-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 23

Lance'o Armstrongo titulų nėra kam atiduoti – amerikiečiui už nugaros likdavę dviratininkai taip pat susitepę dopingu

Atrodo, kad 1999–2005 m. „Tour de France“ lenktynės gali likti be nugalėtojų, nes septyni iš aštuonių amerikiečiui Lance'ui Armstrongui už nugaros ant podiumo likusių dviratininkų taip pat bent kartą yra įsivėlę į su dopingu susijusius skandalus.
Lance'as Armstrongas „Tour de France“ varžybose (2004 m.)
Lance'as Armstrongas „Tour de France“ varžybose (2004 m.) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

1999–2005 metais septynis kartus iš eilės prestižines „Tour de France“ lenktynes laimėjęs amerikietis Lance`as Armstrongas dėl dopingo vartojimo šių titulų neteko. Šiuo metu tarptautinė dviračių sąjunga (UCI) sprendžia, ką daryti su L.Armstrongo trofėjais.

Ispanijos dviratininkas Fernando Escartinas yra vienintelis dviratininkas, kuris per septynerius L.Armstrongo šlovės metus „Tour de France“ lenktynėse užlipo ant nugalėtojų podiumo, tačiau nėra susitepęs dopingu. F.Escartinas 1999 m. lenktynėse buvo trečias.

Iki penktadienio, kuomet vyks vykdomojo komiteto posėdis, UCI nuspręs, ką daryti su L.Armstrongo titulais – atiduoti juos kitiems sportininkams, ar septynias lenktynes palikti be nugalėtojo.

„Tour de France“ vadovas Christianas Prudhomme`as mieliau paliktų L.Armstrongo titulus be savininko. Kaip teigė JAV antidopingo agentūros (USADA) vadovas Travisas Tygartas, tai buvo „EPO (Eritropoetinas – hormonas, kuris aktyvina eritrocitų gamybą – aut. past.) ir kraujo perpylimo amžius“.

1999 metų vicečempionas šveicaras Alexas Zulle`as po metų pateko į vadinamąją „Festina“ bylą. Tuomet Prancūzijos policija lenktynių metu atliko kratą šveicaro komandos viešbutyje ir rado daug draudžiamų preparatų.

Vokietis Janas Ulrichas, pagrindinis L.Armstrongo konkurentas 2002–2003 m., yra vienas iš pagrindinių sportininkų, kurie įsipainioję į vadinamą „Operation Puerto“ skandalą. Iki pat šių metų vasario jis neigė vartojęs dopingą, tačiau sporto arbitražo teismas jį pripažino kaltu. Tada vokietis pripažino buvęs prieštaringai vertinamo ispanų gydytojo Eufemiano Fuentes pacientas. Šis medikas perpildavo atletų kraują.

J.Ulrichas 2000, 2001 ir 2003 m. „Tour de France“ užėmė antrąsias, o 2005-aisiais – trečią vietą.

Dėl šio skandalo 2005 m. trečioji vieta atiteko ispanui Francisco Moncebo, tačiau ir šis vėliau įsipainiojo į tą pačią „Operation Puerto“ bylą.

Kuomet USADA rugpjūtį paskelbė, kad iš L.Armstrongo bus atimti titulai, J.Ulrcihas teigė, kad į amerikiečio „Tour de France“ prizus nepretenduos.

„Per tuos metus Lance`as buvo už mane geresnis. Pripažinau tai tada, pripažįstu ir dabar“, – kalbėjo J.Ulrichas.

Kitas ispanas Joseba Beloki, kuris 2000 ir 2001 m. lenktynėse buvo trečias, o 2002 m. užėmė antrą vietą, taip pat figūravo E.Fuentes dokumentuose. Keliose Madrido klinikose medikas saugojo kraujo maišus, kuriuose buvo saugomas švarus sportininkų kraujas.

J.Beloki nebuvo leista varžytis 2006 m. „Tour de France“, o po metų jis pasitraukė iš sporto.

Italas Ivanas Basso, 2004 m. buvęs trečias, o 2005-aisiais – antras, už bendradarbiavimą su E.Fuentesu Italijos olimpinio (CONI) komiteto buvo nubaustas dviejų metų diskvalifikacija.

Vokietijos dviratininkas Andresas Kloedenas, 2004-aisiais užėmęs antrą vietą, įsivėlė į vadinamą Freiburgo bylą. Joje buvo įrodyta, kad per 2006 m. lenktynes vokietis vyko į Freiburgo kliniką, kad jam būtų perpiltas kraujas.

2002-aisiais trečią vietą lenktynėse užėmė lietuvis Raimondas Rumšas. Dviratininko žmona tais pačiais metais buvo sulaikyta prie Italijos ir Prancūzijos pasienio, kai bandė pervežti draudžiamus preparatus. Ji teigė, kad gabena juos sergančiai motinai, tačiau R.Rumšo kraujyje netrukus buvo rasta EPO.

2003 m. „Tour de France“ trečios vietos laimėtojas Aleksandras Vinokurovas po ketverių metų buvo nubaustas dvejų metų diskvalifikacija už nelegalius kraujo perpylimus. Kazachas šiemet pasitraukė iš profesionalaus sporto, tačiau be dopingo šešėlio taip pat neliko.

Taigi vienintelis F.Escartinas, iš 1999-2005 m. „Tour de France“ lenktynių prizininkų, per karjerą nėra patekęs į dopingo skandalą.

1999-2005 m. „Tour de France“ prizininkai:

1999 m. 1. L.Armstrongas; 2. A.Zulle; 3. F.Escartinas

2000 m. 1. L.Armstrongas; 2. J.Ullrichas; 3. J.Beloki

2001 m. 1. L.Armstrongas; 2. J.Ulrichas; 3. J.Beloki

2002 m. 1. L.Armstrongas; 2. J.Beloki; 3. R.Rumšas

2003 m. 1. L.Armstrongas; 2. J.Ulrichas; 3. A.Vinokurovas

2004 m. 1. L.Armstrongas; 2. A.Kloedenas; 3. I.Basso

2005 m. 1. L.Armstrongas; 2. I.Basso; 3. J.Ulrichas 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius