-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 06

Istorinis lankininkų pasiekimas Europos žaidynėse įkvepia naujiems tikslams

Krokuvoje (Lenkija) pasibaigusios Europos žaidynės įsiminė Lietuvos lankininkų bendruomenei. Jose debiutavo 15-metis Lietuvos šaudymo iš lanko talentas Jonas Grigaravičius, o Paulina Ramanauskaitė tapo pirmąja lietuve, įveikusia bent vieną Europos žaidynių atkrintamųjų varžybų etapą.
Jonas Grigaravičius
Jonas Grigaravičius / Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr.

Nors J.Grigaravičius buvo gerokai jaunesnis už daugelį varžovų, jis parodė, kad gali pasipriešinti elitiniams sportininkams. Vyrų skriemulinių lankų kvalifikacijoje jis surinko 699 taškus ir užėmė 14-ąją vietą. Tuo pačiu jis pagerino Lietuvos jaunių ir jaunimo rekordus. Aštuntfinalyje J.Grigaravičius po atkaklios kovos 144:147 pralaimėjo ne vieną pasaulio taurės etapą karjeroje laimėjusiam prancūzui Nicolui Girardui.

Verta priminti, kad J.Grigaravičius į Europos žaidynes pateko užėmęs aukštą ketvirtą vietą Europos „Grand Prix“ varžybose.

J.Grigaravičius, kurio treneris yra tėtis Marius Grigaravičius, po Europos žaidynių vyko tiesiai į Airiją, kur pradėjo pasirodymą pasaulio jaunimo ir jaunių šaudymo iš lanko čempionate.

Moterų olimpinių lankų klasėje startavusi P.Ramanauskaitė kvalifikacijoje su 600 taškų užėmė 42-ąją poziciją.

„Su nekantrumu laukiau šių varžybų, nes jos yra dar vienu žingsniu arčiau olimpinių žaidynių, todėl, žinoma, ir jaudulys buvo didesnis tiek prieš varžybas, tiek jų metu, – prisiminė P.Ramanauskaitė. – Prasidėjus kvalifikacijai, buvo sunku išlikti ramiai. Tik antroje pusėje pavyko susitvarkyti su drebančiomis rankomis ir kojomis. Atitinkamai ir rezultatas antroje pusėje buvo geresnis. Jaučiausi patenkintai kvalifikacijos rezultatu, nors ir žinau, kad galėjau pasirodyti daug geriau.“

Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Paulina Ramanauskaitė
Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Paulina Ramanauskaitė

Kaip teigė Lietuvos komandos trenerė Europos žaidynėse Inga Timinskienė, visi lankininkai šįkart ruošėsi labai prastam varžybų scenarijui, dar varžybų rytą stipriai lijo, žaibavo, dėl sportininkų saugumo varžybų pradžia buvo atidėta 45 min. Bet po to viskas kardinaliai apsivertė ir sąlygos šaudymui buvo praktiškai tobulos. Todėl rezultatai tiek skriemulinių, tiek olimpinių lankų klasėse buvo itin aukšti.

Atkrintamųjų varžybų pirmajame rate P. Ramanauskaitei teko kautis su gerokai aukščiau – 23-ioje pozicijoje – po kvalifikacijos besirikiavusia Azerbaidžano atstove Yaylagui Ramazanova. Nors lietuvė nebuvo favoritė, jai pavyko išplėšti pergalę 6:5. Tai buvo pirma Lietuvos lankininkų pergalė šių varžybų atkrintamosiose varžybose per visas trejas vykusias Europos žaidynes.

Šioje akistatoje P.Ramanauskaitė startavo labai solidžiai ir po trijų šaudymo serijų pirmavo 5:1. Visgi tuomet taiklumas šiek tiek nukrito, o varžovė ėmė pataikyti tiksliau bei išlygino rezultatą 5:5. Tuomet P.Ramanauskaitė parodė charakterį ir papildomo šūvio metu strėlė pataikė tiesiai į 10-uką. Varžovė tenkinosi tik aštuonetu, todėl lietuvė pateko į kitą etapą.

„Atkrintamosiose varžybose viskas vyko priešingai negu kvalifikacijoje. Jaučiausi rami ir užtikrintai savo šūviais. Turbūt tai ir lėmė pergalę pirmoje dvikovoje“, – pripažino P.Ramanauskaitė.

„Be galo džiaugiamės ta viena laimėta dvikova – šaudymui iš lanko tai yra istorinis įvykis. Per laisvas dienas iki atkrintamųjų dvikovos Paulina aktyviai treniravosi, tobulino savo šūvius ir galų gale tai atnešė taip norimą rezultatą“, – džiaugėsi I.Timinskienė.

Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Jonas Grigaravičius, Marius Grigaravičius, Inga Timinskienė ir Paulina Ramanauskaitė.
Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr./Jonas Grigaravičius, Marius Grigaravičius, Inga Timinskienė ir Paulina Ramanauskaitė.

Antrajame atkrintamųjų varžybų rate P.Ramanauskaitė susitiko su 2021 metų pasaulio čempionato prizininke, planetos jaunimo čempione prancūze Caroline Lopez. Lietuvė metė rimtą iššūkį tituluotai varžovei ir nugalėtoja sprendėsi tik paskutinėje šaudymo serijoje. Nors ją, tuo pačiu ir visą mačą 6:4, laimėjo Prancūzijos sportininkė, Lietuvos lankininkė liko patenkinta pasirodymu.

„Antroji atkrintamųjų dvikova buvo labai panaši į pirmąją. Jaučiausi lygiai taip pat užtikrintai kiekvienu savo šūviu. Dar prieš dvikovos pradžia žinojau, kad laukia patyrusi varžovė ir sunki dvikova, tačiau tikėjau, jog galiu laimėti. Rezultatas 4:4 parodė, jog pergalė nebuvo visiškai nepasiekiama“, – pabrėžė lankininkė.

Taigi, devinta J.Grigaravičiaus ir 17-a P.Ramanauskaitės pozicijos Europos žaidynėse suteikė daug pozityvo Lietuvos šaudymo iš lanko sportui.

„Net ir pasibaigus varžyboms bei grįžus namo, neapleido jausmas, kad čia buvo labiausiai pasisekusios varžybos man. Atsirado dar didesnis noras ir toliau, mažais žingsneliais judėti didesnių pergalių link“, – teigė P.Ramanauskaitė.

Jai antrino ir I.Timinskienė: „Iš šių žaidynių tikrai parsivežame daug naujos patirties ir ryžto siekti daugiau, galbūt po 4 metų lankininkai jau galės pretenduoti ir į medalius.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius