam ėmė piešti šviesią ateitį.

J.Fernandezo laisvąjį šokį, galite pamatyti (arba prisiminti) pažiūrėję šį vaizdo įrašą.
 

VIDEO: Javier FERNANDEZ European Championship 2010 FS

Metais anksčiau 2009-aisiais pasaulio čempionate J.Fernandezas užėmė 19 vietą ir po 55-erių metų pertraukos iškovojo Ispanijai kelialapį į olimpinių žaidynių dailiojo čiuožimo varžybas. Olimpinėse žaidynėse Ispanijos talentas užėmė keturioliktą vietą. Praėjęs sezonas vaikinui nebuvo itin sėkmingas, nors jis tiek pasaulio, tiek Europos čempionatuose pateko į dešimtuką.

„Aš buvau nepažįstamas čiuožėjas ir visiems kėliau nuostabą. Man buvo labai sunku, nes teisėjai į mane žiūrėjo kitomis akimis. Aš buvau niekas ir iš niekur. Tik bėgant metams tai keitėsi. Dabar mane pažįsta ir varžytis ant ledo tapo kur kas lengviau“, - teigia J.Fernandezas.

Ryškiausiai J.Fernandezas sužibėjo šį sezoną. Ispanijos dailiojo čiuožimo istoriją perrašinėjantis vaikinas sudomino pasaulio žiniasklaidą ir sparčiai ėmė populiarinti dailųjį čiuožimą savo gimtojoje šalyje.

„Ispanijos žurnalistai man skambina ir apie mane rašo. Nuo manęs pradėjo žinias, o tai Ispanijoje yra daugiau nei keista. Aš sužavėtas. Nežinau, kas turi įvykti, kad dailusis čiuožimas taptų įprasta sporto šaka Ispanijoje. Dabar Ispanijoje visi yra pamišę dėl futbolo. Bus sunku varžytis su futbolu“, - nusijuokė dukart Ispanijos čempionas.

Su futbolu pasivaržyti tikrai nepavyks, bet tapti žinomu visoje Ispanijoje Javieras tikrai gali.

Jau po kelių dienų šį mielą garbanių išvysime pasaulio dailiojo čiuožimo čempionate Nicoje, o rytoj publikuosime išskirtinį J.Fernandezo interviu 15min.lt skaitytojams.

Scanpix nuotr./Javieras Fernandezas
„Scanpix“ nuotr./Javieras Fernandezas
 
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius