-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 03

Kinija paprašė Rusijos atidėti invaziją į Ukrainą dėl žiemos olimpinių žaidynių

„The New York Times“ skelbia, jog aukšto rango Kinijos pareigūnai vasario pradžioje paprašė Rusijos vadovų, kad jie neįsiveržtų į Ukrainą iki žiemos olimpinių žaidynių Pekine pabaigos.
Vladimiras Putinas ir Xi Jinpingas
Vladimiras Putinas ir Xi Jinpingas / „Scanpix“ nuotr.

Anot šaltinio, JAV žvalgybos ataskaita rodo, jog aukšto rango Kinijos pareigūnai turėjo tam tikro lygio žinių apie Rusijos planus ar ketinimus įsiveržti į Ukrainą dar prieš Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pradedant karą praėjusią savaitę.

„Atitinkamuose pranešimuose minimi teiginiai yra niekuo nepagrįstos spekuliacijos, kuriomis siekiama perkelti kaltę ir apšmeižti Kiniją“, – į šią informaciją reagavo Kinijos ambasados Vašingtone atstovas Liu Pengyu.

Po kelias savaites trukusių Vakarų lyderių perspėjimų Rusija vasario 24 d., praėjus kelioms dienoms po 2022 m. Pekino žiemos olimpinių žaidynių pabaigos, surengė trijų krypčių invaziją į Ukrainą.

V.Putinas ir Kinijos vadovas Xi Jinpingas vasario 4 d. susitiko olimpiados pradžioje ir paskelbė apie atnaujintą „be ribų“ partnerystę, kurioje įsipareigojo daugiau bendradarbiauti prieš Vakarus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Xi Jinpingas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Xi Jinpingas

Laikraštis „The New York Times“ teigė, kad žvalgybinę informaciją apie Kinijos ir Rusijos pareigūnų apsikeitimą informacija surinko Vakarų žvalgybos tarnyba ir ją peržiūrintys pareigūnai laiko patikima.

JAV pareigūnai patvirtino ankstesnius dienraščio pranešimus, kad Vašingtonas perdavė aukštiems Kinijos pareigūnams žvalgybinę informaciją apie Rusijos kariuomenės telkimą aplink Ukrainą prieš invaziją, tikėdamasis, kad Pekinas įtikins Maskvą atitraukti savo karius.

Strateginių ir tarptautinių studijų centro analitinio centro Kinijos ekspertė Bonny Lin sakė, kad neaišku, kiek Xi Jinpingas žinojo apie V.Putino ketinimus.

Ji pažymėjo, kad Kinija neskubėjo evakuoti piliečių iš Ukrainos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius