Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 07 25

Liūdną gydytojų diagnozę išgirdusi Lietuvos tinklininkė priversta daryti pertrauką

Viena geriausių visų laikų Lietuvos paplūdimio tinklinio žaidėjų Ieva Dumbauskaitė savo karjeroje priversta daryti pertrauką. 24-erių klaipėdietė šiomis dienomis išgirdo liūdną gydytojų diagnozę – organizmo išsekimas ir sumažėjęs hemoglobino kiekis kraujyje, dėl kurio tinklininkei griežtai uždrausta sportuoti.
Monika Povilaitytė ir Ieva Dumbauskaitė
Monika Povilaitytė ir Ieva Dumbauskaitė / Vytauto Dranginio nuotr.

„Bet aš tikrai sugrįšiu! Ir grįšiu sveikesnė ir stipresnė nei bet kada anksčiau“, – įsitikinusi Ieva, kuri su buvusia partnere Monika Povilaityte 2011-aisiais triumfavo Vilniuje vykusiame Europos jaunimo paplūdimio tinklinio čempionate, o po metų triumfavo pasaulio jaunių (iki 19 metų) pirmenybėse.

2015-aisiais metais merginų duetas Baku vykusiose Europos žaidynėse pasipuošė bronza.

Bet šiomis savaitėmis E.Dumbauskaitė yra priversta kautis ne su varžovėmis paplūdimio aikštelėse, o stiprinti organizmą.

FIVB nuotr./Monika Povilaitytė ir Ieva Dumbauskaitė
FIVB nuotr./Monika Povilaitytė ir Ieva Dumbauskaitė

„Karjeros nestabdysiu, tiesiog tai yra pertrauka, kuri truks mėnesį, galbūt du ar tris. Viskas priklausys nuo to, kaip greitai pavyks atgauti jėgas. Dėl žemo hemoglobino kraujyje, kitaip tariant geležies trūkumo, gydytojai visiškai uždraudė sportuoti“, – 15min pasakojo tinklininkė.

I.Dumbauskaitės teigimu, hemoglobino kiekis jos kraujyje šiuo metu yra dvigubai žemesnis nei norma. Gydytojai sportininkei sudarė specialų mitybos planą, liepė vartoti geležies ir kitus papildus, kuo daugiau ilsėtis.

Sportininkė neslepia, kad panašių problemų dėl pernelyg išsekusio organizmo yra turėjusi ir anksčiau, bet tuomet į varžybų rimtą pavyko grįžti gana greitai.

„Prieš šešerius metus buvo labai panašiai, bet tuomet „kalta“ buvo dvylikta klasė - buvo daug streso, – šypsojosi tinklininkė. – Kodėl nutiko taip dabar, sunku pasakyti. Visgi turime daug kelionių, varžybų, treniruočių – turbūt viskas susidėjo. Šią vasarą tikrai jaučiausi silpnesnė nei įprastai. Galvojau, kad tiesiog trūksta ištvermės, tad dar daugiau dirbau. Galiausiai teko pasidaryti kraujo tyrimus. Tuomet viskas ir paaiškėjo – organizme mažai geležies, tuomet organizmas kur kas sunkiau išnešioja deguonį, o be jo sportininkui – niekaip.“

CEV nuotr./Ieva Dumbauskaitė
CEV nuotr./Ieva Dumbauskaitė

I.Dumbauskaitė teigia, kad jokių neįprastų mitybos įpročių iki šiol neturėjo.

„Vegetarė nebuvau, valgiau mėsą, galbūt kiek per mažai. Gydytojų teigimu, pieno produktai ir kiaušiniai labiausiai trukdo įsisavinti geležį. Sportininkai varškės ir kiaušinių suvartoja tikrai nemažai. Galbūt šių produktų buvo pernelyg daug, tad kelias artimiausias savaites jų išvis teks atsisakyti“, – pasakojo I.Dumbauskaitė.

Po dviejų savaičių sportininkės laukia pakartotinis kraujo tyrimas. Jei bus pastebėtas progresas, plano bus laikomasi ir toliau, kol hemoglobino kiekis pasieks normos lygį.

„Pratimus presui ir nugarai gydytojai leido daryti, tačiau didesnių krūvių turiu atsisakyti. Šią savaitę turėjome dalyvauti Latvijos čempionate, po poros savaičių keliauti į Vengrijoje vyksiantį pasaulio taurės turą. Šias varžybas tikrai teks praleisti. Rugpjūčio antroje pusėje vyks Lietuvos čempionatas, bet ir jame veikiausiai neteks pasirodyti“, – prognozavo sportininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius