Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 23

Jauniausio Lietuvos istorijoje šachmatų didmeistrio ateitį nuspėjo mama

„Šachas ir matas“ – tokią frazę dažniausiai girdi neseniai jauniausiu Lietuvos istorijoje šachmatų didmeistriu tapusio marijampoliečio Pauliaus Pultinevičiaus varžovai. Pats Paulius teigia, kad kelias link didmeistrio titulo nebuvo toks sunkus, koks gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.
Paulius Pultinevičius
Paulius Pultinevičius / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Mama Šachmatai

Nesėkmės pradžioje

Didmeistrio titulas P.Pultinevičiui buvo suteiktas pasiekus reikalingą 2500 reitingo taškų ribą bei įvykdžius tris didmeistrio normos balus. Jis tapo jauniausiu šachmatininku Lietuvos istorijoje, kuriam buvo suteiktas prestižiškiausias šachmatų titulas. Anksčiau šis pasiekimas priklausė Šarūnui Šulskiui, kuris didmeistriu tapo 1996 m., būdamas 24-erių. Pauliui šiuo metu yra dar tik 17 metų, o aštuonioliktąjį gimtadienį jis švęs tik ateinantį savaitgalį, lapkričio 24 d.

P.Pultinevičius šachmatais žaisti pradėjo maždaug prieš 12 metų, besimokydamas pirmoje klasėje. Kiek anksčiau šią sporto šaką buvo išbandęs ir vaikino brolis Mantas, tačiau labai greitai jo susidomėjimas šachmatų figūromis išblėso. Galbūt šiek tiek keista, kad ir Paulius nepasuko brolio keliu ir nemetė šachmatų. Jauniausiam Lietuvos istorijoje šios sporto šakos didmeistriui pirmieji metai nesiklostė taip sėkmingai, kaip gali pasirodyti dabar.

Vaikino treneris Rolandas Martinkus pasakojo, kad iš pradžių Paulius varžybose nusileisdavo kone visiems savo konkurentams ir įvairiuose turnyruose klasifikuodavosi paskutinėse vietose. Tikriausiai niekas tuomet nebūtų galėjęs įžvelgti milžiniško P.Pultinevičiaus potencialo. Pats Paulius taip pat prisipažino ilgai rimtai nežiūrėjęs į šią sporto šaką. Jo teigimu, viskas pasikeitė maždaug prieš šešerius metus, kuomet jis pirmą kartą kiek netikėtai pateko į Europos čempionatą.

Valentino Daubaro nuotr./Paulius Pultinevičius ir jo treneris Rolandas Martinkus
Valentino Daubaro nuotr./Paulius Pultinevičius ir jo treneris Rolandas Martinkus

Meldėsi už varžovus

Į minėtą Europos čempionatą Paulius išvyko Lietuvos dvylikamečių čempionate užėmęs antrąją vietą. Įdomu tai, kad tame Lietuvos čempionate P.Pultinevičius visiškai nebuvo priskiriamas prie favoritų ir sėkmingas jo pasirodymas tapo staigmena daugeliui. Įprastai šalies čempionatuose pirmas dvi vietas užėmę dalyviai įgyja teisę ginti šalies garbę Europos ir Pasaulio čempionatuose, tačiau galimybę rinktis, į kurias varžybas vykti įgyja tik nugalėtojas. Sidabro medalininkas turi tenkintis tuo, kas lieka. Dažniausiai nugalėtojas nori vykti į Pasaulio čempionatus, tačiau, jei kelionė nusimato tolima ir brangi, pasitaiko ir išimčių. Šįkart to nebuvo, tad P.Pultinevičius iškeliavo į Europos čempionatą, tuomet vykusį Prahoje.

„Prisimenu, jog tas sėkmingas Pauliui Lietuvos čempionatas vyko Taujėnų dvare, o netoli jo stovėjo bažnyčia. Aš eidavau į ją melstis, kad Pauliaus varžovai sužaistų gerai. Jei varžovai žaidžia gerai, žinau, kad ir Paulius nedaro klaidų“, – juokavo vaikino treneris R.Martinkus.

Patekęs į Europos čempionatą P.Pultinevičius jame pasirodė gana sėkmingai ir užėmė 48 vietą tarp 150 dalyvių.

Pats Paulius prisipažino ilgai rimtai nežiūrėjęs į šią sporto šaką.

Pranašiški žodžiai

Dar prieš minėtą Europos čempionatą Paulius buvo puikiai pasirodęs „Baltijos taurės“ varžybose, kuriose vaikų grupėje iškovojo antrą vietą. Tada keliaujant namo P.Pultinevičiaus mama ištarė pranašišką frazę.

„Važiuojant link namų daviau Pauliui spręsti šachmatininkams skirtą užduočių knygelę. Mano nuostabai, jis gana greitai išsprendė kone visus 300 ten buvusių uždavinių. Pamačiusi tai, jo mama garsiai ėmė svarstyti, kad galbūt jos sūnus ateityje bus šachmatų didmeistriu. Neprabėgus net šešiems metams, ši pranašystė išsipildė“, – pasakojo R.Martinkus.

Paulius vis dažniau ėmė sėkmingai dalyvauti įvairiose varžybose, iš jų nuolat grįžti su apdovanojimais. Šiandien jo kolekcijoje yra jau daugiau nei pusšimtis taurių ir, kaip pats juokauja, – keli kibirai medalių. Vis dėlto sėkmingi pasirodymai prie šachmatų lentos ilgai neprivertė vaikino galutinai patikėti savo jėgomis. Viskas pasikeitė 2016 m., kuomet P.Pultinevičius iš pradžių išvyko į Pasaulio šachmatų olimpiadą Azerbaidžane, o iš karto po jos – į Pasaulio jaunių šachmatų čempionatą Rusijoje, Chanty Mansijske. Pastarosiose varžybose marijampolietis surinko 7 iš 11 galimų taškų ir užėmė penkioliktą vietą tarp 88 dalyvių.

„Šiose varžybose kiek netikėtai nugalėjau daug stiprių varžovų. Būtent tada supratau, kad galiu kovoti su visais. Iki tol labai žavėjausi ir galima sakyti net dievinau rusų šachmatininkus, bet tada supratau, kad galiu įveikti ir juos. Įdomu tai, kad Chanty Mansijske pralošiau visas keturias partijas, kurias žaidžiau su iraniečiais. Gerai, kad su šios šalies sportininkais tuomet neteko susidurti daugiau kartų“, – juokėsi P.Pultinevičius.

Po šachmatų olimpiados Azerbaidžane ir Pasaulio jaunių čempionato Rusijoje, namo jis grįžo užsitikrinęs tarptautinio meistro titulą.

Lydėjo sėkmė

Šiuo metu marijampolietis dažniausiai treniruojasi namuose, šachmatais žaisdamas su kompiuteriu, stebėdamas kitų didmeistrių kovas. Anot jo, stebėti ir mokytis iš kitų yra labai svarbu, norint tobulėti pačiam. Reikia pripažinti, kad ne tik Paulius žiūri, kaip varžosi kiti didmeistriai. Nemažai jų stebi ir P.Pultinevičiaus pasirodymus prie šachmatų lentų, o vėliau klausia jo, kodėl jis atliko vieną ar kitą ėjimus.

Treniruotis su kitais partneriais suvalkietis neturi daug galimybių, nes stipriausi šalies sportininkai gyvena didžiuosiuose šalies miestuose.

Aišku, kelias buvo kiek duobėtas, tačiau daug kur lydėjo ir sėkmė, – teigė P.Pultinevičius.

Nors savo pasiekimų Paulius jau nelabai gali ir suskaičiuoti, tačiau bene didžiausią laimėjimą jis pasiekė šiais metais Makedonijoje vykusiame Europos individualiajame čempionate, kuriame vos 186-ąjį startinį reitingą turėjęs marijampolietis tarp 359 dalyvių iškovojo penkioliktą vietą, o aštuoniolikmečių įskaitoje tapo čempionu. Šiame Europos čempionate jaunasis sportininkas įvykdė vieną iš trijų didmeistrio normos balų. Dar vieną balą jis iškovojo pernai Palangoje vykusiame Baltijos zonos turnyre, kuriame užėmė trečiąją vietą. Paskutinįjį normos balą P.Pultinevičius įvykdė Rygos Technikos universiteto šachmatų festivalyje šių metų rugpjūtį.

„Smagu, kad patekau į šalies šachmatų istoriją. Žvelgiant šiek tiek atgal, net neatrodo, kad pasiekti didmeistrio vardą buvo labai sunku. Aišku, kelias buvo kiek duobėtas, tačiau daug kur lydėjo ir sėkmė“, – prisipažino vaikinas.

Padovanojo vaikams

Apskritai šie metai Pauliui – labai sėkmingi. Šiemet jam skirta ir parduotuvių tinko „Maxima“ įsteigta „Lietuvos Maximalistų“ stipendija. Dalį šios stipendijos marijampolietis skyrė dabartinei savo mokyklai Rygiškių Jono gimnazijai bei Marijampolės vaikų lopšeliui-darželiui „Rasa“. Šioms įstaigoms P.Pultinevičius padovanojo didelius šachmatus.

Asmeninio archyvo nuotr./Paulius Pultinevičius su savo auklėtoja prie mokyklai padovanotų šachmatų
Asmeninio archyvo nuotr./Paulius Pultinevičius su savo auklėtoja prie mokyklai padovanotų šachmatų

Pats Paulius juokavo, kad galbūt taip iš dalies kompensuoja tai, jog dėl įtempto varžybų grafiko tenka itin dažnai praleidinėti pamokas. Pavyzdžiui, spalio mėnesį mokykloje jis lankėsi vos vieną dieną. Tiesa, mokytojai dėl to visiškai nepyksta, palaiko jį ir leidžia jam atsiskaityti kitu laiku nei klasės draugams. Pats P.Pultinevičius šiais mokslo metais jau baigs mokyklą, tačiau ar kitais metais kur nors studijuos – dar nežino. Vaikinas linksta link to, kad dar labiau susikoncentruos šachmatų sportui ir nori jį paversti pagrindiniu savo pragyvenimo šaltiniu.

Pragyventi įmanoma

Marijampoliečio teigimu, norint būti elitiniu žaidėju, reikia pasiekti bent 2650 reitingo taškų ribą. Būtent toks artimiausias jo tikslas ir yra. Kaip pasakojo vaikino treneris, elitinius žaidėjus dažnai kviečia į stiprius, gerai apmokamus turnyrus, jie turi galimybę atstovauti įvairių šalių klubams, kurie moka nemažas pinigų sumas. Pats Paulius šiais metais jau atstovavo vienam Graikijos klubui šios šalies čempionate. Turėdamas dar aukštesnį reitingą, jis galėtų tikėtis dar daugiau panašių kvietimų, su dar geresniais atlyginimais.

„Įprastai aukšto lygio turnyruose būna 10-15 piniginių prizų. Kai kur visi dalyviai gauna tam tikras sumas. Galbūt aukso kalnų susikrauti ir neina, tačiau profesionaliai sportuojant pragyventi tikrai įmanoma“, – teigė R.Martinkus.

Labiausiai marijampolietis svajoja tapti Lietuvos suaugusiųjų čempionu. Taip pat jis slapta viliasi kada nors laimėti ir kokį nors tarptautinį turnyrą.

Iki šiol didžiausias P.Pultinevičiaus iškovotas piniginis prizas – 6 tūkstančiai dolerių, laimėti šių metų Pasaulio Taurės varžybose, vykusiose Rusijoje, Chanty Mansijske. Palyginimui, šių varžybų nugalėtojas į kišenę įsidėjo 120 tūkstančių dolerių. Iš viso varžybų prizinis fondas sudarė apie 1,6 mln. dolerių.

Už pirmą stambų piniginį laimėjimą Paulius ketina pirkti automobilį. Kaip tik šiuo metu jis laiko vairuotojo teises. Jei viskas vyks pagal planą, jas vaikinas turėtų gauti dar iki šv. Kalėdų.

Tikslas – tapti čempionu

Nors atrodo, kad pergalių Pauliaus gyvenime netrūksta, jis vieno laimėjimo dar nėra pasiekęs. Labiausiai marijampolietis svajoja tapti Lietuvos suaugusiųjų čempionu. Taip pat jis slapta viliasi kada nors laimėti ir kokį nors tarptautinį turnyrą.

P.Pultinevičiaus teigimu, visa tai pasiekti gali būti labai sunku, nes konkurencija Lietuvoje ir pasaulyje kasmet tik didėja. Šiuo metu didžiausi marijampoliečio konkurentai, anot jo paties, – Šarūnas Šulskis, Tomas Laurišas, Vidmantas Mališauskas ir kt. Yra ir nemažai perspektyvių šachmatininkų. Vienas iš jų – Karolis Jukšta. Jam vienose varžybose Paulius neseniai jau buvo pralaimėjęs. Tiesa, jau kitą dieną, kitose varžybose, marijampoliečiui pavyko pasiekti revanšą.

„Esu labai ambicingas ir noriu siekti tik aukščiausių rezultatų. Po pralaimėjimų kartais labai išgyvenu. Ilgai galvoju apie praloštas partijas, analizuoju savo klaidas“, – prisipažino pašnekovas.

Jo teigimu, norint būti geru šachmatininku, reikia būti labai tvirtam psichologiškai, mokėti išlaikyti šaltus nervus, net ir pamačius savo klaidą – sugebėti neišsiduoti. Be to, siekiant aukštų rezultatų, tenka įdėti daug darbo bei paaukoti nemažai laisvalaikio. Nors dažniausiai Pauliaus laisvalaikis ir leidžiamas prie šachmatų lentos, tačiau jis mėgsta ir kitą sporto šaką – krepšinį. Aukštas vaikinas ne tik pats mėto kamuolį į krepšį, tačiau ir stebi geriausius planetos žaidėjus. Labiausiai jis žavisi LeBronu Jamesu, kurio pasirodymus seka itin akylai.

„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas
„Scanpix“ nuotr./LeBronas Jamesas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius