Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 12 13

Įtarimų debesis apsupo nenugalimą britą

Chriso Froome'o dopingo testas per dviračių lenktynes „Vuelta“ Ispanijoje rugsėjį neatitiko leistinų normų – tai gali sugriauti brito ketinimus pakartoti rekordą, laimint penktą kartą garsiąsias „Tour de France“ varžybas kitąmet.
Chrisas Froome'as triumfavo „Tour de France“ dviračių lenktynėse.
Chrisas Froome'as triumfavo „Tour de France“ dviračių lenktynėse. / „Scanpix“ nuotr.

Ch.Froome'as iškovojo ketvirtą „Tour de France“ titulą šiais metais, o paskui pridėjo ir pergalę dar vienose prestižinėse lenktynėse „Vuelta“ – būtent per jas atlikto dopingo testo rezultatai sukėlė įtarimų dopingo kontrolieriams.

Tačiau jo komanda „Team Sky“ trečiadienį pareiškė, kad Ch.Froome'as nėra diskvalifikuotas – tiesiog dėl astmos vartojamo salbutamolio koncentracija buvo dusyk didesnė nei leidžia Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) taisyklės.

„Analizė parodė, kad salbutamolio koncentracija buvo 2000 nanogramų viename mililitre, lyginant su WADA leidžiamu 1000 ng/ml“, – skalbiama „Team Sky“ pareiškime.

Komanda teigė, jog normų neatitikęs geriausio dviratininko testas buvo atliktas rugsėjo 7 dieną per tris savaites Ispanijoje vykusias lenktynes.

Tarptautinė dviračių sporto (UCI) federacija pareikalavo Ch.Froome'ą pasiaiškinti.

Kenijoje gimusio Anglijos dviratininko pasiteisinimas dėl astmos yra pagrįstas medikų išvadomis, bet jo pergalės ne pirmus metus kelia įtarimų dviračių sporto mėgėjams.

Ch.Froome'as dažnai sulaukia klausimų, ar iš tiesų jis yra švarus atletas. Ypač dažnai šis klausimas kyla per „Tour de France“ lenktynes, per kurias dviratininkas visada neigia, vartojantis ką nors uždrausta.

„Scanpix“ nuotr./Chrisas Froome'as triumfavo „Tour de France“ dviračių lenktynėse.
„Scanpix“ nuotr./Chrisas Froome'as triumfavo „Tour de France“ dviračių lenktynėse.

Salbutamolis praplečia plaučius ir palengvina kvėpavimą. „Team Sky“ teigė, kad paskutinę „Vuelta“ lenktynių savaitę Ch.Froome'as suvartojo padidintą salbutamolio dozę, bet ji neviršijo leidžiamos normos.

Jei jis bus pripažintas kaltu dėl dopingo, 32 metų dviratininkas gali prarasti „Vuelta“ titulą ir sulaukti diskvalifikacijos. Sprinteris Alessandro Pettacchi buvo diskvalifikuotas metams dėl salbutamolio per 2007 m. „Giro d'Italia“ lenktynes.

„Vuelta“ varžybų rengėjai pareiškė, jog nekomentuos padėties, kol negaus oficialių duomenų apie šį atvejį.

Ch.Froome'as yra ryškiausia dviračių sporto žvaigždė pastaraisiais metais. Manoma, kad jis gali pakartoti legendinių Eddy Merckxo, Bernardo Hinault ir Miguelio Induraino pasiekimus – jie yra tapę „Tour de France“ čempionais po penkis kartus.

Lance'as Armstrongas laimėjo septynis titulus, bet visų jų neteko dėl dopingo.

„Team Sky“ dominavo pastaraisiais metais su Ch.Froome'u priešakyje. Po ketvirto titulo Prancūzijos lenktynėse, jis pirmą kartą laimėjo ir „Vuelta“.

„Scanpix“ nuotr./Chrisas Froome'as triumfavo „Tour de France“ dviračių lenktynėse.
„Scanpix“ nuotr./Chrisas Froome'as triumfavo „Tour de France“ dviračių lenktynėse.

„Astma paūmėjo per „Vuelta“ lenktynes, tad aš paklausiau komandos gydytojo patarimo ir padidinau savo salbutamolio dozę, – aiškino Ch.Froome'as. – Kaip visada, atidžiai rūpinausi, kad nesuvartočiau didesnės nei leistina dozės. Lyderio poziciją savo sporte vertinu labai rimtai. UCI visiškai teisi, dar kartą ištirdama testo rezultatus. Kartu su savo komanda aš esu pasirengęs suteikti visą informaciją, kokios reikia.“

Kaip visada, atidžiai rūpinausi, kad nesuvartočiau didesnės nei leistina dozės. Lyderio poziciją savo sporte vertinu labai rimtai.

UCI pareiškė, kad Ch.Froome'o B mėginys patvirtino rezultatus. Tačiau kol kas nežinia, ar tai bus pripažinta dopingo taisyklių sulaužymu.

Praėjusį mėnesį Ch.Froome'as pareiškė, jog norėtų važiuoti ir laimėti „Girdo d'Italia“ lenktynes, kuriose iškovota pergalė leistų jam nugalėti trejose „Grand Tour“ varžybose iš eilės. Tik šeši dviratininkai iki šiol yra laimėję visas trejas prestižines lenktynes Prancūzijoje, Ispanijoje ir Italijoje, o iš eilės tai yra pavykę tik dviem.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius