Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 09 24

Klausimas apie valstybinę premiją sutrikdė čempioną: „Galiu už tai būti nulinčiuotas, bet ...“

Antrus metus svarbiausiose lengvosios atletikos varžybose nenugalimas Andrius Gudžius priėmė ordiną iš Sauliaus Skvernelio rankų, bet vėliau Lietuvos ministrui pirmininkui paliko mintį apmąstymui.
Andrius Gudžius
Sportininkų pagerbimo už pasiekimus Pasaulio ir Europos čempionatuose 2018 metais šventė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos sportininkams už pasiekimus pasaulio ir Europos pirmenybėse skirtos premijos
  • Irklavimas – 51761 eurų
  • Lengvoji atletika – 29020
  • Baidarių ir kanojų irklavimas – 22810
  • Plaukimas – 20262
  • Lengvoji atletika (neįgaliųjų varžybos) 10632
  • Badmintonas (kurčiųjų varžybos) 9840
  • Aviamodeliai – 9120
  • Dviračių trekas – 7603
  • Sunkioji atletika – 5065
  • Kultūrizmas ir fitnesas – 3480
  • Imtynės (neįgaliųjų varžybos) – 3480
  • Tinklinis – 3480
  • Sportiniai šokiai – 1740

Pirmadienį Lietuvos vyriausybės rūmuose apie pusantro šimto sportininkų ir trenerių buvo apdovanojami už titulus ir šalies vardo garsinimą sporto arenose 2018 metais.

Atletams atitenka ir valstybinės premijos, kuriomis šalis atsidėkoja už pasiektus rezultatus įstatymo numatyta tvarka. Kūno kultūros ir sporto departamento skaičiavimais, iš viso pirmadienį apdovanotiems atletams teko 178 293 eurų.

Ženkli suma pusantro šimto atletams, bet ar patenkinti premijomis pavieniai atletai?

Štai Europos lengvosios atletikos čempioną disko metiką Andrių Gudžių valstybė apdovanoja 11,6 tūks. eurų, o jo trenerį Vaclovą Kidyką ir kitus pagalbininkus – 8,7 tūkst. eurų.

„Ne mano reikalas spręsti premijų dydį, bet jau penkiolika metų jos yra tokios pačios – sakė A.Gudžius, paklaustas, ar jo manymu sportininkams valstybinės premijos yra tinkamos. – Galbūt būsiu nulinčiuotas už tuos pasakymus, bet tokia realybė: prieš penkiolika metų premijos buvo tokios pačios – ekonomika toli nubėgo, premijos liko.

Kiti žmonės turėtų spręsti, ar didinti sportininkams premijas, bet realybė yra tokia.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sportininkų pagerbimo už pasiekimus Pasaulio ir Europos čempionatuose 2018 metais šventė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sportininkų pagerbimo už pasiekimus Pasaulio ir Europos čempionatuose 2018 metais šventė

A.Gudžiaus treneris V.Kidykas, pats buvęs elitinis disko metikas, mano, kad labiau neteisingos yra už pasaulio pirmenybių medalius skiriamos premijos.

Pernai už planetos čempionate Londone laimėtą auksą A.Gudžius valstybės buvo apdovanotas 20 tūkst. eurų.

V.Kidyko įsitikinimu, tai yra per kukli suma lyginant su Lietuvos atletams skiriamomis premijomis už olimpinių žaidynių medalius.

„Galėtų premijos būti ir didesnės, – po apdovanojimų renginio Vyriausybės rūmuose sakė disko metimų treneris. – Pernai dėl to sulaužėme daug iečių, bet reikalai nepajudėjo.

Aš manau, kad Europos čempiono titulas įvertinamas daugiau mažiau teisingai, bet pasaulio čempionato auksas – labai kukliai. Juk olimpinių žaidynių čempionui yra numatyta 115 tūkst. eurų premija, o pasaulio čempionui – daug mažiau. Man sako, kad olimpinės žaidynės vyksta perpus rečiau nei pasaulio pirmenybės – tik kas ketverius metus. Ar tai reiškia, kad jei olimpinės žaidynės vyktų dar rečiau, tada kažkas laimėtų milijoną? Nėra logikos.“

Plaukikai Rūta Meilutytė ir Danas Rapšys apdovanoti po 5,8 tūkst. eurų premijomis – tiek skirtą už Europos plaukimo pirmenybių sidabrą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Danas Rapšys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Danas Rapšys

„Kiekvienam sportininkui valstybinės premijos, kaip ir renta, yra labai svarbios, – sakė D.Rapšys, šių metų pabaigoje dar startuosiantis pasaulio plaukimo trumpajame baseine pirmenybėse. – Nors iš tiesų, kažką laimėję mes nelabai žinome kiek už tai gausime. Malonu, kai praėjus porai dienų po sėkmingo starto kažkas parašo, kad štai, Danai, laimėjai kažkiek. Būna žiauriai gerai.

Bet mes nežinome, kiek kaip pinigų įvertinami mūsų pasiekimai. Tik tiek, kad daug metų tai nesikeičia. O už universiados pasiekimus iš viso panaikino. Gal per daug laimime?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius