Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 12 30

Metų dopingas: meldoniumas kerlinge, kratos Lietuvoje ir kvailos atletų klaidos

Nuo praėjusį vasarį kilusių skandalų žiemos olimpinėse žaidynėse iki mįslingų kratų Lietuvoje ir pas garsius trenerius rastų keistų preparatų – dopingo tema vėl skambėjo visus metus.
Rusijos kerlingo žaidėjai, B.Vyšniauskas ir R.Lochte šiemet turėjo bėdų.
Rusijos kerlingo žaidėjai, B.Vyšniauskas ir R.Lochte šiemet turėjo bėdų. / „Scanpix“ nuotr.

Mūsų portalas jau paskelbė 50 įvykių, nudžiuginusių labiausiai per 2018-uosius. Tarp jų yra daug mūsų atletų laimėjimų, kuriuos šventėme ir kuriais didžiavomės.

Tačiau kaip ir gyvenime, taip ir sporte pasaulis nėra vien baltas.

Dopingas yra tamsioji sporto pusė, o 2018 metais ši tema vėl buvo karšta. 15min išskyrė svarbiausius dopingo skandalus, nutikusius Lietuvoje ir pasaulyje.

Donato Gvildžio piešinys/Lietuvos sunkiosios atletikos federaciją prislėgė dopingo skandalas
Donato Gvildžio piešinys/Lietuvos sunkiosios atletikos federaciją prislėgė dopingo skandalas

Kam kerlingo žaidėjui dopingas?

Žiemos olimpines žaidynes Pjongčange paženklino skandalas sporto šakoje, kuri iš pirmo žvilgsnio su dopingu neturi nieko bendra.

Rusas Aleksandras Krušelnickis su žmona Anastasija Bryzgalova iškovojo bronzą kerlingo (akmenslydžio) mišrių porų varžybose, bet olimpiniais medaliais džiaugėsi trumpai.

„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Krušelnickis ir Anastasija Bryzgalova
„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Krušelnickis ir Anastasija Bryzgalova

Netrukus atėjo žinia, kad A.Krušelnickio organizme antidopingo specialistai atrado meldoniumo. Latvių atrastas vaistas buvo leidžiamas sporte iki 2016 metų, o po uždraudimo dar pusmetį aidėjo skandalai su pagautais atletais. Tačiau pastaraisiais metais meldioniumo vartojimo beveik nepasitaikė. Dar labiau keista, kad tai nutiko kerlinge – šachmatais ant ledo vadinamame strateginiame sporte.

„Šis atvejis tik primena mūsų sporto šakos skeptikams, kurie mano, kad kerlingas yra labiau poilsis nei sportas. Kerlinge reikalinga ištvermė ir susitelkimas. Ypač naujoje rungtyje, kurioje sportininkas pats leidžia akmenį, jį pasiveja ir trina laikydamas jo trajektoriją ir greitį. Tai padėtų ir greitam atsigavimui po varžybų, kurios vyksta kartais iki 3 valandų (būna, kad per dieną žaidžiami du mačai). Tad meldoniumas ir padėtų sportininkams išlaikyti šį krūvį“, – komentavo vienas iš kerlingo Lietuvoje pradininkų Vygantas Zalieckas.

Jo pernelyg nenustebino, kad kas nors galėjo pabandyti sukčiauti olimpinėse žaidynėse, dėl medalių svarbos. Tačiau jam labai keista, kad tai atsitiko kerlinge. „Tai taip toli nuo kerlingo dvasios“, – sakė Lietuvos kerlingo asociacijos vienas vadovų.

„Scanpix“ nuotr./A.Krušelnickis neteko olimpinio bronzos medalio, kurį Pjongčange laimėjo su savo žmona A.Bryzgaloba kerlingo varžybose.
„Scanpix“ nuotr./A.Krušelnickis neteko olimpinio bronzos medalio, kurį Pjongčange laimėjo su savo žmona A.Bryzgaloba kerlingo varžybose.

Sunkiosios atletikos trenerį užgulė pareigūnai

Klaipėdos pareigūnai pavasarį praūžė Klaipėdos sunkiosios atletikos klube ir garsaus sunkiosios atletikos trenerio Bronislavo Vyšniausko namuose.

„Su manimi nori susidoroti. Kito paaiškinimo neturiu. Niekam jokio dopingo niekada nedaviau ir neplatinau, net atvirkščiai – visada savo auklėtiniams kartojau, kad nieko neleistino negalima vartoti, – savo laiške po skandalo aiškino B.Vyšniauskas, kurio auklėtiniai – Ramūnas Vyšniauskas (du kartus), Aurimas Didžbalis (du kartus) ir Domantas Kmieliauskas (vieną kartą) – buvo pagauti dėl testų metu jų kūnuose aptiktų draudžiamųjų medžiagų. – Aš visiškai nesijaučiu kaltas. Tačiau tie žurnalistai, kažkieno užsakymu, net įtariu kieno, nuolat mane kaltina ir taip bando žmonėms sudaryti neigiamą nuomonę apie mane. Laikas viską parodys... Visi treneriai ir sportininkai supranta, kokį aš atlieku darbą ir kiek atiduodu sunkiajai atletikai.“

LSSA/Sunkiosios atletikos treneris Bronislovas Vyšniauskas
LSSA/Sunkiosios atletikos treneris Bronislovas Vyšniauskas

Kratų metu rasta mažiausiai dvylika įvairių medžiagų, tarp jų ir tokių, kurias draudžia Tarptautinė antidopingo agentūra. Viena jų yra oksandrolonas – per burną vartojamas preparatas, auginantis raumenų masę. Jo pardavimai jau yra uždrausti Europos šalyse, išskyrus Moldovą.

Klaipėdos policija rado ir metandienono – medicinoje plačiai jau nebenaudojamo preparato, turinčio anabolinio steroido savybių. Iki tol, kol jis buvo uždraustas, metandienoną vartojo ir profesionalūs kultūristai, tarp ir jų aktorius Arnoldas Schwarzeneggeris, o R.Vyšniauskas jį vartojo ir vėliau – dėl šio dopingo jis buvo diskvalifikuotas dvejiems metams karjeros pradžioje.

Policijos nuotr./Bronislovas Vyšniauskas įtariamas draudžiamųjų medžiagų platinimu.
Policijos nuotr./Bronislovas Vyšniauskas įtariamas draudžiamųjų medžiagų platinimu.

Po skandalo B.Vyšniauskas liko eiti sunkiosios atletikos federacijos prezidento pareigas, nepaisant jo atžvilgiu Klaipėdoje pradėto ikiteisminio tyrimo.

Plaukimo žvaigždę paskandino nuotrauka „Instagram“

Ryanas Lochte yra iškovojęs net 12 olimpinių medalių, bet patyręs JAV plaukikas nubaustas 14 mėnesių diskvalifikacija.

JAV antidopingo agentūra taip nubaudė R.Lochtę, kai jis gegužę išpublikavo nuotrauką „Instagram“. Nuotraukoje buvo aiškiai matyti, kaip jis priima injekciją, kurią pats pavadino „vitaminais“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ryanas Lochte
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ryanas Lochte

Bėda yra ta, kad JAV antidopingo agentūra neleidžia injekcijų, iš didesnių nei 100 mililitrų talpos švirkštų be specialaus leidimo. Tad R.Lochte diskvalifikuotas iki 2019 metų.

Radiniai Klaipėdoje nuvedė į Panevėžį

Po kratų sunkiosios atletikos trenerio B.Vyšniausko centre Klaipėdos kriminalistai gegužę atliko patikrinimus ir Panevėžio dviračių centre. Ten irgi buvo atliktos kratos, o du treneriai buvo patekę į areštinę.

Klaipėdos kriminalistai pateikė įtarimus dėl neteisėto disponavimo dopingo medžiagomis ir dviračių treko treneriams: Antanui Jakimavičiui ir Solveigai Baleišytei.

Per kratą Panevėžyje uostamiesčio pareigūnai rado daugiau nei dešimt rūšių įvairių medžiagų, tarp jų ir sportininkams draudžiamų anabolinių steroidų.

Rastos medžiagos gali būti draudžiamos kaip metodas – pavyzdžiui, albuminas arba rastomis adatomis ir infuzinėmis sistemomis negali būti atliekamos didesnės nei 100 ml injekcijos, nebent tai vyktų ligoninėje. Taip pat rasta ir maskuojančių medžiagų, tokių kaip furozemidas – šlapimą skatinantis vaistas.

15min nuotr./Antanas Jakimavičius
15min nuotr./Antanas Jakimavičius

Tokie radiniai tuomet nustebino A.Jakimavičiaus kolegas. Garsiausio šalies dviratininko Ramūno Navardausko treneris Kęstutis Česaitis teigė, kad dviračių treneriui užtenka 2–3 rūšių įprastų medikamentų.

A.Jakimavičius pareigūnų radinių viešai nekomentavo, o Lietuvos dviračių sporto federacija byla pernelyg nesidomėjo. „Tai, kas parodyta filmuotoje medžiagoje, – penicilinas ar paprasti švirkštai – net neaišku, ar tai pas jį rastos medžiagos“, – prabėgus keliems mėnesiams po tyrimo aiškino Lietuvos dviračių federacijos vadovas ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto viceprezidentas Romualdas Bakutis.

Rusijos lengvaatletis gali kaltinti tik save

Danila Lysenka buvo Rusijos lengvosios atletikos viltis. Į aukštį jis šoko aukščiausiai Rusijoje, liepą Anglijoje jo pasiektas rezultatas – 2 m 40 cm – buvo geriausias šį sezoną visame pasaulyje.

21 metų rusas rengėsi Europos čempionatui Berlyne rugpjūtį, kai atskriejo pranešimas: D.Lysenka suspenduojamas dėl trijų praleistų dopingo testų šiais metais.

„Scanpix“ nuotr./Danilas Lysenka
„Scanpix“ nuotr./Danilas Lysenka

Paaiškėjo, kad lengvaatletis nepildė sportininkams būtinos informacijos, pagal kurią antidopingo specialistai žino atleto buvimo vietą ir turi teisę patikrinti ne varžybų metu.

Pats sportininkas teigė, kad nesusigaudė sistemoje ir pamiršo reguliariai pildyti anketą. Tokiu atveju atsakomybė tenka ir atleto treneriui, vadybininkui ir federacijai, kurie nepadėjo atletui, nors gaudavo įspėjamuosius pranešimus.

Bausmė dar nėra paskirta, tačiau uždarų patalpų pasaulio čempionui gresia dvejų metų diskvalifikacija.

JAV kovotojas bandė sufabrikuoti mėginį

Buvęs UFC kovotojas Cody McKenzie šių metų rudenį patyrė ketverių metų diskvalifikaciją, skirtą Nevados sporto komisijos.

Rugsėjo 14 dieną Las Vegase C.McKenzie turėjo pasirodyti mišrių kovų ringe Las Vegase, bet dvikova buvo atšaukta dėl skandalo antidopingo kabinete.

Sulaukęs kvietimo dopingo testui, kovotojas iš pradžių atsisakė ten eiti, pareiškęs, kad sugrįš į savo kambarį ir ateis vėliau. Kai jis užpildė šlapimo mėginį, antidopingo specialistai nustatė, jog mėginys yra sufalsifikuotas.

C.McKenzie paskui aiškino, esą jį šokiravo reikalavimas pateikti šlapimą prieš kovą, todėl jis pripylęs bet ko. Paskui jis tvirtino, esą antidopingo tyrėjai rodė pavyzdį, kaip pripildyti mėginį ir apkaltino juos seksualiniu priekabiavimu.

Biatlonui vadovavęs norvegas kaltinamas paėmęs 300 tūkst. dolerių kyšių

2018 metų pradžioje atsistatydino Tarptautinei biatlono federacijai net 26 metus vadovavęs Andersas Bessebergas.

72 metų norvegas kaltinamas paėmęs 300 tūkst. dolerių kyšių, kad nuslėptų Rusijos sportininkų nuodėmes.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tarptautinės biatlono federacijos vadovas Andresas Bessebergas pasitraukė iš posto.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tarptautinės biatlono federacijos vadovas Andresas Bessebergas pasitraukė iš posto.

Tai paaiškėjo po plačios operacijos, kurios metu pareigūnai atliko kratas Austrijoje, Norvegijoje ir Vokietijoje. Buvo suspenduota ir federacijos generalinė sekretorė 42 metų Nicole Resch.

Rusijos sporto žvaigždė pasitraukė pats

Veikiausiai su biatlono buvusiais vadovais susiję ir Rusijos biatlono rinktinės patikrinimai šį mėnesį Austrijoje.

Penki Rusijos sportininkai ir penki rinktinės nariai yra atsidūrę dopingo ir korupcijos tyrime, – taip sakė rusus viešbutyje per pasaulio taurės etapą aplankę Austrijos pareigūnai.

Netrukus po vizito apie savo karjeros pabaigą paskelbė geriausias pastarųjų metų Rusijos biatlonininkas Andrejus Šipulinas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos bialtono rinktinės lyderis Antonas Šipulinas.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos bialtono rinktinės lyderis Antonas Šipulinas.

Du olimpinius medalius, tarp jų komandinį auksą 2014 metais Sočyje, o taip pat septynis pasaulio pirmenybių apdovanojimus iškovojęs rusas pranešimą pateikė gruodžio 25 dieną, pareiškęs, jog įtarimai jam kelia depresiją.

Dėl įtarimų A.Šipulinui neleista varžytis šių metų žiemos olimpinėse žaidynėse Pjongčange. Nors jis pradėjo 2018–2019 m. sezoną, netrukus apsisprendė trauktis iš sporto būdamas 31-erių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius