Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 20

Nacionalinių tinklinio rinktinių neburia, kad nebankrutuotų

Lietuvos tinklinio federacijos generalinis sekretorius Juozas Lapeika neslepia: „Jei suburtume Lietuvos nacionalines rinktines, tinklinio federacija turbūt bankrutuotų...“
Rungtynių akimirka
Tinklinis grįžo į sales / Augusto Četkausko nuotr.
Temos: 1 Lietuva

Lietuvos tinklininkai baigė paplūdimio sezoną ir pereina žaisti į sales. Prasidės jų naujasis sezonas. Lietuvos tinklinio federacijos generalinis sekretorius Juozas Lapeika teigia, kad naujajame sezone varžybų nesumažės, ir jis turėtų būti įdomus visų amžiaus tinklininkams.

– Kaip vertinate pasibaigusį paplūdimio tinklinio sezoną? – Sportas.info paklausė LTF generalinio sekretoriaus.

– Po dvi mūsų suaugusiųjų paplūdimio moterų ir vyrų komandas šiemet dalyvavo naujose, pirmą sykį surengtose Kontinentinės taurės varžybose, kurios yra vienos iš atrankos etapų į Londono olimpines žaidynes. Pogrupis pateko gan sudėtingas, todėl toli ir nenukeliauta, nepatekta į tolesnius etapus. Pasirodyti geriau ir neplanavome.

Europos 18–mečių čempionate jaunosios mūsų tinklininkės klaipėdietė Ieva Dumbauskaitė ir kaunietė Ieva Kazaraitytė užėmė 13–ą vietą. Jėgas bandė ir vaikinai vilniečiai, tačiau jie buvo trejais metais jaunesni už varžovus ir pasirodė kukliai. Gražus buvo šiemetinis Lietuvos moterų ir vyrų čempionatas, vykęs penkiais etapais. Daug dalyvavo vyrų komandų, o moterų buvo mažiau. Per kiekvieno etapo varžybas stipriausieji tinklininkai sužaisdavo po 5–6 rungtynes.

Lietuvos paplūdimio tinklinį dabar ėmėsi šefuoti dar aktyviai sportuojantis vilnietis Marius Vasiliauskas, kuriam buvo patikėti organizuoti visas čempionato varžybas, ir jis su šiomis užduotimis gan sėkmingai susitvarkė. Gražios buvo čempionato pabaigtuvės Vilniuje prie Baltojo tilto. Čempionato etapai vyko ir Klaipėdoje, Rokiškyje, kur įrengtos geros paplūdimio aikštelės.

Klaipėdiečiai, didelio tinklinio entuziasto Andriaus Dumbausko iniciatyva dvi naujas aikšteles įsirengė Melnragės antrame paplūdimyje. Jo tėvelis – legendinis dviračių treko treneris Narsutis Dumbauskas, tinklinį žaidžia ir Andriaus dukra Ieva, kuriai šį sezoną tobulėti padėjo ir M. Vasiliauskas – nemažai gražių vilčių teikianti sportininkė jau pateko į Lietuvos jaunių rinktinę.

– Vasara baigėsi, o tuo pačiu ir paplūdimio sezonas. Žaidėjau suėjo į sales. Kas jų laukia šiemet ir kitąmet?

– Netrukus prasidės Lietuvos salių čempionatas. Dėl finansinių sunkumų šiemet  nedalyvaus Kelmės sporto mokyklos tinklininkės. Tačiau naujajame sezone keturios mūsų moterų komandos (Vilniaus SM Tauras“, Kauno „Heksa–KCSM“, Jonavos KKSC–„Achema“ ir Lietuvos jaunių rinktinė) jėgas bandys atvirame Latvijos čempionate. Ankstesniais metais vykdavo Baltijos lygos varžybos, tačiau jos buvo labai trumpos, ir naujasis formatas kur kas optimistiškesnis.

Čempionatas startuos lapkričio mėnesį, bus keturi turai – du vyks Lietuvoje ir du Latvijoje.  Pirmasis, lapkričio 12–14 d., bus surengtas Kaune ir Jonavoje. Apdovanojimų sieks 8 komandos. Šios varžybos bus ypatingai geras išbandymas Lietuvos jaunių rinktinei, kuri rengiasi kitąmet sausio mėnesį įvyksiančiam Europos jaunių čempionato atrankos turnyrui.

– O ką veiks kitos Lietuvos moterų čempionato komandos?

– Jos jėgas bandys atrankiniame etape. Pirmiausiai komandos ratų sistema žais tarp savęs, o po to prisijungs prie Latvijos čempionate dalyvaujančių mūsų komandų. Išaiškinsime visas komandas, kokias vietas jos užims per Lietuvos čempionatą. Latvijos čempionate nedalyvaujančios trys mūsų komandos (Klaipėdos „Orasvydis“, Šiaulių „Trevelita“ ir Kauno „Atletas“), namie turės nemažai varžybų. Galutinai čempionato sistema dar nėra patvirtinta, jinai dar derinama.  Kartu vyks ir Lietuvos vyrų čempionatas, kuris prasidės lapkričio 6 d. Kaip ir praėjusiais metais, jame dalyvaus 6 komandos. Varžybų rengimo sistema nepasikeitė.

– Netrukus prasidės ir Mažosios bei Didžiosios „Sporto“ tinklinio taurės varžybos. Kiek komandų juose pareiškė norą dalyvauti?

– Taurės varžybose jau ištraukti burtai, paaiškėjo pirmosios varžovų poros. Mažosios taurės varžybose, kuriose žaidžia kolektyvai, nerungtyniaujantys Lietuvos aukščiausiosios lygos čempionate, pareiškė norą dalyvauti 8 moterų ir 13 vyrų komandų. Palyginti su praėjusiais metais, padaugėjo vyrų komandų, o moterų galėtų būti ir daugiau.

Atsirado naujų vyrų komandų. Varžybose debiutuos Vilniaus „Einika“, Klaipėdos sporto centro „Viesulas“ ir „Universiteto“ komandos, turnyre žais po dvi kelmiškių ir šiauliečių komandas. Mažosios taurės finalinis turnyras numatytas lapkričio 20–21d. Didžiosios taurės varžybose atsisakė dalyvauti dvi Lietuvos aukščiausios lygos čempionato komandos – Vilniaus „Ąžuolas“ ir Panevėžio „KKSC– Naujoji Agluona“.

– Ką žemą veiks jaunieji Lietuvos tinklininkai?

– Abi rinktinės rengsis Europos čempionato atrankos turnyrui: merginos (trn. kaunietės Vida Makauskienė ir Jolita Kontvainienė) sausio 5–9 d. žais Romoje, o vaikinai (trn. šiaulietis Aivaras Strockis) tomis pačiomis dienomis – Charkove. Džiaugiamės, kad padaugėjo komandų, dalyvaujančių Sporto mokyklų čempionate. Varžybų kalendoriuje atsirado naujos pačių jauniausiųjų tinklininkų, kuriems po 10–11 metų, varžybos. Šiemet federacija rengs Lietuvos vaikų, jaunučių, jaunių, jaunimo ir suaugusiųjų čempionatus, taip pat trijose amžiaus grupėse (11–13 m.) vyks mini varžybos.

– Tinklinio sporto mėgėjai pasiilgo nacionalinių rinktinių pasirodymo. Ar matysime naujajame sezone mūsų rinktinių žaidimą?

– Jeigu mes sudarysime suaugusiųjų rinktines ir dalyvausime kokios nors varžybose, – tai tiktai vėjais išmesime pinigus. Rinktines reikia rengti, dalyvauti tarptautinėse varžybose, o tam reikia lėšų. Kitas Europos suaugusiųjų čempionatas vyks po dvejų metų. Per tą laikotarpį būtų galima kažką bandyti, bet surinkti mūsų žaidėjus, rungtyniaujančius užsienyje, ir juos pakviesti treniruotis į Lietuvą – viskas labai brangiai kainuotų. Galvoju, kad po tokio Lietuvos rinktinių dalyvavimo Europos čempionato atrankos turnyre – bankrutuotų mūsų šalies tinklinio federacija.

– O kiek mūsų tinklininkų žaidžia užsienio klubuose?

– Apie dešimt merginų ir vaikinų, kuriems LTF išdavė oficialius leidimus. Nemažai tinklininkų išvažiuoja iš Lietuvos ir žaidžia žemose tų šalių lygose, apie juos mes nesame informuoti ir nieko nežinome.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius