Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 08

Mėnuo iki Sočio: kaip į priekaištus dėl gėjų teisių, kalašnikovų, prasto oro ir piktojo Putino gali atsikirsti rusai?

Iki 2014-ųjų Sočio olimpiados lieka vos 30 dienų – jau vasario 7 dieną XXII žaidynių olimpinė ugnis bus uždegta naujame stadione. Prasidės ketverius metus laukta žiemos sporto šventė. Likus 31 dienai iki olimpinių startų Sočyje apsilankęs „The Associated Press“ žurnalistas Stephenas Wilsonas „sudėliojo“ šių žaidynių pliusus ir minusus, bandydamas atremti jau beįsitvirtinančią nuomonę, kad Sočis taps olimpine pasaulio gėda.
Prie įvažiavimo į Sočį budintis policijos pareigūnas
Prie įvažiavimo į Sočį budintis policijos pareigūnas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Olimpiada Sočyje taps vienu svarbiausių įvykių Rusijos valdovui prezidentui Vladimirui Putinui ir Rusijai – jos sėkmė arba fiasko taps pagrindiniu koziriu kitiems bendraujant pasaulinėje arenoje su rusais“, – rašo S.Wilsonas.

Jis taip taip teigė, kad žaidynės Sočyje yra prieštaringiausios per visą olimpiadų istoriją: „Netyla kalbos dėl jos saugumo, žmogaus teisių pažeidimų, gėjų teisių, viršytos žaidynių rengimo sąmatos, korupcijos ir didelės žalos aplinkai.".

Ar jau viskas taip juoda ir koktu Sočio olimpiadoje?“ – klausė ir pabandė į savo klausimą pats atsakyti „The Associated Press“ žurnalistas. Jis išsakė visą įmanomą negatyvią informaciją ir pabandė surasti jai priešnuodžių – kuo galėtų pasidžiaugti rusai ir užgožti neigiamą Sočio informacijos foną.

Kas yra blogai Sočyje?

1. Teroristinių aktų grėsmė. Ši situacija reikalaus itin kietų saugumo struktūrų žingsnių. Tačiau galingas Rusijos saugumo dalinių desantas Sočyje gali paversti olimpiadą „milžiniškomis kareivinėmis su tūkstančiais kalašnikovo automatų“ ir tai tikrai nesudarys draugiškos, taikios ir širdingos olimpiados įvaizdžio.

2. Rusijos įstatymas, draudžiantis gėjams viešai reikšti savo įsitikinimus ir „vadinamąją jų propagandą“ jau sugadino rusų valstybės reputaciją. Kai kurie sportininkai planuoja viešai rodyti savo nepasitenkinimą dėl gėjų teisių suvaržymo Rusijoje. Žinoma, jie turės nemažai problemų ne tik su rusų teisėsauga, bet ir su Tarptautiniu olimpiniu komitetu, kuris draudžia žaidynių metu sportininkams rengti  politines akcijas.

Gėjų klubas Sočyje.
Gėjų klubas Sočyje.

3. Žmogaus teisų klausimas Rusijoje. Pastarųjų savaičių V.Putino „gerumo priepuolis politinių kalinių atžvilgiu“ šalyje vadinamas „pokazucha“ („makaronai“ ant ausų Vakarams – aut. past.) . Ar leis V.Putinas olimpiados metu rengti politines demonstracijas? Ir ar kas, stebint tūkstančiams saugumiečių, sugebės ir galės protestuoti prieš esamas problemas Rusijoje?

4. Įtempti V.Putino santykiai su Vakarais jau sugadino Rusijos geranoriškumo įvaizdį. Į olimpiadą neatvažiuos JAV, Prancūzijos ir Vokietijos prezidentai.

5. Nuogąstavimai dėl oro olimpiados metu – kas nutiks, jei kalnuose bus labai šilta ir nebus galimybių rengti varžybų? Be to, šiuo metų laiku kalnuose dažni potvyniai ir sniego lavinos.

6. Rekordinė žaidynių kaina – 51 mlrd. JAV dolerių. Tiesa, į šią sumą įskaičiuotos ir sporto arenų statybos. Tačiau vis tiek ji atskleidžia blogą Rusijos vadybą, korupciją ir bandymą visam pasauliui pasakyti „mums jūra iki kelių“.

Tačiau straipsnio autorius teigia, kad yra ir tų dalykų, kurie maloniai džiugina.

Kas yra gerai Sočyje?

1. Į olimpinių žaidynių programą įtrauktos naujos sporto šakos ir rungtys. Pirmą kartą žiemos žaidynių istorijoje moterys rungsis šuoliuose nuo tramplino.

2. „Ledo ritulio karštligė“. Rusijoje ledo ritulys yra velniškai populiarus ir rusai šioje olimpiadoje pabandys reabilituotis už nesėkmę 2010 metų Vankuverio žaidynėse.

3. Olimpiadoje varžysis beveik visi garsiausi pasaulio slidininkai.

4. Olimpiniai statiniai yra vienas šalia kito – viskas labai kompaktiška. Tai kur kas geriau, nei buvo 2006 metų Turino olimpiadoje ir Vankuveryje.

5. Statiniai tik ką pastatyti. Jie puikiai atrodo televizorių ekranuose.

6. Organizacinio komiteto vadovas Dmitrijus Černišenka mėgsta naujoves ir technologijas. Jis net turi savo asmeninę vartotojo paskyrą „Twitter“.

V.Putinas Sočyje išbandė kalnų slidinėjimo trasą
V.Putinas Sočyje išbandė kalnų slidinėjimo trasą

7. Ant kortos pastatyta viskas: „Rusijos nacionalinė garbė ir V.Putino prestižas“.

8. „Ir šiaip – jų olimpiniai talismanai tikrai labai gražūs“, – pastebėjo S.Wilsonas, baigdamas vardinti teigiamus niuansus Sočio olimpiadoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius