Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 08

Kas skatina mus bėgti?

Vieniems bėgimas yra reikalingas kaip oras, kiti išbėga retkarčiais siekdami gerai ir aktyviai praleisti laisvo laiko. Treti vien paskaitę šią antraštę nusisuka, nes taip ir neprisijaukino šio įpročio. O iš tiesų, ar gausi bėgikų bendruomenė, kas ir kodėl lietuvius skatina bėgti?
Bėgimas
Bėgimas / V. Dranginio nuotr.

Bėgimas gerina savijautą

Vis daugiau Lietuvių atranda bėgimą. Net 42 proc. teigia dažniau ar rečiau bėgiojantys. 16 proc. iš jų sako bėgiojantys kelis kartus per savaitę. Entuziastingiausių nesustabdo net atėjusi žiema, pirmasis sniegas ar lengvas šaltis.

Ar bėgiojate?
Ar bėgiojate?

„Pastebėjau, kad per kelerius metus Vingio parke Vilniuje matyti vis daugiau bėgikų“, – sako olimpietė ir „Danske Bank Vilniaus maratono“ trasos rekordininkė Vaida Žūsinaitė. Jai antrina „Nike Running Club“ ir „Volvere Run“ treneris Vitalijus Kazlovas: „Išties turime puikų parką, kuriame galime bėgioti. Tad net ir šaltesniu metų laiku ten puiku, kadangi apie porą kilometrų po keliu eina šiluminė trasa, kuri nutirpdo visą ledą ir leidžia laisvai bėgti. Tokių vietų galime atrasti ir daugiau, svarbu, atsakyti sau, kodėl norite tai daryti“.

Pasiteiravus, kokia pagrindinė jų bėgiojimo priežastis, pusei apklaustųjų (50 proc.)– tai padedanti gerai jaustis veikla. Penktadalis (22 proc.) teigia, kad bėga, nes nori numesti svorio. Tarp įvardijamų bėgiojimo priežasčių minimas ir noras jaustis gražesniam (16 proc.) ar tiesiog bėgimas yra patrauklus laisvalaikio praleidimo būdas (12 proc.)

Kodėl bėgiojate?
Kodėl bėgiojate?

Po bėgimo geriausiai atgaivina dušas, raumenims padeda tempimo pratimai

Gruodžio 17d. Vilniuje vyksiančio jau 42-ojo Kalėdinio bėgimo rėmėjo vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ užsakymu atlikto tyrimo duomenimis, apklausos dalyviai jėgas po bėgimo atgauna tiesiog eidami į dušą (taip teigia 50 proc. dalyvių), 29 proc. teigia pagulintys, pasiilsintys, yra tokių, kurie naudoja tepalus raumenų skausmui malšinti ar net vaistus nuo skausmo.

Sportininkai taip pat pataria po bėgimo padaryti tempimo pratimų, kadangi tai ne tik greičiau atpalaiduos po fizinio krūvio įtemtus raumenis, bet ir padės ateityje išvengti traumų, raumenų ar kitų nemalonių skausmų, tuomet bėgimas taps malonesnis.

Kaip pailsite?
Kaip pailsite?

Kaip tinkamai pasiruošti bėgimui žiemą?

„Bėgimas prasideda nuo tinkamos aprangos. Be abejo, kiekvienam reikia rinktis pagal save. Kadangi mėgstų šilumą labiau nei šaltį, atvėsus orams mėgstu apsivilkti termo rūbus, kepurę, pirštines, šaliką. Jei lauke minusinė temperatūra, ant termo rūbų sloksniuoju kitus rūbus, liemenę, neperpučiamą striukę“, – sako Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių dalyvė.

Partnerio nuotr./Pokalbis apie bėgimą
Partnerio nuotr./Pokalbis apie bėgimą

„Be abejo, apranga, batai, tinkamas pasiruošimas svarbu. Net jei mes turėsime kalną tinkamų batų, kalną rūbų, pašiltukų ar kitų dalykų, tačiau nesugebėsime savy atrasti motyvacijos, nieko ir nebus“, – sako ultra ir bekelės bėgikas Vaidas Žlabys.

Norint vėl atrasti bėgimo džiaugsmą

„Padarius pertrauką prie įprastinio fizinio krūvio reikėtų grįžti pamažu, nesukeliant streso organizmui. Svarbu stebėti ir savo savijautą kitą dieną po intensyvesnio fizinio krūvio. Kad fizinis krūvis buvo per didelis rodo prastas miegas, dusulys, raumenų skausmas, padažnėjęs pulsas. Kai savijauta po sporto nėra maloni, nesinori ir toliau reguliariai sportuoti, dėl to rekomenduojama pasirinkti treniruotės intensyvumą individualiai“, – patarimais dalijasi „Eurovaistinės“ farmacininkė R. Razulevičiūtė.

Gyventojų tyrimą „Eurovaistinės“ užsakymu šių metų rugpjūčio mėnesį atliko tyrimų bendrovė „Synopticom“. Internetinėje apklausoje dalyvavo 1269 18-65 m. respondentai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius