-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 27

Jokios paguodos šeimai – Raimondo Rumšo mėginys B irgi teigiamas

Raimondas Rumšas jaunesnysis ilgai negalės minti dviračių lenktynėse – 23 metų dviratininko dopingo testo antrasis mėginys patvirtino, kad jo organizme būta GHRP-6 – augimo medžiagą atpalaiduojančio faktoriaus.
Raimondas Rumšas Jaunesnysis
Raimondas Rumšas jaunesnysis / Tomo Gaubio nuotr.

Gresia 4 metų diskvalifikacija

R.Rumšas pats kreipėsi į antidopingo agentūrą, kad būtų ištirtas antrasis jo mėginys.

Atliekant dopingo testus visada padaromi du šlapimo mėginiai – A ir B. Jei A mėginio rezultatas yra teigiamas, atletas turi teisę už papildomą įmoką prašyti B mėginio tyrimo, nors tai retai keičia galutinį rezultatą.

Niekas nepasikeitė ir R.Rumšui jaunesniajam – buvusiam Lietuvos dviračių jaunimo rinktinės nariui, su šeima gyvenančiam Italijoje.

Tomo Gaubio nuotr./Rumšų šeima: Raimondas Rumšas jaunesnysis, Raimondas Rumšas, Linas Rumšas, Edita Rumšienė.
Tomo Gaubio nuotr./Rumšų šeima: Raimondas Rumšas jaunesnysis, Raimondas Rumšas, Linas Rumšas, Edita Rumšienė.

Po B mėginio tyrimo sportininkui suteikiama galimybė pasiaiškinti, bet bausmės išvengti jis negalės.

R.Rumšui bausmės terminą turėtų nustatyti ne Lietuvos, o Italijos dviračių sporto federacija, nes būtent ji yra išdavusi varžybų licenciją šiam dviratininkui.

Realiausia, kad lietuvis bus diskvalifikuotas ketveriems metams. Būtent tokia bausmė praėjusį mėnesį skirta Italijos dviratininkui Stefano Pirazzi, kai 30-mečio italo organizme prieš „Giro d'Italia“ lenktynes pavasarį aptikta augimo hormonus atpalaiduojančios medžiagos. S.Pirazzi buvo atleistas iš „Bardiani CSF“ komandos.

Turi pavojingą šalutinį poveikį

R.Rumšą jaunesnįjį dopingo kontrolieriai patikrino ne varžybų metu rugsėjo 4 dieną.

Jo organizme aptiktas GHRP-6 įprastai naudojamas švirkštais leidžiama forma.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūta Banytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūta Banytė

„GHRP-6 dažniausiai naudojamas tam, kad būtų padidinta augimo hormono gamyba, – 15min sakė Lietuvos antidopingo agentūros specialistė Rūta Banytė. – Jis padeda sumažinti riebalų kiekį organizme, taip pat šiek tiek padidina raumenų masę. Jis dažniausiai naudojamas kaip alternatyva augimo hormonui.“

Vartojant šią medžiagą, vidaus organai gali tapti nenatūraliai dideli.

„Kadangi šio peptido funkcija yra atpalaiduoti augimo hormoną, tuomet suprantama, kad bus ir toks pašalinis poveikis, kaip atskirų organų padidėjimas, – sakė R.Banytė. – Esmė ta, kad ne jis pats padidės, bet suaktyvins augimo hormono išskyrimą, todėl sveikam žmogui didės organai.“

Apie šeimos problemas – puse lūpų

R.Rumšas jaunesnysis prieš tai atstovavo „Pallazzago Amaru“. Ši Italijos komanda iškart atsiribojo nuo Lietuvos dviratininko, išplatinusi pareiškimą, jog padėjo jam tik apranga ir dviračiu, bet varžybose jis varžėsi savarankiškai.

Liepos viduryje R.Rumšas jaunesnysis laimėjo Italijoje, Lombardijos regione, surengtas 46-ąsias nacionalines lenktynes „Freccia dei Vini“.

federciclismo.it nuotr./Raimondas Rumšas jaunesnysis
federciclismo.it nuotr./Raimondas Rumšas jaunesnysis

Šią pergalę jis skyrė savo broliui Linui Rumšui, kuris, būdamas 21-erių, dėl neaiškių priežasčių mirė Rumšų šeimos namuose gegužės 2 dieną.

Rugsėjo pradžioje buvo atliktos kratos R.Rumšų ir „Altopack Eppela“ komandos vadovų namuose, taip pat komandos būstinėje. „Altopack Eppela“ mėgėjų ekipai atstovavo L.Rumšas.

Po šių skandalų buvo prisimintos ir 2002–2003 metų Raimondo Rumšo vyresniojo ir jo žmonos Editos istorijos. 2002 m. R.Rumšas užėmė trečiąją vietą „Tour de France“ lenktynėse, bet jų paskutinę dieną Prancūzijos pareigūnai pasienyje sulaikė E.Rumšienę, kuri automobilyje vežėsi didelius kiekius su dopingu siejamų medikamentų.

R.Rumšas buvo diskvalifikuotas 2003 metais, kai per „Girdo d'Italia“ varžybas dopingo kontrolieriai aptiko lietuvio organizme EPO.

Iki šiol Rumšų šeima gyvena Italijoje, prie pat Lukos miesto, Toskanos regione, bet dažnai grįžta į Lietuvą ir dalyvauja dviračių lenktynėse.

R.Rumšas jaunesnysis šiais metais Lietuvos dviračių plento pirmenybių pavienio starto lenktynėse užėmė trečiąją vietą, o veteranų varžybose nugalėtoju tapo 45-erių metų R.Rumšas vyresnysis.

Tomo Gaubio nuotr./Raimondas Rumšas jaunesnysis (dešinėje) lenktynėse Lietuvoje finišavo trečias.
Tomo Gaubio nuotr./Raimondas Rumšas jaunesnysis (dešinėje) lenktynėse Lietuvoje finišavo trečias.

Dabar Lietuvos dviračių sporto bendruomenė per nuotolį seka, kaip vyniojasi didelis Rumšų šeimos nelaimių rutulys.

„Stengiamės į visa tai nesikišti – gerai juos pažįstame, bet tai yra jų šeimos reikalas, – kalbėjo vienas geriausių Lietuvos dviratininkų Ramūnas Navardauskas. – Galbūt būta problemų dėl dopingo, bet pati šeima yra labai draugiška, tiesiog liežuvis neapsiverčia kalbėti apie tai.“

„Tai skaudi tema“, – sakė ir dviratininkė Gabrielė Navardauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius