Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 22

Lietuvos metų sportininkai: Aurimas Didžbalis ir Simona Krupeckaitė

Lietuvos sporto apdovanojimuose net keturis prizus susišlavė irkluotojai, o geriausiais sportininkais pripažinti sunkiaatletis Aurimas Didžbalis ir treko dviratininkė Simona Krupeckaitė. Olimpinės irklavimo įgulos tapo metų komandomis, o apdovanojimas „Už viso gyvenimo nuopelnus sportui“ įteiktas legendiniam krepšininkui Modestui Paulauskui.
Simona Krupeckaitė ir Aurimas Didžbalis
Simona Krupeckaitė ir Aurimas Didžbalis

Daugiausia nominacijų jau ne pirmus metus laimėjo Lietuvos irkluotojai. Donata Vištartaitė su Milda Valčiukaite tapo geriausia moterų komanda, o Saulius Ritteris su Mindaugu Griškoniu – geriausia vyrų komanda.

Beje, olimpinė prizininkė M.Valčiukaitė renginyje pasirodė ir naujame amplua – kartu su Marijumi Žiedu vedė apdovanojimus. Nors iš pradžių sportininkė akivaizdžiai jaudinosi, tačiau šventė praėjo be didelių trukdžių.

Pasibaigus apdovanojimams M.Valčiukaitė teigė, kad jaudulio ant scenos tiesioginės transliacijos metu buvo kur kas daugiau nei Rio atsiimant olimpinį medalį. Merginos įsiminė ir gražia padėka viena kitai.

„Šiemet supratau, kad niekada negalima nustoti svajoti. Didžiausią ačiū noriu ištarti Mildai, nes ji buvo tas žmogus, kuris kovojo už mūsų abiejų svajones“, – kalbėjo D.Vištartaitė.

Milda teigė, kad mūsų šalyje sunku surasti merginų, pasiryžusių siekti profesionalių sportininkių kelio. Ji paragino moteris sportuoti: „Linkiu, kad kitąmet moterų komandų būtų daugiau.“

Irkluotojų duetas geriausia moterų komanda tapo trečius metus iš eilės. Jų kolegos vyrai, Rio iškovoję olimpinį sidabrą, dėkojo visai irklavimo bendruomenei.

Metų treneriu paskelbtas irklavimo rinktinės vyr. treneris Mykolas Masilionis, o nominacija „Už pagalba sportininkams“ įteikta lietuvių irklavimo rinktinės konsultantui, vienam geriausių pasaulio trenerių, italui Giovanni Postiglione.

„Labai labai dėkoju dviem ypatingiems žmonėms – tai R.Maščinskui ir S.Ritteriui. Prieš ketverius metus Varezėje jie ieškojo geriausio trenerio – tai buvau aš. Sakiau, kad jūsų šalyje yra labai šalta. Jie mane įtikino pabandyti atvykti. Aš pabandžiau. Įsitikinau, kad čia ne tik šalta, bet ir gražu“, – kalbėjo dukart geriausias pasaulio irklavimo treneris G.Postiglione, su publika pasisveikinęs lietuviškai ir kelis kartus pasakęs „Ačiū“.

Bene vienintele apdovanojimų intriga buvo Simonas Bilis. Olimpiadoje netikėtai į 50 m laisvuoju stiliumi finalą patekęs plaukikas gruodį triumfavo pasaulio čempionate ir sujaukė apdovanojimų organizatorių planus. Nors auksas ir bronza planetos pirmenybėse įprastai leistų varžytis dėl metų sportininko vardo, tačiau po S.Bilio pergalės balsuoti buvo likusios vos kelios dienos, o jis net nebuvo įtrauktas tarp nominantų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simonas Bilis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simonas Bilis

Apdovanojimų Taryba, sudaryta iš įvairių sporto funkcionierių nusprendė S.Bilį pagerbti „Metų pergalės“ apdovanojimu. Plaukikas parodė, kad prizas jam svarbus ir specialiai dėl šios ceremonijos grįžo į Lietuvą iš už Atlanto. Interviu su S.Biliu skaitykite čia.

Olimpiniai prizininkai baidarininkai Aurimas Lankas ir Edvinas Ramanauskas buvo minimi net trijose nominacijose ir galiausiai jiems atiteko prizas „Metų proveržis“.

„Tikimės, kad šis proveržis padės visuomenei pažvelgti į visas sporto šakas – ne tik krepšinį ir futbolą. Kad Lietuvoje gali užaugti ir kitų sporto šakų čempionai. Kad žurnalistai rašytų ne apie tai, ar gaus NBA žaidėjas kontraktą, ar ne. Kad rašytų – gaus olimpietis finansavimą ar negaus“, – žiniasklaidai ironiškai įkando A.Lankas.

Rinkimuose kartu su sveikaisiais sportininkais buvo apdovanoti ir neįgalieji. Ypatingai daug ovacijų sulaukė Lietuvos aklųjų riedulio rinktinė, kurią Rio parolimpinėse žaidynėse užsienio spauda praminė „Svajonių komanda“. Ji laimėjo Metų neįgaliųjų komandos apdovanojimą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos golbolo rinktinė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos golbolo rinktinė

Kapitono ir tikros šio sporto legendos Genriko Pavliukianeco vedama ekipa laimėjo visas rungtynes ir pirmą kartą Lietuvos golbolo istorijoje laimėjo olimpinį auksą.

„Labai malonu gauti šį apdovanojimą, mes labai džiaugiamės. Manau, kad ateityje bus iškovotas dar ne vienas trofėjus ir padovanotas Lietuvai“, – kalbėjo Genrikas. 20 metų komandai atidavęs kapitonas dabar turi visų spalvų parolimpinius medalius ir atsisveikino su sportininko karjera.

Metų neįgaliuoju sportininku antrus metus iš eilės pripažintas du parolimpinius medalius iš Rio parsivežęs lengvaatletis Mindaugas Bilius. Už atostogaujantį sportininką prizą atsiėmė pastarojo dažnai kritikuojamas Lietuvos parolimpinio komiteto prezidentas Vytautas Kvietkauskas.

„Dėkoju šventės organizatorius, kurie pakvietė mus, neįgaliuosius, lygiomis teisėmis kovoti dėl geriausiųjų vardo. Tai yra didelis ir labai reikšmingas žingsnis, suartinant neįgaliųjų Lietuvą ir sveikųjų Lietuvą. Tai yra mūsų valstybės pažangos rodiklis“, – sakė V.Kvietkauskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simona Krupeckaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simona Krupeckaitė

Dviejose pagrindinėse Metų sportininko ir Metų sportininkės nominacijose triumfavo sunkiaatletis Aurimas Didžbalis ir treko karaliene vadinama Simona Krupeckaitė.

Dviratininkė tarė nuoširdžiausią vakaro kalbą ir prieš visą publiką pažadėjo, kad dar nesitrauks iš sporto.

„Labai jaudinuosi, nes olimpiniais metais tapti žvaigžde... Jaučiuosi... Gal galėjote padaryti kokį metų atgimimą? Jaučiuosi gal ne geriausia sportininke, o lyg mažas atgimęs feniksas.

Labai džiaugiuosi už jūsų meilę, tikėjimą. Aš myliu sportą ir galiu pasakyti, kad mane jis veža. Neišeisiu aš iš to sporto, nebijokite“, – sakė S.Krupeckaitė.

Ji geriausio sportininko rinkimus yra laimėjusi 2009 ir 2010 metais, kai prizas buvo teikiamas vienas ir pagal lytį sportininkai nebūdavo atskiriami į dvi atskiras nominacijas. Tris metų sportininko titulus yra laimėjusi ir viena iš nominančių plaukikė Rūta Meilutytė, taip pat krepšininkas Šarūnas Marčiulionis.

Daugiau kartų geriausiais Lietuvos atletais yra pripažinti tik trys asmenybės: krepšininkas Arvydas Sabonis ir lengvaatletis Virgilijus Alekna po keturis, Modestas Paulauskas – septynis sykius.

Būtent M.Paulauskui buvo skirta paskutinis vakaro prizas „Už viso gyvenimo nuopelnus sportui“. Jis dėl sveikatos problemų negalėjo atvykti į ceremoniją.

Geriausi Lietuvos sportininkai per pastaruosius 20 metų

2015 m. Laura Asadauskaitė (penkiakovė) ir Ramūnas Navardauskas (dviračių sportas)
2014 m. Rūta Meilutytė (plaukimas) ir Jevgenijus Šuklinas (kanojų irklavimas)
2013 m. Rūta Meilutytė (plaukimas)
2012 m. Rūta Meilutytė (plaukimas)
2011 m. Laura Asadauskaitė (penkiakovė)
2010 m.Simona Krupeckaitė (dviračių trekas)
2009 m. Simona Krupeckaitė (dviračių trekas)
2008 m. Edvinas Krungolcas (penkiakovė)
2007 m. Ramūnas Šiškauskas (krepšinis)
2006 m. Virgilijus Alekna (lengvoji atletika)
2005 m. Virgilijus Alekna (lengvoji atletika)
2004 m. Virgilijus Alekna (lengvoji atletika)
2003 m. Šarūnas Jasikevičius (krepšinis)
2002 m. Raimondas Rumšas (dviračių sportas)
2001 m. Rasa Polikevičiūtė (dviračių sportas)
2000 m. Virgilijus Alekna (lengvoji atletika)
1999 m. Edita Pučinskaitė (dviračių sportas)
1998 m. Diana Žiliūtė (dviračių sportas)
1997 m. Raimondas Šiugždinis (buriavimas)
1996 m. Arvydas Sabonis (krepšinis)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius