Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 10 10

Lietuvoje viešintis IOC prezidentas nemano, kad sporte vyksta Šaltasis karas

Lietuvoje viešintis Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Thomas Bachas antradienį trumpai bendravo su žiniasklaidos atstovais, tačiau pokalbis truko neilgai. Į savo paties spaudos konferenciją smarkiai pavėlavęs olimpinio judėjimo vadovas daugiausiai kalbėjo apie Vilniuje vykstančio tarptautinio forumą „Moterų lyderystės stiprinimas“ ir lygias lyčių teises olimpiniame judėjime.
Thomas Bachas - Tarptautinio olimpinio komiteto pirmininkas
Thomas Bachas – Tarptautinio olimpinio komiteto pirmininkas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Atvykau čia visų pirma pagerbti LTOK ir labai sėkmingus Lietuvos atletus. Praėjo 25-eri metai nuo jūsų sugrįžimo į olimpines žaidynes. 1992 m. Barselonoje jūs sugrįžote į olimpines žaidynes, tai ypatingos žaidynės ir man – aš tuomet pirmą kartą dalyvavau žaidynėse kaip IOC narys. Buvo puiku daug sužinoti apie LTOK darbą, įteikti olimpinį sidabro medalį lietuviui (M.Mizgaičiui)“, – kalbėjo T.Bachas.

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė teigė, kad T.Bacho vizitas Lietuvoje yra labai svarbus jos vadovaujamos organizacijos darbų įvertinimas.

Šiuo metu Vilniuje be T.Bacho vieši ir daugiau aukšto rango Europos sporto organizacijų vadovų, tokių kaip Danijos olimpinio komiteto prezidentas Nielsas Nygaardas ar Europos olimpinio komiteto prezidentas Janezas Kocijančičius. Jie svečiuojasi tarptautiniame forume, skirtame moterų lyderystės sporte skatinime.

Mes visada esame prieš bet kokius boikotus, nes IOC misija yra statyti tiltus, kviesti dialogui, jungti visą pasaulį sportu.

„Taip pat esu čia dėl moterų lyderystės sporte programos. Tai viena didžiausių IOC olimpinės programos temų. Kitose jaunimo olimpinėse žaidynėse 2018 m. turėsime visiškai lygias moterų ir vyrų teises – tiek pat sportininkų ir tas pačias rungtis visiems.

Tokijuje mums šiek tiek pritrūks (48-49 proc. dalyvių bus moterys), kai kuriose komandinėse sporto šakose neturime pakankamai aukšto lygio moterų komandų. Tačiau pirmą kartą bokse vyrai ir moterys varžysis po lygiai svorio kategorijų. Daugėja mišrių rungčių.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Daina Gudzinevičiūtė ir Thomas Bachas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Daina Gudzinevičiūtė ir Thomas Bachas

Per pastaruosius ketverius metus IOC komisijose moterų skaičius smarkiai išaugo ir siekia 48 proc. Turime rekordinį moterų skaičių (4 iš 15-os) IOC vykdomajame komitete. Tai svarbu ne tik sportui, bet ir visuomenei, nes lyčių lygybė yra būtina. Sportas padeda moterims ir mergaitėms padidinti pasitikėjimą savimi, padeda joms tapti lyderėms“, – kalbėjo T.Bachas.

1976 metų olimpinėse žaidynėse fechtavimo rungtyje aukso medalį laimėjęs T.Bachas vėliau negalėjo ginti šio apdovanojimo, nes Vakarų bloko šalys boikotavo 1980-ųjų žaidynes Maskvoje.

Per pastaruosius ketverius metus IOC komisijose moterų skaičius smarkiai išaugo ir siekia 48 proc. Turime rekordinį moterų skaičių (4 iš 15-os) IOC vykdomajame komitete.

Paklaustas, ar dabartinė pasaulio sporto situacija jam neprimena Šaltojo karo laikų, T.Bachas ėmė kalbėti apie sporto reikšmę vienijant žmones.

„Nesutinku su tiesioginiu palyginimu. Tačiau pasaulio bendruomenėje matome tam tikrą tendenciją izoliacijos. Ši padėtis nesutampa su olimpinėmis vertybėmis, kurių tikslas yra vienybė. Mes visada esame prieš bet kokius boikotus, nes IOC misija yra statyti tiltus, kviesti dialogui, jungti visą pasaulį sportu. Taip, šiuo metu tai yra sunkiau nei keletą metų prieš tai, tačiau tai tik skatina mus dirbti sunkiau“, – teigė T.Bachas.

63 metų vokietis sulaukia labai daug kritikos dėl palankumo Vladimirui Putinui, teigiama, kad vyrai yra geri draugai.

T.Bacho prezidentavimas IOC bus puikiai prisimenamas dėl Rusijos dopingo skandalo, kilusio praėjusiais metais. Nors daugelis tikėjosi, kad dėl vyriausybės remiamos dopingo programos Rusija bus pašalinta iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių, T.Bacho vadovaujamas IOC nusprendė leisti rusams varžytis, jei šie įrodys esantys švarūs. Iš viso Rio varžėsi 278 atletai, nors rusai norėjo siųsti 389 sportininkų komandą.

Spaudos konferencijoje T.Bachas teigė, kad po žiemos žaidynių Sočyje IOC sugriežtino antidopingo priežiūros taisyklės.

„Turime įstatymus, neleidžiančius vogti, tačiau vis tiek vyksta vagystės. Vien taisyklės negali apsaugoti nuo pažeidimų. Po Sočio žaidynių sugriežtinome taisykles, tai darėme kartu su WADA (tarptautine antidopingo agentūra), dabar būtini tarptautiniai ekspertai, WADA akredituota antidopingo laboratorija. Tačiau net tarptautinių stebėtojų sistema negalėjo užtikrinti, kad Sočio laboratorijoje bus išvengta manipuliacijų. Priežiūros sistema turi būti sugriežtinta ir tai bus padaryta“, – užtikrino T.Bachas.

Kol kas vis dar nėra aišku, ar Rusijai bus leista varžytis 2018 metų žiemos žaidynėse Pjongčange.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius