-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 12

Kasparaitis: „Į Lietuvą dar grįšiu ir tada žaisiu už Lietuvą“ (nuotraukos)

Tituluočiausiam Lietuvos ledo ritulininkui Dariui Kasparaičiui svajonę žaisti oficialias rungtynes gimtinėje teko atidėti vėlesniam laikui. Galingu žaidimu gynyboje garsėjantis 36 metų lietuvis pralaimėjo lenktynes su laiku ir po daugybės operacijų nespėjo atgauti tinkamos sportinės formos, tad pirmadienį Vilniaus „Siemens“ arenoje vykusį istorinį ledo ritulio mačą tarp Sankt Peterburgo SKA ir Kazanės „Ak Bars“ komandų buvo priverstas stebėti tik iš tribūnų.
Pirmą kartą Lietuvoje surengtos Kontinentinės ledo ritulio lygos (KHL) rungtynės tarp Sankt Peterburgo SKA ir Kazanės „Ak Bars“ klubų.
D.Kasparaitis rungtynes buvo priverstas stebėti tik iš tribūnų. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tiesa, D.Kasparantis trumpai buvo pasirodęs ant ledo. Tačiau ne tik be sportinės aprangos, bet ir be pačiūžų. Sunkiai išlaikydamas pusiausvyrą ir rankoje grauždamas mikrofoną jis apgailestavo, kad negalės pradžiuginti gausiai susirinkusių gerbėjų savo žaidimu, tačiau pažadėjo į Lietuvą dar grįžti.

„Ačiū jums visiems, kad susirinkot. Ačiū, kad palaikot. Pažadu, jog Lietuvoje kada nors tikrai žaisiu rungtynes ir tada vilkėsiu šitą aprangą“, – rodydamas į Lietuvos užrašą ant marškinėlių, kuriuos vilkėjo po nusivilkta SKA klubo apranga, žadėjo D.Kasparaitis.

Po tokio 36 metų ledo ritulininko gesto beveik sausakimšai užpildyta „Siemens“ arena sprogo iš džiaugsmo.

Tačiau netrukus tituluočiausias Lietuvos ledo ritulininkas buvo priverstas pasitraukti į antrą planą. Ant ledo pirmą kartą Lietuvoje žaisti stipriausios Europoje Kontinentinės ledo ritulio lygos (KHL) rungtynių išsirikiavo SKA ir „Ak Bars“ žvaigždės. Tokios kaip triskart NHL čempionas Sergejus Brylinas, triskart NHL „Visų žvaigždžių“ rungtynėse žaidęs Aleksejus Jašinas, olimpinis čempionas Sergejus Zubovas, dukart pasaulio čempionas Aleksejus Morozovas, Europos čempionas Danisas Zaripovas bei daugybė kitų.

Šiuos ledo ritulininkus į Lietuvą atviliojo D.Kasparaitis, kurio žodžiai įtikino SKA klubo vadovus žaisti mačą jo gimtojoje Lietuvoje. Spalio 12 dieną SKA vadovybė nerado laisvos arenos Sankt Peterburge ir svarstė galimybę namų mačą žaisti Švedijoje ar Vokietijoje, tačiau lietuvio autoritetas padėjo įtikinti komandos vadovus varžybas surengti Lietuvoje.

Dramatiška rungtynių eiga

„Siemens“ arenoje gausiai susirinkę lietuviai dar pristatant komandas aiškiai parodė, jog jų simpatijos priklauso D.Kasparaičio atstovaujamai SKA ekipai, kuri pirmadienį oficialiai buvo arenos šeimininkė.

Deja, šeimininkams mačo pradžia susiklostė nesėkmingai. KHL lygos čempionų titulą ginantys, tačiau šį sezoną kol kas stringantys „Ak Bars“ ledo ritulininkai pirmo kėlinio pabaigoje išnaudojo kiekybinį pranašumą (0:1) – pasižymėjo suomis Jarkko Immonenas (19:09). Vos prasidėjus antrai mačo atkarpai SKA ekipos situacija dar labiau komplikavosi – rezultatą taikliu smūgiu padvigubino Aleksejus Tereščenko (0:2, 20:55).

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Pirmą kartą Lietuvoje surengtos Kontinentinės ledo ritulio lygos (KHL) rungtynės tarp Sankt Peterburgo SKA ir Kazanės „Ak Bars“ klubų.
Dramatišką dvikovą tarp SKA (mėlyna apranga) ir „Ak Bars“ komandų po bulitų serijos laimėjo arenos šeimininkai.

Atsidūrę nemalonioje padėtyje SKA dar tvirčiau perėmė iniciatyvą ir tai netruko atnešti vaisių – rezultatą įpusėjus kėliniui sušvelnino A.Jašinas (1:2, 28:10). Tačiau išlyginti rezultato šeimininkams niekaip nesisekė, o trečiame kėlinyje „Ak Bars“, pasinaudojusi net dviejų žaidėjų persvara, atkūrė turėtą pranašumą (1:3). Įvartį pelnė Ilja Nikulinas (45:10).

SKA komandos padėtis tapo nepavydėtina. Tačiau Sankt Peterburgo ledo ritulininkai nepasidavė ir puolė vytis varžovų. Likus mažiau nei keturioms minutėms Antonas Butas (56:36) taikliu smūgiu rezultatą sušvelnino (2:3), o pratęsimą stebuklingu smūgiu priešpaskutinę mačo sekundę išplėšė Maksimas Sušinskijus (3:3, 59:59), taip ant kojų pakeldamas visus „Siemens“ arenoje susirinkusius žiūrovus, kurių dauguma jau buvo susiruošę keliauti namo.

Per papildomas penkias minutės nė vienai komandai nepavyko įvykių pakreipti sau naudinga linkme, tad išsiaiškinti dvikovos nugalėtoją ekipos buvo priverstos bulitų serijoje.

Mušant bulitus abiejų ekipų ledo ritulininkams sunkiai sekėsi pergudrauti vartininkus, tačiau, arenoje susirinkusių sirgalių laimei, stipresnė pasirodė SKA komanda. Lemiamą bulitą nugalėtojams įmušė M.Sušinskijus. Galutinis dvikovos rezultatas – 4:3 (0:1, 1:1, 2:1, 0:0, 1:0) SKA ekipos naudai.

KHL turnyro lentelėje SKA komandai ši pergalė buvo jau 11-oji per 13-a rungtynių ir pirmoji, laimėta po bulitų serijos. 33 taškus surinkę Sankt Peterburgo ledo ritulininkai užtikrintai pirmauja KHL Vakarų konferencijoje. Tuo tarpu KHL čempionės titulą ginanti Kazanės „Ak Bars“ ekipa Rytų konferencijoje su 16 taškų kol kas priversta tenkintis vieta antroje lentelės pusėje.

Komentarai po rungtynių

SKA vyr. treneris Barry Smithas:

Labai džiaugėmės, jog turėjome galimybę žaisti tokiame nuostabiame mieste, – Vilnių gyrė B.Smithas.

„Arenoje buvo sukurta nepaprasta atmosfera. Ačiū susirinkusiems žiūrovams. Labai džiaugiamės, jog turėjome galimybę žaisti tokiame nuostabiame mieste. Abi ekipos kovėsi lygiai, nė viena nenorėjo nusileisti ir kovojo tik dėl pergalės. Parodėme charakterį, sugebėjome atsitiesti iš labai sudėtingos situacijos. Norėčiau pagirti savo auklėtinius dėl to. D.Kasparaitis šiuo metu negali rungtyniauti. Artimiausiu metu jis dar vyks į Filadelfiją, kur medikai apžiūrės operuotą kirkšnį. Darius labai išgyvena dėl to, jog negalėjo pasirodyti prieš savus gerbėjus, tačiau šiandien jis tiesiog nebuvo pajėgus rungtyniauti.“

„Ak Bars“ vyr. treneris Zinetula Bilijaletdinovas:

„Man patiko varžovų komandos žaidimas, tačiau nuvylė savo ekipos žaidimas. Paskutinis įvartis man pasirodė keistas. Žinau, kad M.Sušinskijus yra labai greitas žaidėjas, tačiau abejoju, ar per dvi sekundes jis sugebėtų nučiuožti tokį atstumą, kokio reikėjo norint įmušti įvartį. Keista... Kodėl šį sezoną kol kas rungtyniaujame taip prastai? Praėjusiame čempionate atidavėme labai daug jėgų, kad iškovotume KHL čempionų taurę ir, manau, jog šiame sezone tai mums kol kas atsiliepia.“

Interviu su SKA komandos žaidėju D.Kasparaičiu:

– Kaip vertinate atmosferą, kurią arenoje sukūrė Lietuvos sirgaliai?

– Aš apakęs, kad tiek daug žmonių atėjo. Be žodžių. Vos neapsiverkiau, kai pamačiau, kiek žmonių susirinko. Lietuvoje buvo sukurta tikra ledo ritulio šventė. Visi sirgo už SKA, mes atsilikome, tačiau sugebėjome išplėšti pergalę. Geresnio scenarijaus ir sugalvoti negalima.

– Galbūt geresnis scenarijus būtų buvęs, jei būtum žaidęs ir dar įmušęs...

– Įmušęs tikrai nebūčiau, tačiau dvi baudos minutes tikrai būčiau gavęs. Aišku, labai gaila, kad negalėjau žaisti. Treniruojuosi daugiau už kitus, tačiau tiesiog jaučiu kojų skausmus ir negalėjau pasirodyti ant ledo.

Po savaitės vyksiu į JAV ir ten su medikais tarsimės, ar ne per daug rizikinga daryti tą operaciją. Būtent po šitos savaitės ir išsispręs mano tolesnė karjera, – sakė D.Kasparaitis.

– Kaip manote, kada pavyks visiškai pasveikti?

– Rusijoje medikai man pasakė, kad nebegaliu žaisti. Paskambinau į JAV ir paklausiau, ar taip gali būti. Pasakė, jog nesąmonė, atvažiuok, mes tave pagydysim. Man reikia daryti sudėtingą operaciją arba baigti karjerą. Jėgų aš dar turiu ir galėčiau žaisi dar porą metų, tačiau reikia apsipręsti. Po savaitės vyksiu į JAV ir ten su medikais tarsimės, ar ne per daug rizikinga daryti tą operaciją. Būtent po šitos savaitės ir išsispręs mano tolesnė karjera.

– Užsiminėte, jog žaisite rungtynes Lietuvos rinktinės sudėtyje. Kiek tai realu?

– Man labai skauda širdį, kai Lietuvoje mane vadina rusu. Kad ir kur žaisdavau, aš visada buvau ir esu lietuvis. Net ir rusiškai aš kalbu su akcentu. Esu gimęs Elektrėnuose ir esu tikras lietuvis. Dabar išėjau į lauką ir pamačiau olimpiečių alėją. Sabonis, Marčulionis, kiti – visi čia įamžinti, nors žaidė už SSRS. Tai kodėl manęs čia nėra, nors ir aš esu lietuvis, be to, olimpinis čempionas.

Rinktinėje tikrai žaisčiau. Tačiau tai galėčiau padaryti tik 2011 metais, nes turiu palaukti penkerius metus nuo to laiko, kai paskutinį kartą vilkėjau Rusijos rinktinės marškinėlius. Jeigu tęsiu karjerą ir jeigu nesutrukdys traumos, tikrai apsivilksiu Lietuvos rinktinės marškinėlius.

– Gal jau apsisprendėte, ką veiksite baigęs karjerą? Gal dirbsite treneriu?

– Treneriu gal ir galėčiau dirbti. Tačiau ne vaikų. Mėgstu vaikus ir dabar į varžybas nupirkau vaikams bilietų daugiau nei už 5 tūkstančius litų, tačiau manau, kad mano charakteriui būtų per sunku dirbti su vaikais. Ar galėčiau dirbti rinktinėje? Manau, kad taip.

– Ką manote apie Lietuvos ledo ritulio situaciją?

– Šis mačas parodė, jog Lietuvai ledo ritulys yra įdomus. Susirinko pilna arena žiūrovų. Tai pamatė ir verslininkai iš Rusijos. Manau, jog su jų pagalba Lietuvoje būtų įmanoma įkurti stiprų ledo ritulio klubą, kuris galėtų varžytis aukščiausiu lygiu. Įsivaizduoju, jog vienas varžybas komanda galėtų žaisti Kaune, kitas – Vilniuje. Kodėl ne Elektrėnuose? Ten tiesiog nėra tokios didelės arenos ir nesusirinktų tiek daug žiūrovų.

Ar realu turėti tokią komandą Lietuvoje? Manau, kad taip. Pažiūrėkite į Rygos „Dinamo“. Visi džiaugiasi, sako, koks gražus miestas Ryga. Man asmeniškai Vilnius dar gražesnis. Tikiu, jog toks klubas gali atsirasti, tačiau tam reikia paramos iš užsienio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius