Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 29

JAV prezidentas ragins surengti 2016 metų olimpiadą Čikagoje

JAV prezidentas Barackas Obama šią savaitę apsilankys Danijoje ir ragins surengti 2016 metų olimpines žaidynes Čikagoje, pirmadienį pranešė Baltieji rūmai.
B.Obama išmėgino fechtavimosi rungtį prieš vykdamas į Kopenhagą
B.Obama išmėgino fechtavimosi rungtį prieš vykdamas į Kopenhagą. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV lyderis nusprendė prisidėti prie žmonos Michelle Obamos ir ketvirtadienį išskris į Kopenhagą, aukšta prezidento patarėja Valerie Jarrett sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“. Čikaga, kurioje ilgai gyveno B.Obama, per prezidento vizitą pateiks galutinę olimpiados viziją Tarptautiniam olimpiniam komitetui (TOK).

|Jo buvimas tik pabrėžia viską, ką jis kalbėjo, – plačiai šypsodamasis sakė kampanijos „Chicago 2016“ pirmininkas Patas Ryanas. – Tai tiesiog didžiulis šauktukas, paremiantis šį sumanymą, olimpinį judėjimą ir reikšiantis pagarbą judėjimui bei patiems TOK nariams.“ Sunku pasakyti, ar B.Obamos dalyvavimas suteiks pranašumą Čikagai penktadienį vyksiančiame TOK balsavime. Dėl teisės rengti 2016 metų olimpines žaidynes taip pat varžosi Madridas, Tokijas ir favoritu laikomas Rio de Žaneiras.

Konkurencija didelė, o galutinį sprendimą tikriausiai lems keli balsai. TOK prezidentas Jacques'as Rogge šalių lyderiams leido suprasti, kad jų dalyvavimas niekaip nepaveiks balsavimo rezultatų, tačiau iš tikrųjų jų buvimas buvo svarbus ankstesniuose balsavimuose.

2005 metais Londonui varžantis dėl teisės rengti 2012 metų olimpiadą tuometis premjeras Tony Blairas ir jo žmona Cherie prieš galutinį TOK balsavimą vyko į Singapūrą ir dvi dienas agitavo šios organizacijos narius. Premjeras savo viešbutyje asmeniškai susitiko su kai kuriais TOK nariais, o jo nuoširdumas padarė didelį įspūdį balsuotojams.

Po dvejų metų tuometis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas panašiai agitavo, kad 2014 metų žiemos olimpinės žaidynės būtų surengtos Sočyje. Jis netgi pažeidė savo tradicijas ir dalį galutinio pristatymo perskaitė anglų, o ne rusų kalba.

Viešėdamas Kopenhagoje B.Obama tikriausiai neturės laiko asmeniškai susitikti TOK nariais, tačiau jį pavaduos žmona. M.Obama trečiadienį ir ketvirtadienį dalyvaus asmeniniuose susitikimuose su komiteto nariais, o prezidento patarėja V.Jarrett praeitą savaitę tarėsi su T.Blairu, kaip geriau organizuoti tokią kampaniją.

„Vienas tinkamas pokalbis, pavyzdys arba iliustracija gali būti lemiami“, – sakė M.Obama. TOK valdybos narys Gerhardas Heibergas pripažino, kad JAV prezidento įtaka ir asmeninė charizma išties svarbu, tačiau pabrėžė, jog organizacijos nariai jau daug laiko nagrinėjo kiekvieną pasiūlymą ir skaitė vertinimo komisijos ataskaitą. „Nesu įsitikinęs, ar tai geriausia, kas gali nutikti“, – sakė G.Heibergas.

Kiti trys miestai, ypač Rio de Žaneiras, taip pat negaili pastangų savo kampanijų reklamai. Ispanijos karalius Juanas Carlosas ir buvęs TOK prezidentas Juanas Antonio Samaranchas remia Madridą. Japonijos premjeras Yukio Hatoyama pirmadienį sakė taip pat atvyksiantis į balsavimą.

Rio de Žaneiro kandidatūrą remia legendinis futbolininkas Pele, kurį TOK išrinko šimtmečio atletu. Šio miesto olimpinei kampanijai vadovaujantį Carlosą Arthurą Nuzmaną TOK nariai taip pat gerai pažįsta ir gerbia. Be to, Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva, kuris jau anksčiau sužavėjo daugelį TOK narių, niekada nepraleidžia progos priminti, kaip jo šalis trokšta organizuoti olimpiadą. „Manau, Brazilija laimės, nes mūsų pasiūlymas geriausias, – pirmadienį sakė Brazilijos vadovas. – To trokšta miesto, valstijos ir federalinė Vyriausybė.“

Olimpinės žaidynės dar niekada nevyko Pietų Amerikoje, o galimybė priimti istorinį sprendimą gali lemti kai kurių TOKS narių nuomonę. Per birželį surengtą pristatymą Rio de Žaneiras pademonstravo didžiulį žemėlapį, kuriame buvo pažymėti visi miestai, kuriuose iki šiol vyko olimpiados. Šie taškai gausiausiai spietėsi Europoje, Azijoje ir Šiaurės Amerikoje, o visas Pietų Amerikos žemynas buvo tuščias.

Brazilijos centrinio banko vadovas Henrique Meirellesas taip pat patikino, kad jo šalies ekonomika pakankamai stipri ir stabili, kad deramai atsakytų į šį iššūkį. Be abejo, Jungtinės Valstijos taip pat nestokoja finansinių išteklių. TOK jau dabar daugiausia pelno gauna iš kontrakto su JAV nacionaline transliuotoja NBC, o po penktadienį vyksiančio balsavimo prasidės derybos dėl 2014 ir 2016 metų olimpiadų transliavimo teisių Jungtinėse Valstijose. Beveik neabejotina, kad sprendimas rengti olimpiadą Čikagoje būtų pats pelningiausias ir pritrauktų daugiausia rėmėjų.

B.Obama bus pirmasis pareigas einantis JAV prezidentas, asmeniškai agituosiantis TOK balsuoti už jo šalies miestą. Balsavime dėl 2012 metų žiemos olimpinių žaidynių, kuriame buvo iškelta Niujorko kandidatūra, tuometė senatorė Hillary Clinton iki šiol buvo aukščiausia TOK balsavimą tiesiogiai stebėjusi JAV pareigūnė.

Tačiau svarbios bus ne vien JAV prezidento pareigos: ilgametis TOK narys Dickas Poundas prieš dvi savaites pareiškė, kad jaunas ir charizmatiškas pirmasis juodaodis Jungtinių Valstijų vadovas yra „šiandieninį pasaulį keičiantis veikėjas“.

B.Obamos namai Čikagoje yra vos už kelių kvartalų nuo planuojamo olimpinio stadiono, o savo miesto kandidatūrą jis aktyviai rėmė dar būdamas Ilinojaus valstijos senatorius.

JAV lyderis TOK nariams pasiuntė jau keturis vaizdo pranešimus, agituodamas balsuoti už Čikagą, o pastarosiomis savaitėmis su komiteto nariais kalbėjosi telefonu ir rašė jiems laiškus. Rugsėjo 16 dieną prezidentas su žmona surengė Čikagos olimpinės kampanijos susitikimą Baltuosiuose rūmuose.

Baltieji rūmai paskelbė apie planuojamą B.Obamos kelionę, kai šios kampanijos vadovai repetavo savo pristatymą. Išgirdę šią žinią jie stengėsi tramdyti entuziazmą, kad nebūtų apkaltinti pernelyg dideliu pasitikėjimu savo pergale, tačiau daugelis Čikagos kampanijos rėmėjų neslėpė džiaugsmo.

„Obama atvyks į Kopenhagą! Mes ką tik dar labiau priartėjome prie tikslo, kad olimpiada būtų surengta Čikagoje!“ – triskart olimpinis plaukimo čempionas Rowdy Gainesas rašo socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame pranešime. „Tai tarsi glajus ant torto“, – džiūgavo dukart olimpinį auksą pelnęs čikagietis krepšininkas Dwyane'as Wade'as.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius