Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 02

M.Griškonis užsimojo irklu – kliuvo ir V.Aleknai: „Tai sporto žlugdymas“

„Netrumpai apie sporto ateitį“, – taip savo ilgą įrašą feisbuke pradėjo irkluotojas Mindaugas Griškonis. Rio de Žaneiro olimpiados vicečempionas, Tokijuje šiemet vėl irklavęs vienas ir užėmęs 6 vietą, išsakė griežtą nuomonę apie Lietuvos sporto ateitį.
Mindaugas Griškonis
Mindaugas Griškonis / Kipro Štreimikio (LTOK) nuotr.

„Ar realiai suvokiame, kad tie, kurie atsakingi už tai, kur yra Lietuvos sportas šiandien, yra tie patys, kurie daugiausiai ir garsiausiai kalba apie permainas?“ – klausė daugkartinis Europos čempionas ir planetos pirmenybių prizininkas, savo įrašu sutikęs pasidalinti ir su 15min.

Po prasčiausių olimpinių žaidynių Nepriklausomybės istorijoje (Lietuva su vienu sidabro medaliu užėmė žemiausią – 77 vietą), M.Griškonis buvo įtrauktas į Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos darbo grupę, skirtą aukšto meistriškumo sportininkų rengimo sistemos tobulinimui.

„Be manęs ten – dar koks dešimt žmonių, iš kurių profesionalių sportininkų – trys. Niekam ne paslaptis, kad būtent mes esame tie, kurie eilę metų buvo paliekami kažkur paraštėse, kai būdavo įgyvendinamos pačios įvairiausios sporto „reformos“, per kelerius metus mus visus atvedusios ten, apie ką jau rašiau“, – tęsė irkluotojas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Griškonis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Griškonis

M.Griškonio teigimu, sporto rezultatai ėmė blogėti Kūno kultūros ir sporto departamentui (KKSD) pasitraukus iš olimpinės programos, o vėliau, vadovaujant Edžiui Urbanavičiui, uždarius ir Lietuvos olimpinį sporto centrą (LOSC). Pats KKSD duris užvėrė 2019-aisiais.

„Ši programa buvo gera. Netikite? Pažiūrėkit mūsų olimpines pergales tada ir dabar – be jos. Skirtumą matote? Programa veikė, medaliai buvo. Fotosesijos irgi. Valdžios durys atsidarydavo pačios. Bet štai KKSD, kuris buvo svarbi šios programos dalis, vieną dieną nusprendė, kad to nereikia. Nereikia ir tiek. Ir pasitraukė iš programos.

Galvojate, mes apie tai žinojom? Ne. Ar tai buvo derinta su mumis? Ne. Ar manote, kad politikai tai žinojo? Nežinau. Nemanau. Gal tik vienetai. Bet žinau, kad jiems aiškinta, esą mes tam neprieštaraujame. O buvome tikrai prieš“, – dėstė M.Griškonis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edis Urbanavičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edis Urbanavičius

„Dar vėliau tas pats KKSD, o tiksliau – vienas jo veikėjas, nutarė sunaikinti ir LOSC. Taip, tą patį, kuriame dirbo visi medikai, treneriai. Tą patį LOSC, kurį mes – sportininkai – prilyginame „Formulės 1“ bolidų boksams varžybų metu. Be jo mes – kaip bolidai be kuro, padangų, aptarnavimo ir svarbiausia – komandos. Ir taip jau penkeri metai.

Tokie mes nuvažiavome į olimpines žaidynes. Buvo visko, bet darėme viską, kad laimėtume. Ir darysim toliau. Tik dabar esame priversti kovoti ne tik žaidynėse, bet ir Lietuvoje. Ir spėkit, su kuo? Ogi su tais, kurie turėtų mums padėti, bet elgiasi visai priešingai“, – rašė M.Griškonis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daina Gudzinevičiūtė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daina Gudzinevičiūtė

Dar prieš Tokijo olimpiadą, kalbėdama apie istoriškai mažą Lietuvos sportininkų delegaciją, pirštu į LOSC uždarymą bedė ir LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė, sporto padėtį šalyje pavadinusi „katastrofa“.

VIDEO: „Lietuva Tokijuje“: Ką nutylėjo Airinė Palšytė ir kodėl mums nesiseka Tokijuje?

Tačiau Lietuvos lengvosios atletikos federacijos prezidentas Eimantas Skrabulis su tuo nesutiko: „Tai, ką sakė Daina, yra absoliutus melas ir demagogija. LOSC reorganizavimas neturi nieko bendra su rezultatais Tokijuje. Pavyzdžiui, krepšininkai – ką jie turi bendra su olimpiniu sporto centru? Jie net nežino, kur jis yra, kas tai per organizacija. Tai yra melas. Negalima taip visiems meluoti.“

Tęsdamas savo įrašą apie sporto ateitį Lietuvoje M.Griškonis piktinosi, kad jos kurti pakviestas ir minėtasis E.Urbanavičius.

Jie sėdi prie vieno stalo kabindami makaronus ministrams.

„Man nesuprantama, kaip sporto bendruomenė, dabar yra skaidoma kelių keistų asmenų, kurie ne tik sunaikino tai, kas nešė pergalės, bet ir toliau tai daro. Man nesuprantama, kaip tokiems žmonėms atviros ne tik valdininkų durys. Jie sėdi prie vieno stalo kabindami makaronus ministrams, nors patys nepadarė nieko, kad būtų verti bent rankos paspaudimo“, – griežtai rėžė olimpinis vicečempionas.

VIDEO: „Lietuva Tokijuje“ su V.Alekna: kur esame su vienu medaliu žaidynėse?

Kliuvo ir Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas Virgilijui Aleknai. Jis, kalbėdamas su 15min, po Tokijo olimpinių žaidynių ragino ieškoti bendros atsakomybės ir visiems pasimokyti iš padarytų klaidų.

„Baisiausia, man tikrai sunku suprasti, kaip sportininkai, kovoję dėl pergalių kaip ir mes visi, tapę politikais, imasi ne ko kito, o visuotinio sporto žlugdymo. Galimai vedami keršto už praloštus rinkimus prieš daugiau nei aštuonerius metus.

Kodėl apie tai? Nes kitaip paaiškinti to negaliu. Tai, ką matau ir girdžiu, veda prie vieno atsakymo. Tai – sporto pinigų atėmimo iš mūsų visų ir sutelkimo į kelias federacijas, pridengiant jų svarbą masiškumu. Ne kitaip. Ir tai daroma pačiu baisiausiu keliu. Einant ne už, bet prieš. Prieš mūsų visų ateitį. Pasitelkus melą, šmeižtą, klaidinimą ir skaldymą“, – tęsė M.Griškonis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virgilijus Alekna
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virgilijus Alekna

„Bet spėkite, kas tarp tų dešimties, „neabejingų Lietuvos sportui“ ir „vertų“ būti kūrėjais? Tūlas Edis Urbanavičius, buvęs KKSD vadovas, apie kurio „reformas“ jau rašiau. Kaip paaiškėjo, jau atstovaujantis net penkioms federacijoms, nors komisijoje dalyvavo ir jų atstovai (Tomas Kučinskas, Emilis Vaitkaitis)“, – stebėjosi irkluotojas.

„Nepriklausomos Lietuvos sportininkai iškovojo 26 olimpinius medalius. Bet per 30 metų mes pirmą kartą buvome pakviesti padėti sukurti. Bet, deja, pakviesti kurti su tais, kurie sugriovė“, – reziumavo M.Griškonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius