-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 03

Lietuvos sporto pinigų pyrago raikymas: pakeistos taisyklės karo kirvio neužkasė

Kiekvienų metų pabaigoje nemažai nesantaikos kibirkščių įskeliančios Lietuvos sportui skirtų pinigų dalybos ir šiemet kursto papildomas aistras. Nors naujai patvirtintos Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo (KKSRF) administravimo nuostatos yra didelis šuolis skaidrumo link, nemažai klausimų kelia tai, ar pačių nusistatytų taisyklių bus laikomasi.
Edis Urbanavičius prieš Rimantą Kveselaitį
Edis Urbanavičius prieš Rimantą Kveselaitį / 15min koliažas

Parengti nauji dokumentai

Rugsėjo viduryje susirinkusi KKSRF taryba patvirtino naujas fondo administravimo taisykles.

Taryba, kuriai, be pirmininkavusio Rimanto Kveselaičio, priklauso Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis (KKSD) direktorius Edis Urbanavičius, asociacijos „Sportas visiems“ prezidentas Bronislovas Vasiliauskas, Lietuvos savivaldybių sporto padalinių vadovų Asociacijos pirmininkas Albinas Grabnickas ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) viceprezidentas Romualdas Bakutis, ėmėsi reformų.

Nauji fondo veiklą reglamentuojantys dokumentai buvo paruošti atsižvelgiant į Lietuvos Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) antikorupcinio vertinimo išvadas.

„Rengdamas naujas fondo administravimo taisykles ypač atsižvelgiau į Specialiųjų tyrimų tarnybos rekomendacijas dėl fondo veiklos viešumo. Tikiuosi, kad nauja tvarka leis išvengti abejonių dėl fondo tarybos sprendimų, kuriems projektams skirti finansavimą. Svarbus dėmesys skirtas ir kokybiniam paraiškų vertinimui. Po diskusijų, atsižvelgę į kitų tarybos narių pastabas, taisykles patvirtinome. Tai svarbus žingsnis link bendro, efektyvaus ir skaidraus darbo“, – fondo administravimo tvarkos pakeitimus komentavo R.Kveselaitis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rimantas Kveselaitis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rimantas Kveselaitis

Savo noru ar remiamas prie sienos?

Fondo pirmininkas iš karto viešai suskubo pranešti, jog pakeitimai taisyklėse padaryti jo iniciatyva. R.Kveselaičio teigimu, būtent jo parengtas naujas administravimo taisyklių projektas buvo išsiųstas suderinimui STT ir Lietuvos sporto šakų federacijoms, o esminių pastabų šios organizacijos projektui nepateikė.

KKSD vadovui E.Urbanavičiui toks viešas R.Kveselaičio išstojimas sukėlė šypseną. Anot KKSD direktoriaus, imtis permainų KKSRF tarybos mohikanai nusprendė tik tuomet, kai STT ir KKSD juos pradėjo remti prie sienos.

KKSD vadovui E.Urbanavičiui toks viešas R.Kveselaičio išstojimas sukėlė šypseną. Anot KKSD direktoriaus, imtis permainų KKSRF tarybos mohikanai nusprendė tik tuomet, kai STT ir KKSD juos pradėjo remti prie sienos.

„R.Kveselaitis teigia, kad visą projektą savo iniciatyva pakeitė iš esmės, tačiau galiu užtikrinti, kad tai yra visiška netiesa. Dokumentais nesunkiai galima įrodyti, kas ką pakeitė. Iš pradžių nedaug pakoreguotą taisyklių projektą R.Kveselaitis nusiuntė STT. Pastarosios atstovai į gautą dokumentą pažvelgė pro pirštus ir nurodė tik keletą pastabų. Tačiau STT dokumentą atsiuntė ir mums, o mes, pamatę pastabas, STT išsiuntėme savus komentarus ir rekomendacijas. O jų buvo keli lapai. Atsakymo iš šios tarnybos mes taip ir nesulaukėme, bet fondo taryba jau dirba mūsų nusakytų pastabų rėmuose“, – 15min pasakojo E.Urbanavičius.

Aistras kaitina ekspertų atranka

Paraiškų padavimo terminas baigėsi praėjusią savaitę. Trečiadienio vakarą R.Kveselaitis dar negalėjo pasakyti, kiek jų yra gauta šiemet. „Visas paraiškas suskaičiuoti prireiks apie dešimt dienų“, – kalbėjo KKSRF tarybos pirmininkas.

Šiemet vertinimas turėtų vykti trimis etapais. Iš pradžių bus įvertinama projektų administracinė atitiktis, vėliau projektams balus skirs ekspertai ir tik galiausiai, surinkusios reikiamą balų skaičių, paraiškos atsidurs fondo tarybos rankose.

„Sunku pasakyti, kaip bus, tačiau fondo administravimo taisyklės iš esmės pakeistos ir tai yra svarbiausias dalykas. Manau, jog jos pakeistos pirmiausia būtent departamento specialistų ir teisininkų dėka. Tai, ką siūlė ponas Kveselaitis, buvo tikrai ne tai, ko reikalavo STT ir KKSD. Dabar viešai skelbiamas taisyklių formatas jau yra panašus į tokį, koks ir turėtų būti. O kaip jo bus laikomasis ir kaip į tas nuostatas bus atsižvelgiama, parodys laikas“, – toliau kritikos negailėjo E.Urbanavičius.

Alfredo Pliadžio nuotr./Edis Urbanavičius
Alfredo Pliadžio nuotr./Edis Urbanavičius

Jo nuomone, braižant būsimo KKSRF biudžeto skirstymo gaires ne mažiau yra svarbu profesionaliai nusistatyti ekspertų tvarkos ir skirstymo taisykles.

Nauja paraiškas vertinančių ekspertų skyrimo tvarka turėtų būti tvirtinama artimiausiame posėdyje. Numatoma, kad, vertintojais konkurso būdu galės tapti visi norintys ir atitinkantys kvalifikacinius reikalavimus.

„Čia yra vienas esminis dalykas. Ekspertai turėtų būti perkami viešojo pirkimo būdu. Taip iki šiol dar niekada nėra buvę. Tačiau yra vienas dalykas, kuriuo, stengiamasi kiek prisidengti. Tie ekspertai, mano nuomone, neturėtų ekspertuoti viso fondo. Tai padėtų sumažinti fondo išlaidų dalį bei priverstų fondo tarybos narius prisiimti atsakomybę už sprendimus, nes iki šiol būdavo tik ginamasi, jog sprendimai priimti atsižvelgiant į ekspertų nuomonę“, – rėžė E.Urbanavičius.

Praėjusiais metais E.Urbanavičius, stengiantis išvengti šališkumo, siūlė neskirti ekspertų bent jau iš savo tarpo.

Tai priverstų fondo tarybos narius prisiimti atsakomybę už sprendimus, nes iki šiol būdavo tik ginamasi, jog sprendimai priimti atsižvelgiant į ekspertų nuomonę.

Nuostatos apie ekspertus jau yra įdėtos į naująsias administravimo taisykles, tačiau klausimų dar yra likę nemažai.

„Įdomu, kaip bus pasielgta. Ar turėsime ekspertus visam fondui, ar tik sudėtingesniems atskiriems projektams. Mano manymu, tokia praktika būtų teisingesnė ir leistų fondui sutaupyti, tačiau koks sprendimas bus priimtas, pasakyti labai sunku“, – kalbėjo E.Urbanavičius.

KKSD vadovas iš pirmųjų kelių posėdžių susidarė nuomonę, kad KKSRF taryba veikiausiai bus linkusi ekspertų komandą visam fondo skirstymui paskirti ir šiemet.

„Tokiu atveju ekspertai vertintų visas paraiškas, o tarybos nariai nuo savo pečių nusimestų dalį darbo ir jiems teliktų pervertinti įvertinimą“, – spėliojo E.Urbanavičius.

15min kalbintas R.Kveselaitis kol kas šiuo klausimu dar neturėjo konkrečios nuomonės.

„Prioritetas, kad visos federacijos gautų finansavimą iki sausio 1 dienos. Kadangi vėluojame su viešaisiais pirkimais, gali būti, jog ekspertų aukštojo meistriškumo sporto finansavimui dar neturėsime. Tačiau visi tarybos nariai yra aukštojo meistriškumo specialistai. Gali būti, kad šią pirmą kryptį finansuos pati fondo taryba. Žiūrėsime, kaip mums seksis su viešaisiais pirkimais“, – 15min kalbėjo R.Kveselaitis.

Fondo taryba dirbs efektyviau?

Pasibaigus paraiškų pateikimo terminui, administratorius įgaliotas sudaryti ekspertų sąrašą, iš kurio tarybos nariai rinksis specialistus ir darys viešąjį pirkimą.

Anot E.Urbanavičiaus, tai yra nemenkas žingsnis skaidrumo link, tačiau karti keleto pastarųjų metų patirtis rodo, kad tarybos nariai gali rasti landų ir naujojoje sistemoje bei veikiausiai jomis pasinaudotų, palepindami savo globojamas sporto organizacijas.

Nesantaikos dūmai iš KKSRF tarybos kabineto durų pradėjo rūkti maždaug prieš metus. Trintis tarp E.Urbanavičiaus ir likusių tarybos narių pradėjo kilti po STT žinutės, kuria buvo suabejota, ar sporto pinigų kapšo dalybos vyksta skaidriai. Antikorupcinio vertinimo išvada tuomet tik patvirtino šias abejones ir trimitavo, jog pokyčiai yra būtini.

Iki šiol tiek ekspertai, tiek fondo taryba vertindavo absoliučiai visas fondui pateiktas paraiškas. 2015 metais jų sulaukta daugiau nei 780, o sprendimai dėl finansavimo turėjo būti priimami per tokiam darbui pernelyg trumpą laikotarpį.

Nauja tvarka fondo tarybai veikiausiai leis dirbti kur kas efektyviau. Nuo šiol viešai bus skelbiami trumpi visų fondo vertinimui pateiktų projektų aprašymai, surinktų balų vidurkiai, prašomos ir skiriamos lėšos, tarybos posėdžių protokolai bei kiti aktualūs dokumentai, o kiekvienas pareiškėjas asmeniškai gaus ekspertų išvadas.

Praėjusių metų rietenų aidas

Tačiau sporto funkcionierių karo kirviai iki šiol lieka neužkasti. Ietys lūžti pradėjo po to, kai lygiai prieš metus E.Kveselaitis su kitais trimis tarybos nariais iš pirmininko pareigų nusprendė nušalinti E.Urbanavičių.

Pastarasis tuomet kaltintas neveiksnumu ir tuo, jog siekia uzurpuoti teisę valdyti šalies sportui skirtus pinigus. KKSD vadovas šiuo klausimu kaipmat pateikė savo versiją. Jo teigimu, „keturių prieš vieną“ koalicija taryboje susidarė po to, kai E.Urbanavičius pasiūlė viešinti visas paraiškas dėl projektų finansavimo, kurios atkeliaudavo į KKSRF. Anot jo, paraiškų turinio viešinimas padėtų visuomenei suprasti projekto esmę.

Edis Urbanavičius, Albinas Grabnickas, Rimantas Kveselaitis ir Romualdas Bakutis
Edis Urbanavičius, Albinas Grabnickas, Rimantas Kveselaitis ir Romualdas Bakutis

E.Urbanavičiaus teigimu, šiemetinis sporto pinigų pyrago raikymas turėtų vykti pagal kur kas aiškesnes ir griežtesnes taisykles, tačiau ir naujoji tvarka jam kelia nemažai klausimų.

„Esminių permainų praėjusių metų fondo skirstyme taip ir nebuvo. Na gal keli smulkūs momentai, kur man buvo pavykę įtikinti likusius tarybos narius, kad būtina keistis. Nenoras viešinti informacijos apie projektus, nenoras viešinti priimti sprendimų. Problemų buvo daugybė, niekas nepasikeitė, nes jokiems pokyčiams tada nebuvo pritarta“, – prisiminė E.Urbanavičius.

Sporto funkcionierių karo kirviai iki šiol lieka neužkasti.

Kovinėmis spalvomis nusidažiusi Lietuvos sporto padangė nešviesėjo keletą mėnesių, o ir taip storą dūmų debesį tik patirštindavo neoficialios kalbos, jog iš vežimo E.Urbanavičių išvertę likę KKSRF tarybos nariai jau iš anksto buvo nusprendę, kokias sumas skirs savo kuruojamoms organizacijoms.

Į šį konfliktą buvo įsitraukęs ir šalies premjeras Algirdas Butkevičius. Ministras pirmininkas net keletą kartų viešai pareiškė, kad sportui skirtų lėšų skirstymas yra valstybės atsakomybė. Jo nuomone, visi sporto rėmimo fondo projektai privalo būti vieši, kadangi visuomenė turi žinoti, kaip yra išleidžiami mokesčių mokėtojų pinigai.

Prieš pat Naujuosius metus A.Butkevičius buvo pasikvietęs KKSRF tarybos narius, tačiau esminių permainų, susijusių su fondo skirstymu, imtasi nebuvo.

Tuomet iš savų šaltinių iš anksto sužinota 15min informacija pasitvirtino – KKSRF biudžeto skirstymo posėdžiai tebuvo formalumas, o visi keturi KKSRF tarybos nariai savo globojamoms organizacijoms atseikėjo tiek, kiek ir buvo susitarę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edis Urbanavičius ir Algirdas Butkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edis Urbanavičius ir Algirdas Butkevičius

„Pernai išsiskyrė mūsų požiūriai. Šiemet man atrodo, kad tuos požiūrius pavyko suvienodint. Priėmėm naujus STT reikalavimus, tad turėtų būti visi patenkinti. Pernai jie mums buvo pavėluotai pateikti, kai jau buvo prasidėjęs paraiškų pridavimas. Negalime keisti taisyklių, kai žaidimas jau prasidėjęs. Dabar administravimo taisyklės patvirtintos iki paraiškų padavimo. Visi buvo informuoti apie taisykles ir naują viešinimo tvarką“, – trintį su E.Urbanavičiumi priminė R.Kveselaitis.

Baksnojimo pirštu į KKSD nebus

Aistroms įsiplieskus, nematydamas prasmės kovoti su vėjo malūnais, E.Urbanavičius netgi svarstė galimybę nusišalinti nuo tarybos. Tokios pačios pozicijos KKSD vadovas laikosi ir praėjus metams.

„Bendrai vertinant įstatymas ir situacija iš esmės nepasikeitė. Tarybos sudėtis taip pat nepakeista. Atstovavimo principai nepakeisti. Nesu asmeniškai nei prieš vieną tarybos narį, tiesiog matau, kad ir šiemet veikiausiai turėsime rezultatus, kurie yra užprogramuoti. Dvejus metus bandžiau tarybos narius įtikinti ir nurodyti prioritetus, į kuriuos turėtume orientuotis. Tačiau įstatymais tai nėra nustatyta ir prasidėdavo piktnaudžiavimai“, – skundėsi E.Urbanavičius.

Jis prasitarė, jog KKSD neatmeta galimybės, kad savo atstovavimą taryboje galėtų pakeisti į kitos organizacijos atstovą. Tarp galimų variantų yra neįgaliųjų sporto federacija arba savivaldybių sporto padalinių vadovų asociacija.

„Turime teisę ten deleguoti nebūtinai KKSD atstovą, – užsiminė E.Urbanavičius. – Būdamas taryboje tu dalyvauji procese, kuriam neturi jokios įtakos. Organizacijos vadovas, kuris atsako už visą procesą, tačiau nėra įgalus ką nors keisti. Tai yra sunkiai suvokiama. Tu dalyvauji procesuose, išsakai vieną kitą nuomonę, tačiau į ją niekas neatsižvelgia ir priima sprendimus.“

Dabar aiškiai sakome, kad jokių oficialių aprašų, pagal ką yra finansuojamos federacijos, nėra patvirtinta. Dėl to tarybos nariams teks sprendimus ir atsakomybę už juos priimti patiems.

Jo teigimu, KKSD atstovai jau ne vienerius metus bando įtikinti, kad sporto federacijos turi būti finansuojamos iš biudžeto, o ne iš fondo.

„Greičiausiai ir šiemet iš fondo teks finansuoti federacijų projektus, o tiksliau – programas. Tačiau esminis pakeitimas vienas tikrai bus – jokios konsultacijos departamento specialistai neteiks. Pastaraisiais metais, kai tik būdavo iškeliamas klausimas dėl tam tikrų federacijų abejotino finansavimo, visų tarybos narių pirštai krypdavo į departamentą ir būdavo aiškinama, kad taip nusprendė KKSD, o taryba tik patvirtino. Dabar aiškiai sakome, kad jokių oficialių aprašų, pagal ką yra finansuojamos federacijos, nėra patvirtinta. Dėl to tarybos nariams teks sprendimus ir atsakomybę už juos priimti patiems“, – kalbėjo E.Urbanavičius.

Praėjusiais metais ypač daug šurmulio sulaukė palankumas dviračių sporto federacijai (LDSF), kurios prezidento pareigas vėl pradėjo eiti vienas KKSRF tarybos narių R.Bakutis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Romualdas Bakutis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Romualdas Bakutis

Be 140 tūkst. eurų LDSF vykdomai plėtros programai, KKSRF taryba palaimino dvylika paraiškų, susijusių su šia sporto šaka ir jai atseikėjo dar 153 tūkst. eurų.

R.Bakučio globojamai sporto šakai atiteko penktadalis viso 48 atskiroms sporto šakoms skirto pyrago.

Juk nebursime iš žvaigždžių! Jei mums skaičių jokių neduos ir neturėsime į ką atsiremti, departamentas galės ir skirti tuos pinigus iš savo asignavimų.

R.Kveselaičiui tokie E.Urbanavičiaus būgštavimai pasirodė be pagrindo.

„Fondo taryba juk turi į kažką remtis. Mes juk turime pasakyti, kodėl lengvajai atletikai skiriame milijoną, o sportiniams šokiams – 100 tūkst. Kažkokiais skaičiais turime remtis. Jei nebus rekomendacijų, tuomet išvis neaišku, ar mes skirsim pinigus. Asignavimai – ne fondo, o departamento klausimas. Juk nebursime iš žvaigždžių! Jei mums skaičių jokių neduos ir neturėsime į ką atsiremti, departamentas galės ir skirti tuos pinigus iš savo asignavimų. Bet, kiek žinau, federacijų sporto šakų plėtotei šiemet numatyta 800 tūkst. Tai ką, visos federacijos bankrutuos? Mums turės duoti kažkokius skaičius“, – piktinosi tarybos pirmininkas.

Taškai ant „i“ – iki vasario pabaigos?

R.Kveselaičio teigimu, ekspertai turėtų būti atrinkti iki gruodžio vidurio. „Būtent tuomet taryba ir pradės realius darbus“, – pasakojo pirmininkas.

Kaip ir keletą pastarųjų metų, finansavimą aukštojo meistriškumo sportininkams ketinama išdalinti iki Naujųjų metų.

R.Kveselaičio ir E.Urbanavičiaus manymu, visas likęs fondas turėtų būti paskirstytas iki vasario pabaigos.

R.Kveselaičio teigimu, šiemet pateiktų paraiškų skaičius neturėtų ženkliai skirtis – prognozuojama, jog jų bus apie 800.

15min žiniomis, šiemet pateiktų paraiškų skaičius neturėtų smarkiai skirtis – prognozuojama, jog jų bus apie 800.

Suskaičiavus jas, bus įvertinta, kokia jų dalis atiteks aukštojo meistriškumo sportui, ir kokia liks likusioms masinio sporto programoms.

Šiemet fondo dydis bus šiek tiek didesnis nei pernai ir sieks apie 6,5 mln eurų. Prognozuojama, jog aukštojo meistriškumo sportui iš šio sumos bus išskirstyta apie 3,7 mln.

15min primena, kad KKSRF lėšos surenkamos iš 1 proc. praėjusių metų akcizo pajamų, gautų už alkoholinius gėrimus ir apdorotą tabaką, bei 10 proc. loterijų ir azartinių lošimų mokesčio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius