-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 10 25

Naujas skaitmeninės televizijos „Viasat“ sporto sezonas: Arnas Kaunas apie golfą

Golfas nėra itin brangus sportas, o fizinis krūvis čia – gerokai didesnis nei galima įsivaizduoti. Apie tai skaitmeninei televizijai „Viasat“ papasakojo ir mitus apie golfą sugriovė vienas geriausių Lietuvos ir Baltijos šalių golfo žaidėjas Arnas Kaunas.
Arnas Kaunas
Arnas Kaunas / "Viasat Sport Baltic" nuotr.

– Golfas tikrai nėra dažnas jauno žmogaus pasirinkimas. Kaip nutiko, kad pradėjai žaisti golfą?

– Tuo metu gyvenau Prancūzijoje. Man buvo keturiolika metų ir prieš tai lankiau karatė. Gyvenau netoli privataus golfo klubo, aplink jį bėgiojau vakarais ir rytais. Kartą klubo savininkas, kuris buvo mano tėvo draugas, pasikvietė, davė visą įrangą ir taip pradėjau kasdien lankytis golfo laukuose. Tai tęsėsi metus ir galų gale reikėjo apsispręsti – golfas ar karatė? Nebuvo taip sunku, kaip atrodo, nes labai patiko man šitas sportas. 

– Daugelis mano, kad golfas pensininkų žaidimas, ir sako, kad „čia toks pats sportas, kaip ir šachmatai“...

– Su šachmatais tai turi bendro tiek, kad golfe irgi reikia labai strateguoti: kaip ir kur nulėks kamuoliukas, kas bus po to. Tačiau ir fizinio pasirengimo aspektas golfe labai svarbus – reikia itin daug vaikščioti. Tačiau ir tiems, kurie nenori daug vaikščioti, visuomet yra sprendimas – golfomobiliai. Jais lengvai galima keliauti nuo vienos duobutės iki kitos.  Labai daug padeda ir pagalbininkai – kedžiai. Jie yra daug daugiau nei tik daiktų nešiotojas. Kedžiai visų pirma patys ištyrinėja golfo lauką ir žaidėjui tampa patikimais patarėjais. 

Šiaip kasdien treniruodamasis golfo lauke praleidžiu po 5 valandas, papildomai užsiimu ir fiziniais pratimais, padedančiais lavinti jėgą ir ištvermę. Kitas labai smagus golfo aspektas yra sveikas gyvenimo būdas: daug vaikščiojama gryname ore.

Golfas per „Viasat Golf“
Tik golfui skirtas sporto kanalas „Viasat Golf“ rodo svarbiausius pasaulio golfo turnyrus: Europos turą bei vyrų ir moterų profesionalų turus PGA ir LPGA.

– Lietuvoje golfo sezonas netrunka visus metus, kaip tuomet treniruojiesi?

– Pusę laiko gyvenu Lietuvoje, o kitą, kai čia blogas oras, – Prancūzijoje.

– O kaip apskritai golfo aikštynai Lietuvoje?

– Jų yra penki, tačiau daugiausia treniruojuosi „Europos centro golfo klube“, kuris man teikia puikias sąlygas. Be to, čia ir pats treniruoju. O aikštynai Lietuvoje nėra paprasti, tad juose labai įdomu žaisti. 

– Tačiau daugeliui atrodo, kad tai labai brangus sportas...

– Specialiai domėjausi šiuo klausimu. Taip, Lietuvoje tai – brangu. Bet vėlgi kaip pažiūrėsi. Jei iškart susipirksi brangiausią inventorių, tuomet taip. Tačiau pamenu, kaip pats pradėjau žaisti, tam nereikia didelių pradinių investicijų. 

Lietuvoje brangumą lemia požiūris į šitą sportą. Visiems atrodo, kad tik turtingi žaidžia golfą. Tarkime, šiuo metu Lietuvoje yra tik apie 500 žaidėjų, o golfo klubai – 5. Tikrai yra erdvės plėstis. Prancūzijoje labai daug kas žaidžia golfą: ir uždirbantys daug, ir vidutiniškai. Taip pat ir siekiama pritraukti kuo daugiau vaikų į šį sportą. Pavyzdžiui, Europoje golfo abonementas metams vaikui kainuoja pigiau nei Lietuvoje. 

– O atsiranda didesnis susidomėjimas golfu Lietuvoje?

– Neseniai laimėjau Rusijos atvirąjį profesionalų čempionatą, tad, ko gero, visuomet didesnės pergalės padidina susidomėjimą. Daug daugiau žmonių į mane kreipėsi ir pareiškė norą treniruotis. Buvo vienas juokingas nutikimas, kai vienas treneris bandė pakeisti vaiko laikyseną, bet jam nesisekė. Kai paprašė manęs parodyti, vaiko laikysena pasikeitė labai greitai. Kai pasidomėjau, kodėl taip staiga pavyko, išgirdau vaiko atsakymą: „Tu bent jau laimėjęs kažką esi.” Džiaugiuosi, kad galiu prisidėti prie golfo populiarinimo Lietuvoje ir stengiuosi tai daryti aktyviai, todėl atidariau „Arnas Kaunas Golf Clinic“. Taip pat smagu, kad atsiranda ir kitų iniciatyvų bandant populiarinti golfą Lietuvoje: labai rekomenduočiau apsilankyti parduotuvėje „Golf City“, kurioje visi norintys gali tiesiog susipažinti su šiuo žaidimu. 

– O kas pačiam imponuoja iš golfo žaidėjų?

– Labai vertinu senesnės kartos žaidėjus, pvz., amžiną atilsį Severiano Ballesteros. Jis buvo burtininkas. Jis išgalvodavo smūgius, jis žaisdavo atsipalaidavęs. Kiekvieną kartą jis pateikdavo netikėtumų, mušdavo pakėlęs koją. Taip visus žavi vis dar žaidžiantis Miguelis Angelis Jimenezas, nuolat pateikdamas netikėtumų golfo aikštyne. O iš dabartinių įdomu stebėti jaunojo Rory McIlroy žaidimą. Šis šiaurės airis turi potencialo ateityje pranokti ir Tigerį Woodsą. 

– Kodėl žmonėms rekomenduotum golfą? Ir žaisti, ir žiūrėti?

– Golfas tarp visų sportų išskirtinis tuo, kad čia niekada ne vėlu pradėti, o žaidėjo karjera yra labai ilga. Pavyzdžiui, viename turnyre esu varžęsis su 78 metų amžiaus žaidėju. O žiūrėti verta vien todėl, kad tai yra puikus šou, visuomet smagu matyti, ką gali padaryti žmogus su viena lazda. Be to, čia viskas gali pasikeisti akimirksniu – net tvirtai pirmaujantis žaidėjas dėl vienos klaidos, gali netekti lyderio pozicijos. Įtampa čia tvyro nuolat. 

"Viasat Golf"
"Viasat Golf"

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius