-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 06 12

„Lithuanian Open 2011“ finale geri bičiuliai ir principiniai varžovai: Kęstutis Navickas prieš Scottą Evansą

Pirmoji turnyro ir 44-oji pasaulio raketė Kęstutis Navickas iškopė į „Yonex Lithuanian Open 2011“ badmintono turnyro Kaune finalą, nors tai pirmasis lietuvio turnyras po kone mėnesį gydytų traumų.
Kęstutis Navickas
Kęstutis Navickas. / BFL/Aliaus Koroliovo nuotr.

Finale K.Navicko laukia ypatinga dvikova. Jei geriausias Lietuvos badmintonininkas sudarytų sąrašą varžovų, kuriuos būtina įveikti, airis Scottas Evansas neabejotinai atsidurtų tokio sąrašo viršuje.

Praėjusių metų Europos čempionato aštuntfinalyje K.Navickas sužaidė vieną prasčiausių mačų savo karjeroje ir patyrė sutriuškinimą pralaimėjimą (12-21, 10-21). „Tai vienas skaudžiausių pralaimėjimų, kokį kada nors esu patyręs. Nekantrauju, kada turėsiu progą atsirevanšuoti“, – daugiau nei prieš metus, iškart po pralaimėjimo S.Evansui 2010-ųjų balandį, kalbėjo K.Navickas.

Progos sulaukė, tiesa, nebūdamas pačios geriausios formos. K.Navickas vis dar nėra visiškai išsigydęs Achilo sausgyslės uždegimo.

Įdomu tai, kad K.Navickas ir S.Evansas už aikštės ribų yra artimi draugai, dažnai kartu treniruojasi. Net ir šio turnyro metu K.Navickas su S.Evansu ir broliu dvyniu Gediminu (krepšininkas Gediminas Navickas) kartu apžiūrėjo Kauną, vakarieniavo. 

S.Evansas yra antroji turnyro raketė, o pasaulio reitinge užima 57 vietą. Jis turnyro pusfinalyje rezultatu 21-18, 21-11 nugalėjo kitą pirmojo 100-uko žaidėją estą Raulį Mustą. Šiame turnyre S.Evansas dar nėra pralaimėjęs nė vieno seto.

K.Navickas į finalą žengė eliminavęs 150-ą pasaulio raketę slovėną Iztoką Utrosą – 21-15, 18-21, 21-6.

– Kęstuti, pusfinalis buvo sunkesnis nei ankstesni mačai?

– Taip, ir rezultatas tai parodo. Varžovas antrame sete tikrai pajautė savo žaidimą, gerai žaidė prie tinklo ir buvo sunku paskirstyti kamuoliuką, nes jo smūgiai tikrai geri buvo. Trečiame sete aš turėjau daugiau rezervų, daugiau energijos buvo likę, greičio. Varžovas nebuvo pasiruošęs tokiam greičiui.

– Sprendžiant pagal trečio seto rezultatą, antrasis setas šiek tiek suerzino?

– Na, toks badmintonas yra. Aišku, visada norisi laimėti dviem setais, bet jei nepavyksta, reikia kovoti iki galo. Trečiam setui visuomet būnu pasiruošęs – tiek fiziškai, tiek psichologiškai.

– Nenustebino, kad pusfinalyje teko žaisti su slovėnu, o vienu favoritų laikytas švedas Magnusas Sahlbergas iš turnyro pasitraukė jau po pirmojo mačo?
 
– Reitingas atspindi žaidėjų pajėgumą, tačiau tą pajėgumą kaskart reikia įrodyti. Galbūt švedas neįvertino savo varžovo, o išlieka stipriausi (šypsosi).

– Antrame sete nikstelėjai traumuotą koją. Ar viskas gerai?

– Tai ta pati trauma, su kuria kankinuosi daug mėnesių. Pastarosiomis savaitėmis buvo pavykę ją apgydyti, bet vėl atsinaujina. Tikiuosi, specialios procedūros padės ją „paslėpti“ ir finalo mačui būsiu pasiruošęs. Bus viskas gerai, rasim jėgų (šypsosi).

Manau, daug lems tai, kuris geriau atsistatys po šeštadienio krūvių, kai teko žaisti ir ketvirtfinalio, ir pusfinalio mačus. Labai svarbi bus susitikimo pradžia.

– Su Scottu Evansu esate geri bičiuliai, tiesa?

– Taip. Jis daug metų treniruojasi Danijoje, dažnai nuvažiuoju su juo pasitreniruoti. Pas jį ir apsistoju, taigi daug laiko praleidžiame ir už aikštelės ribų. Jis vienas geriausių mano draugų iš badmintono pasaulio.

– Ko galima laukti finalo mače?

– Bus greitas žaidimas. Abu tokį mėgstame, mūsų žaidimo stilius labai panašus.

– Treneris J.Špelveris taip pat minėjo, kad jūs labai panašaus lygio žaidėjai, tačiau šiuo metu S.Evansas demonstruoja geresnę formą. Tai negąsdina?

– Mano forma irgi gerėja – ne dienomis, o valandomis (juokiasi). Todėl pažiūrėsime, kaip bus.

– Vis dėlto kokie faktoriai gali lemti vieno ar kito žaidėjo pergalę finale?

– Manau, daug lems tai, kuris geriau atsistatys po šeštadienio krūvių, kai teko žaisti ir ketvirtfinalio, ir pusfinalio mačus. Labai svarbi bus susitikimo pradžia.

– Nėra grėsmės, kad gali šiek tiek perdegti, nes tau lyg ir svarbiau laimėti – vien dėl to, kad žaidi savų žiūrovų akivaizdoje?

– Nėra tokios grėsmės. Galbūt tokia grėsmė buvo pirmose turnyro stadijose, bet ne finale. Jau pripratau prie plojimų, todėl tikrai neperdegsiu (šypsosi). Juolab kad yra buvę ir baisiau – olimpiadoje, pasaulio čempionatuose. Viskas kontroliuojama.

* * *

Juozas Špelveris, treneris:

    Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Treneris Juozas Špelveris
    Juozas Špelveris
  • „Mes nekeliame uždavinio žaisti taip, tarsi būdami geriausios formos važiuotume į labai rimtas varžybas – pasaulio čempionatą ar olimpines žaidynes. Kai prieš tai sužaidęs tris keturis turnyrus pasieki sportinės formos piką ir gali demonstruoti geriausią žaidimą. Kęstas tik lipa iš traumos. Tik apsigydėme traumą, ir dar net nepradėjome su plunksninuku treniruotis dukart per dieną. Viena treniruotė su plunksninuku, kita „treniruotė“ – klinikose pas Vytenį Trumpicką. Štai tokioje stadijoje esame. Aš nežinau, ar finale mes galėsime visa jėga žaisti. Nuo to daug kas priklausys. Kęsto žaidimo stilius – greitas ir agresyvus. Aukštas šuolis, aštrūs, greiti smūgiai. Žaisdami tokiu greičiu, kai esame geriausios savo formos, jei dar sekasi pataikyti – galime laimėti prieš bet ką pasaulyje. Tai nėra gyrimasis. Tačiau turime būti visiškai sveiki, dabar esame tik pakeliui savo geriausios formos. S.Evansui mes pralošėme Europos čempionate, kai kovojome dėl patekimo į aštuntuką. Labai nepasisekė tas mačas, nors prieš tai pasaulio komandiniame čempionate buvome prieš jį laimėję. Galbūt parankesnis varžovas finale būtų buvęs Raulis Mustas, kuriam kartą esame pralaimėję, bet įveikę bent keturis kartus. Bet kalbant apie saldų revanšą – noras įkrėsti S.Evansui yra didelis. Nepaisant to, kad jie labai gerai draugai“.

* * *

Scottas Evansas:

  • „Tiesiog ateisiu į aikštelę ir pabandysiu žaisti geriausią badmintoną, kokį tik galiu žaisti.  Paskutinį kartą prieš Kęstą laimėjau, todėl tikiuosi tai pakartoti. Žinoma, pamatysime, kaip bus. Sakyčiau, šansai 50 prieš 50. Esame daug kartu treniravęsi, todėl puikiai pažįstame vienas kito žaidimą. Mūsų stilius labai panašus: abu esame atakuojantys žaidėjai, mėgstame greitį, stiprius smūgius. Bus nuostabus mačas. Mano forma išties gera, žinau, kad Kęstas tuo pasigirti negali, todėl tikiuosi pakartoti tai, ką pavyko padaryti Europos čempionate. Kita vertus, jis žais palaikomas žiūrovų. Kęstas yra puikus žmogus ir sportininkas, esame artimi bičiuliai. Daug laiko praleidžiame ir už aikštės ribų, turime daug panašių pomėgių. Tačiau finale tai teks pamiršti“.

* * *

Finalai Kauno sporto halėje prasidės 11 valandą. K.Navicko ir S.Evanso kova – trečioji, iškart po mišrių ir moterų dvejetų finalo. Įėjimas nemokamas. Mačo tiesioginę TV transliaciją bus galima stebėti „15min TV“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius