-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 05

Lietuvos pulo rinktinė į Europos čempionatą išvyko su viltimis pagerinti ankstesnius rezultatus

Lietuvos pulo rinktinė penktadienio vakarą Vilniuje prisistatė žiniasklaidai prieš balandžio 10–12 Slovėnijos kurorte Portorož vyksiantį Europos pulo čempionatą, į kurį išvyko šeši stipriausi šalies pulo meistrai.
Lietuvos biliardo rinktinės išlydėtuvės
Lietuvos biliardo rinktinės išlydėtuvės / Mato Dauginio/15min.lt nuotr.

Pirmą kartą Lietuvos sportininkai Europos čempionate dalyvavo 1999 metais. Nuo 2006-ųjų iki 2012 metų dėl Lietuvos narystės sustabdymo tarptautinėje biliardo federacijoje (EPBF) pirmenybėse lietuviai nedalyvavo, tačiau pernai sugrįžo.

Šiemet, anot Lietuvos pulo federacijos prezidento Tomo Brikmanio, lietuviai pasiekti aukštų tikslų nesitiki, tačiau norėtų pasirodyti geriau nei iki šiol yra pavykę. Iš čempionate dalyvausiančių merginų – Agnės Jarušauskaitės ir Simonos Milišauskaitės – tikimąsi patekimo tarp 16-os stipriausių sportininkų. Vyrai į čempionatą važiuoja keturiese – Marius Šiaudkulis, Leonas Mončiunskas, Henrikas Strolis i Marius Ganusauskas. Iš jų tikimąsi patekimo tarp 32-iejų stipriausių sportininkų.

Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Lietuvos pulo rinktinės ialydėtuvės
Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Lietuvos pulo rinktinės išlydėtuvės

„Šiemet į Europos čempionatą siųsime šešis sportininkus, dviem daugiau negu pernai. Čempionatas pulo sporte yra svarbiausios varžybos Europoje ir jame šiemet dalyvaus 32 valstybės ir apie 200 sportininkų. Varžybos vyks keturiose disciplinose – pulo-14, pulo-10, pulo-8 ir pulo-9. Mūsų merginos dalyvaus dar ir komandinėse varžybose“, – apie čempionatą pasakojo T.Brikmanis.

Lietuvos atstovai Europos čempionatuose ir varžybų istorija

„Dalyvavimas šiose varžybose yra brangus malonumas, mes tam išleisime maždaug pusę metinio biudžeto, o du sportininkai į čempionatą vykstą už savo pinigus. Be to, Europos čempionatas nėra komercinis turnyras – pinigų ten nelaimima“, – teigė T.Brikmanis.

Pirmą kartą lietuviai čempionate dalyvavo 1999 m., kuomet jis vyko Lenkijoje ir su pertraukomis pirmenybėse varžėsi iki 2006-ųjų. Tuomet dėl finansinių įsipareigojimų nevykdymo Lietuvos pulo federacija buvo pašalinta iš Europos pulo federacijos (EPBF).

T.Brikmanis pasakojo, kad su bendraminčiais naują federaciją Lietuvoje įkūrė 2010-aisiais ir po metų jau sulaukė tarptautinio pripažinimo – šiuo metu lietuviai EPBF turi „laikino“ nario statusą ir visateisiais nariais tikisi tapti jau kitąmet.

Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Tomas Brikmanis
Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Tomas Brikmanis

Pulo federacijos prezidentas pasakojo, kad 1978 m. įkurtoje EPBF ir Europos pule ilgą laiką dominavo Vokietijos ir Švedijos sportininkai.

„Pasikeitus Europos politinei sistemai į aukštumas išsiveržė Lenkijos ir Rusijos atstovai. Rusus remia „Gazprom“ kompanija ir yra daug puikiai žaidžiančio jaunimo. Lenkija dešimt metų labai nuosekliai dirbo ir taip pat iškilo. Vis dėlto madas vis dar diktuoja senoji Europa – minėta Vokietija, Švedija, Nyderlandai, Austrija, Danija ir kitos šalys“, – pasakojo T.Brikmanis.

Anot federacijos prezidento, patekimas tarp 32 geriausių sportininkų Lietuvos vyrams būtų labai geras pasiekimas, nes Europos čempionate dalyvaus daug  labai aukšto meistriškumo sportininkų.

„Apie medalius svajoti nedrįstu, nors esu buvęs neįvertinęs savo sportininkų ir jie parodė geresnių rezultatų. Tačiau Lietuvos pulo istorijoje dar nė vienas nėra buvęs patekęs tarp 32. Estai turi kelis bronzos medalius, latvis yra užėmęs 17-ą vietą, tad Lietuva čia atsilieka. Realiai žiūrint, kažko daugiau galima tikėtis iš merginų, nes vyrų grupėje bus 30-40 labai aušto meistriškumo sportininkų, kuriuos galime vadinti pulo dievais“, – juokavo T.Brikmanis.

Kas yra pulas?

T.Brikmanio teigimu pulas, kuris dar vadinamas amerikietišku biliardu, pradėtas kultivuoti tik prieš maždaug 30 metų, tad vis dar populiarėja. Vis dėlto, anot federacijos prezidento, pulas yra kur kas populiaresnis ir masiškesnis negu dažniau matomas snukeris.

Pasaulyje pulą žaidžia apie 3 mln. sportininkų, kai tuo tarpu snukerį – tik apie pusę milijono. Už pastarąjį yra populiaresnis ir karambolis, kurio žaidėjų skaičiuojama apie 2 mln.

Lietuvos rinktinės sportininkai teigė, kad išmokti žaisti pulą yra kur kas lengviau nei snukerį. Snukerio kamuoliukai yra mažesni, stalas didesnis, o jo kišenės siauros.

„Pirmą kartą be jokios praktikos atėjęs prie snukerio stalo gali labai smarkiai nusivilti ir daugiau nebegrįžti“, – juokavo H.Strolia – „o pulą išmokti yra kur kas lengviau“.

L.Mončiunskas teigė, kad pule ir amžiaus skirtumas neturi didelės reikšmės.

„Pažiūrėkite snukerį per televiziją – jį dažnai rodo. Prie snukerio stalo retai pamatysite žaidėjų, kurie yra vyresni negu keturiasdešimties. Nežinau, kodėl, tačiau ten amžius vaidina kur kas didesnį vaidmenį“, – teigė Europos čempionate dar 2005 ir 2006 dalyvavęs L.Mončiunskas.

Lietuvos pulo rinktinės sudėtis:

Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Agnė Jaruaauskaitė
Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Agnė Jarušauskaitė

Agnė Jarušauskaitė – devynis kartus Lietuvos čempionė, 2011 ir 2012 metų Baltijos pulo lygos reitingo lyderė, Europos čempionate sportininkė dalyvaus pirma kartą.

 

 

 

 

 

Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Simona Miliaauskaitė
Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Simona Milišauskaitė

Simona Milišauskaitė – penkis kartus Lietuvos čempionė, geriausia 2012 metų Lietuvos pulo žaidėja, Europos čempionate dalyvaus pirmą kartą.

 

 

 

 

Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Marius `iaudkulis
Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Marius Šiaudkulis

Marius Šiaudkulis – tris kartus Lietuvos čempionas ir keliolika kartų vicečempionas, 2011 metų Baltijos pulo lygos reitingo lyderis, geriausias 2012 m. Lietuvos pulo žaidėjas. Europos čempionate sportininkas debiutavo 2012-aisiais.

 

 

 

Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Leonas Mončiunskas
Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Leonas Mončiunskas

Leonas Mončiunskas – Lietuvos čempionu yra tapęs septynis kartus, o Europos čempionate dalyvavo 2005 ir 2006 metais.

 

 

 

Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Henrikas Strolis
Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Henrikas Strolis

Henrikas Strolis – dukart Lietuvos čempionas, didžiausią tarptautinę patirtį turintis Lietuvos pulo sportininkas, Europos čempionate dalyvavęs dar 2000 m. bei pernai.

 

 

 

Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Marius Ganusauskas
Mato Dauginio/15min.lt nuotr./Marius Ganusauskas

Marius Ganusauskas – sparčiai tobulėjantis ir jau du Lietuvos čempionato bronzos medalius turintis sportininkas. Europos čempionate jis dalyvaus pirmą kartą.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius