Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 06 /22:12

Įspūdingas Rio plento dviračių lenktynių finišas – lenkas apmaudžiai prarado auksą

Fantastišku trileriu baigėsi Rio 2016 vyrų dviračių plento grupinės lenktynės. „Rio 2016“ čempionu tapo Belgijos dviratininkas Gregas van Avermaetas, paskutiniuose kilometruose pralenkęs daną Jakobą Fuglsangą ir lenką Rafalą Majka. Lietuvis Ramūnas Navardauskas užėmė 35-ąją vietą.
Gregas van Avermaetas
Gregas van Avermaetas / „Scanpix“ nuotr.

Lenkijos dviratininkas R.Majka likus važiuoti 11,8 km jau uodė aukso medalį. Kartu su juo į priekį nuskuodę V.Nibali ir S.Henao susidūrė ir baigė lenktynes, tad lenkas liko vienas, nuo persekiojančios grupės turėdamas 20 sek. persvarą.

Likus maždaug 5 km lenko persvara po truputį ėmė tirpti – nuo persekiojančios grupės atitrūkę J.Fuglsangas ir G.van Avermaetas sparčiai vijosi lyderį.

Buvo aiškiai matyti, kad lenko kojos neatlaikys. Jis buvo aplenktas, kai finišas jau buvo matyti – 31-erių Belgijos dviratininkas G.van Avermaetas prieš pat finišą šovė į priekį ir triumfavo. Danas finišavo po akimirkos, o visiškai išsekęs lenkas prariedėjo už 5 sek.

Už bronzos medalį R.Majka ypač dėkos komandos draugui Michalui Kwiatkowskiui, kuris pirmavo daugiau nei 128 kilometrus. Likus 29 km. pastarasis pasitraukė iš kovos dėl aukso, sugebėjęs išlaukti, kol lyderių grupę pavijo R.Majka.

Labai ilgai lenktynėse priekyje buvo šešių dviračių grupė, kuri nuo pagrindinio peletono turėjo 3-5 minučių persvarą. Likus 80 km jų persvara siekė dvi minutes, lietuviai važiavo pagrindinėje grupėje.

Maždaug 12 kilometrų priekyje buvo 10-ies dviratininkų grupė. Likus 17,6 km. italas V.Nibali, kolumbietis S.Henao ir R.Majka šovė į priekį, atrodė, kad jie ir išsidalins medalius. Tačiau tada įvyko nelemtoji griūtis.

Puikią 9-ąją vietą lenktynėse užėmė Estijos dviratininkas Tanelis Kangertas. Lyderių penkioliktuke – visi Europiečiai, 16-ąją vietą užėmė amerikietis Brentas Bookwalteris.

Peties traumos padarinius jautęs 30-metis Ignatas Konovalovas finišavo 65-as. Jam tai buvo trečioji olimpiada – 2008 metų Pekino olimpinių žaidynių grupinėse lenktynėse jis finišavo 29-as, o 2004-aisiais Atėnų olimpiados treko varžybų komandų persekiojimo lenktynėse su komandos draugais užėmė aštuntą vietą.

Lenktynių aprašymas

Liko 77 km. pirmaujantis šešetas sumažėjo iki keturių dviratininkų, o netrukus – iki trijų. Lyderių trejete puikiai jautėsi lenkas Michalas Kwiatkowskis. Šalia jo važiavo rusas Pavelas Kočetkovas ir vokietis Simonas Geschke.

Liko 64 km. Pirmavo lenkas ir vokietis, o juos maždaug 1 min. atstumu bandė vytis dar penki dviratininkai. Tarp jų buvo estas Reinas Taaramae. Pagrindinis peletonas nuo šio penketo atsilieka 50 sek.

TV transliacijoje ilgai rodė kažkurį iš Lietuvos dviratininkų, kuris važiavo nedidelės grupės pabaigoje. Lenktynių organizatoriai nėra pateikę tarpinių laikų, tad neaišku, kurioje maždaug vietoje yra dviratininkai.

Liko 60 km. Lenko M.Kwiatkowskio ir ruso P.Kočetkovo persvara prieš juos besivejančią 5 dviratininkų grupę sumažėjo iki maždaug 34 sek. Pagrindinio peletono priekyje važiavo ispanų grupelė, jame matyti ir bent vienas lietuvis. Peletonas atsilieka 1 min. 15 sek.

Liko 54 km. Dabar aiškiai matyti, kad vienas lietuvis, bet neaišku, kuris, važiuoja pagrindinio peletono gale. Šią dviratininkų grupę sudaro apie 40 sportininkų. Čia yra ir tokios garsenybės kaip Chrisas Froome'as, kuris jau turėjo keisti dviratį, bei Alejandro Valverde.

Liko 49 km. Du lenktynių lyderiai po truputį tolo nuo penkių dviratininkų grupės, kuriuos sparčiai vijosi peletonas, ištirpdęs skirtumą iki 22 sek. Keli peletono priekyje važiavę dviratininkai bandė spurtuoti ir bėgti.

Liko 46 min. Lenkas M.Kwiatkowskis atsiplėšė nuo ruso ir tapo vienvaldžiu lyderiu. P.Kočetkovą pavijo 4 dviratininkai, už kurių susiformavo dar viena grupelė su keturiais sportininkais. Lyderis pirmauja 10 sek. prieš pirmąją grupelę ir 48 sek. prieš pagrindinį peletoną.

Liko 44 sek. M.Kwiatkowskį pavijo šeši dviratininkai. Lyderių septynetą be lenko sudarė S.Henao (Kol), P.Kočetovas (Rus), G.Thomasas (Vok), G.van Avermaetas (Bel), D.Carusco (Ita) ir R.Taaramae (Est).

„Scanpix“ nuotr./Olimpinių žaidynių vyrų plento dviračių grupinės lenktynės
„Scanpix“ nuotr./Olimpinių žaidynių vyrų plento dviračių grupinės lenktynės

Liko 40 km. Daugiau nei 128 km pirmavęs M.Kwiatkowskis neatlaikė jį pavijusių dviratininkų tempo. Peletonas ištįso, nuo jos bandė atitrūkti vis daugiau dviratininkų.

Liko 30 km. Fantastiškas italų V.Nibali ir F.Aru spurtas. Italai paliko už nugaros Ispanijos dviratininkus ir su britu A.Yatesu pavijo pagrindinę pirmaujančią grupę. Ją sudarė 11 sportininkų, iš kurių trys buvo italai ir du lenkai.

Liko 29 km. Neįtikėtiną darbą atlikęs M.Kwiatkowskis pasitraukė iš lenktynių. Lenkas susigriebė už šlaunies ir lyderių grupė nutolo. Daugiau nei 128 km pirmavęs M.Kwiatkowskis sugebėjo išlaukti, kol lyderius pavys kitas lenkas R.Majka.

Liko 26 km. Dešimties lyderių grupė nuo pagrindinio peletono turėjo 52 sek. persvarą.

Liko 22 km. Vienas italas, D.Caruso, neatlaikė tempo ir pasitraukė iš lyderių grupės. Tuo tarpu nuo pagrindinio peletono atitrūko 7 dviratininkų grupė.

Liko 21,5 km. Paskutinė didelė įkalnė – į priekį veržėsi V.Nibali. Šalia jo laikėsi lenkas R.Majka ir dar keturi dviratininkai.

Liko 19,5 km. Dviratininkai pradėjo leistis nuo kalno ir lyderių grupė kiek pabiro, tačiau ir toliau priekyje buvo 9 sportininkai. Jie dažnai ketėsi pozicijomis. Už 10 sek. kelio juos vijosi penkių sportininkų grupė, kurios lyderis – C.Froome'as.

Liko 17,6 km. Atakavo V.Nibali, S.Henao ir R.Majka – italas, kolumbietis ir lenkas atsiplėšė į priekį nuo kitų.

Liko 14 km. Trys lenktynių lyderiai nuo 8 persekiotojų grupelės atsiplėšė apie 20 sek.

Liko 11,8 km. GRIŪTIS! Italas V.Nibali ir S.Henao susidūrė lėkdami dideliu greičiu, liko vienas lyderis. Lenkijos dviratininkui Rafalui Majka liko atviras kelias link aukso.

Liko 9 km. Lenkijos dviratininkas R.Majka skriejo link finišo, turėdamas 20 sek. persvarą. Krito dar vienas sportininkas, britas G.Thomasas.

Liko 4 km. Lenko persvara nuo 23 sek. ištirpo iki 9 sek. Jį vijosi danas J.Fuglsangas ir belgas G. van Avermaetas.

Liko 1,2 km. Lenkas aplenktas!

FINIŠAS – olimpinis auksas atiteko belgui Gregui van Avermaetui, sidabrą išplėšė danas Jakobas Fuglsangas, o lenkas Rafalas Majka tenkinosi bronza.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius