-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 03

Kosminė šachmatų dvikova: pasaulio čempionas laimėjo visų laikų ilgiausią partiją

Jis tai padarė. Magnusas Carlsenas (ELO-2855) perėmė iniciatyvą kovoje dėl šachmatų pasaulio čempiono titulo. Penktadienį Dubajuje tęsėsi kova dėl šachmatų karūnos ir 31-erių titulą ginantis norvegas šeštoje partijoje pagaliau sugebėjo įveiktu vienmetį konkurentą Janą Nepomniaščį (ELO-2782).
Magnusas Carlsenas
Magnusas Carlsenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po penkių partijų rezultatas buvo lygus 2,5:2,5 ir skeptikai vis garsiau kalbėjo apie tai, kad kova dėl pasaulio čempiono titulo darosi nuobodi ir išsikvėpusi, nes visos partijos pasibaigia taip pat – lygiosiomis.

Ir tada atėjo penktadienis. Baltomis figūromis žaidęs pasaulio čempionas po fantastiškos daugiau nei 7 val. ir 45 min. trukusios kovos bei 136 ėjimų pagaliau privertė varžovą pasiduoti.

Tai buvo pati ilgiausia partija per visą kovų dėl pasaulio čempionų titulo istoriją, trunkančią 135-erius metus.

Ankstesnis rekordas – 124 ėjimai – laikėsi nuo 1978-ųjų legendinės Viktoro Korčnojaus ir Anatolijaus Karpovo dvikovos.

„Manau, kad pabaigoje buvau šiek tiek kantresnis. Tam tikru momentu pajutau, kad varžovas šiek tiek praranda kantrybę. Janas partijos pabaigoje nebebuvo toks budrus kaip pradžioje ir tai man teikė šiek tiek vilties. Galiausiai tai pavyko konvertuoti į pranašumą“, – po pergalės džiaugėsi M.Carlsenas.

„Partijos pradžioje maniau, kad galiu pasiekti daugiau nei lygiąsias. Atrodė, kad abu turime savo šansų, bet vėliau padariau keletą klaidų, be reikalo karalienę perkėliau ne į tą langelį ir Magnusas tiesiog idealiai pasinaudojo tomis keliomis galimybėmis“, – partiją vertino J.Nepomniaščis.

VIDEO: Šeštoji partija

Rezultatas tapo 3,5:2,5. Šeštadienį ir sekmadienį didmeistriai sužais 7 ir 8 partijas.

M.Carlsenui pasaulio čempiono titulas priklauso nuo 2013-ųjų.

Iš viso šiame mače bus sužaista 14 klasikinių partijų. Jei po jų rezultatas būtų lygus, tada lauktų 4 greitųjų šachmatų partijos. Jei ir tada nugalėtojas nepaaiškės, bus žaidžiami iki 5 mini turnyrų pagal „žaibo“ šachmatų taisykles, o jei prireiks – ir vadinamasis „Armagedonas“.

Pasaulio čempionato finalo prizų fondą sudaro 2 mln. eurų. Nugalėtojui atiteks 60 proc. šios sumos, o pralaimėtojui – 40 proc. Jei po 14 partijų rezultatas bus lygus, tuomet nugalėtojas gaus 55 proc. fondo, o pralaimėtojas – 45 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius