Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 07 24

Lietuvos vaikinai iš pievų Europos beisbolo čempionate nori kautis dėl pirmos vietos

Lietuvos beisbolo rinktinė stoja į kovą Europos beisbolo čempionato B divizione, Lenkijoje, Meiska Gurkos miestelyje. Nuo liepos 24 iki 29 dienos šešios komandos varžysis dėl galimybės patekti į A divizioną.
Lietuvos beisbolo rinktinės vyrai
Lietuvos beisbolo rinktinės vyrai

Europos beisbolo konfederacijos atstovai juokaudami skelbia, kad šios varžybos taps neoficialiu Rytų Europos čempionatu. Iš tiesų, su šeimininkais lenkais vienoje grupėje kausis ne tik lietuviai, bet ir rusai, baltarusiai, slovakai ir ukrainiečiai.

2015 metais Austrijos sostinėje Vienoje vykusiose B diviziono varžybose Lietuva užėmė ketvirtą vietą, sugebėjusi nugalėti baltarusius ir sensacingai įveikti amerikiečiais pasistiprinusią Izraelio rinktinę. Šiemet Lietuvos beisbolininkai kelia tikslą nenukristi žemiau šios vietos, o, palankiai susiklosčius aplinkybėms, net ir susikauti dėl patekimo į Europos beisbolo elitą.

Lietuvos rinktinės trenerio Virmido Neverausko teigimu, net ir prie sunkių sąlygų pripratusiai Lietuvos komandai pasirengimo šiam čempionatui periodas buvo itin sunkus ir pilnas įvairių nesklandumų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Virmidas Neverauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Virmidas Neverauskas

Lietuvos beisbolininkai Vilniuje vis dar neturi savo stadiono, rinktinė išgyvena savotišką kartų kaitą, o pasirengimą valstybės atstovavimui aukščiausio rango varžybose riboja kuklios lėšos. Prie Lietuvos rinktinės dėl MLB sezono eigos negalėjo prisijungti ir žymiausias Lietuvos žaidėjas, „Pittsburgh Pirates“ metikas Dovydas Neverauskas.

15min pirmųjų rungtynių išvakarėse apie dabartinės rinktinės privalumus, trūkumus, grupės pajėgumą ir keliamus tikslus pakalbino rinktinės strategą V.Neverauską.

– Treneri, kuo ši rinktinė skiriasi nuo prieš dvejus metus matytos Austrijoje?

– Yra sugrįžusių žaidėjų, kurie buvo talentingi, tačiau dėl vienokių ar kitokių priežasčių praleido kelerius metus. Jų sugrįžimas tikrai ženklus. Patobulėjo keli jauni žaidėjai, o veteranai, nors ir paseno, tačiau meistriškumo nėra praradę.

– Kas yra šios rinktinės lyderiai?

– Manau, kad Vokietijoje žaidžiantis Edvardas Matusevičius, JAV žaidžiantis Marius Balandis, Austrijoje legionieriaus karjerą pradėjęs Robertas Vilimas, Kęstas Vilimas, kuris negalėjo žaisti praėjusiame čempionate dėl patirtos traumos... Veteranai Dargis, Stravinskas savo duoklę, manau, atiduos.

„Twitter“ nuotr./Edvardas Matusevičius
„Twitter“ nuotr./Edvardas Matusevičius

– Iš tų, kuriuos išvardijote, dauguma yra metikai. Ar galima sakyti, kad Lietuvos rinktinė kliaujasi metikų talentu ir tai lemia labiau gynybinį žaidimo stilių?

– Taip, mes metikų turime tikrai neblogų. Gal kiek nerimą kelia atmušimas, bet, vėlgi, taip išėjo, kad, žaisdami kaip metikai, jie ir atmušti kamuoliuką gali gerai. Tas pats Edvardas, tas pats Robertas... Jie iš karto gali pakeisti komandos veidą.

– Kokios silpnosios rinktinės vietos, apie kurias nebijotumėte kalbėti atvirai?

– Trūksta vadinamųjų kvadrato žmonių, kurie galėtų žaisti antroje, trečioje bazėje, saugo pozicijoje. Gal tai ir nebus bėda, jei metikai žais taip, kaip gali.

– Kokių žaidėjų rinktinei trūksta be MLB įsitvirtinti bandančio Dovydo Neverausko?

– Kairiarankis Kasparas Bareika, kuriam vėl atsinaujino problemos su nugara ir, deja, jis vėl negali rungtyniauti visa jėga. Gal būtų ir Lukas Sirgedas, kuris žais jaunimo čempionate. Lukas yra kariškis ir lyg ir buvo suderinę dėl jo dalyvavimo, bet įvyko tam tikras nesusipratimas ir jis nespėjo prisijungti. Atmetus juos, realiai, visi stipriausi atvyko į Lenkiją.

Pirmas dalykas – pasirodyti ne blogiau nei praėjusį kartą. O įmanoma ir laimėti. Tikrai nemąstome apie iškritimą.

– Kokie rinktinės tikslai?

– Tikslus jau įvardijo asociacija. Pirmas dalykas – pasirodyti ne blogiau nei praėjusį kartą. O įmanoma ir laimėti. Tikrai nemąstome apie iškritimą. Esu beveik įsitikinęs, kad grupės pajėgumas toks, jog nebus komandos, kuri laimės visas rungtynes.

– O kas būtų grupės favoritai? Rusai iškrito į B divizioną iš aukštesnio lygmens, tai galbūt jie?

– Nevadinčiau jų favoritais šiandien, žinodamas tam tikras vidines problemas. Man labiau favoritais atrodo Ukraina ir Slovakija, kurie turi tvarką, discipliną. Slovakų pagrindas yra sudarytas iš Čekijoje žaidžiančių žaidėjų ir netgi jų klubinės komandos pasiekimai rodo, kad slovakų beisbolas progresuoja.

– O šeimininkai lenkai, kurie prieš metus laimėjo C divizioną?

– Vienintelis klaustukas – jų žaidėjai užsieniečiai. Jų iki galo nežinau. Mačiau vieną naują trečios bazės žaidėją, tačiau jų treniruotę nutraukė lietus ir nespėjau įvertinti jo atmušimo technikos. Pačius lenkus žinau pakankamai gerai ir didelių bėdų neturėtume, jei prie jų neprisijungtų užsieniečiai.

– Pirmieji varžovai – baltarusiai. Kuo baltarusiai išsiskiria iš kitų komandų be to, kad yra mums puikiai pažįstami?

– Privalumas – greitis. Trūkumas – vidinis konfliktas, kuris neleido surinkti geriausių metikų iš Bresto ir Skydelio, be to, jiems trūksta patirties, tai jauna komanda.

– Kokia Lietuvos beisbolo situacija apskritai? Kas pasikeitė nuo praėjusio čempionato Austrijoje?

– Dabar esame tame dugne, nuo kurio, labai tikiuosi, atsispirsime. Iš tikrųjų, per visą laiką, kiek žaidžiame Lietuvoje, šis sezonas, pasiruošimo prasme, žaidimo prasme, buvo pats prasčiausias. Vyko kartų kaita, vidiniai konfliktai, klubai nepajėgūs susitvarkyti su aikštelėmis, neužtenka klubo jėgos, kad miestas ne tai, kad padėtų pastatyti, bet bent jau skirtų žemę, vietą. Visos komandos su tuo susiduria ir skirtingai sprendžia problemas. Vilniuje judame, judame, bet iš mirties taško nepajudame.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus beisbolo aikštė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus beisbolo aikštė

– O optimistinių natų yra?

– Su mumis bent jau kalbama. Dar prieš metus sakė, kad mes neprivalome jums nieko duoti. Dabar bent jau su mumis kalbasi ir jaučia kaltę už tą stadiono konkursą, kurį savivaldybės žmonės suorganizavo ne taip, kaip turėjo. Dabar jie tai pripažįsta ir dabar dėl to vyksta teisminiai procesai.

Lietuvos rinktinės sudėtis

Metikai

Edvardas Matusevičius

Marius Balandis

Eimantas Žičkus

Robertas Vilimas

Justinas Račkauskas

Gytis Morkūnas

Džiugas Gavrilčikas

Gaudytojai

Kęstas Vilimas

Adomas Aleksandravičius

Išorinio lauko žaidėjai

Evaldas Žarkaitis

Justas Sadaunikas

Norvydas Žukauskas

Vidinio lauko žaidėjai

Andrius Polikaitis

Vydmantas Kolduba

Marijus Dargis

Tomas Michalskis

Andrius Stravinskas

Paulius Nenartavičius

Aivaras Jacyna

Lietuvos rinktinės rungtynių tvarkaraštis

Pirmadienis, 14 val. – Lietuva-Baltarusija

Antradienis 11 val. – Slovakija-Lietuva

Trečiadienis 11 val. – Rusija-Lietuva

Ketvirtadienis 14 val. – Ukraina-Lietuva

Penktadienis 18 val. Lietuva-Lenkija

Visų Lietuvos rungtynių transliacijas gyvai galėsite stebėti ir komentarus sekti portale 15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius