Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 01

Naujas skandalas – korupcija įtariama skiriant olimpinių žaidynių rengėjus

Pasaulio lengvosios atletikos federacijos asociacijos (IAAF) korupcijos skandalą tiriantys Prancūzijos prokurorai užčiuopė naują skandalą. Anot „The Guardian“, tyrėjai ėmėsi nagrinėti konkursus dėl 2016 ir 2020 metų olimpinių žaidynių organizavimo.
Lamine'as Diackas
Lamine'as Diackas / „Scanpix“/AP nuotr.

„The Guardian“ teigia, kad prancūzų tyrimas jau peržengė IAAF bylą, kuri skandalingai prasidėjo pernai, įtariant, kad pasaulinė lengvosios atletikos federacija dangstė dopingu susitepusius Rusijos sportininkus.

Šiuo metu tyrimas atvedė prie buvusio IAAF prezidento Lamine'o Diacko sulaikymo. Jo sūnui, buvusiam organizacijos marketingo konsultantui, Papa Massata Diackui, išduotas tarptautinis arešto orderis.

P.M.Diackas įtariamas  2008 m. organizavęs „paketų“ perdavimą šešiems Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) nariams, kai Kataras bandė varžytis dėl teisės rengti 2016 žaidynes.

Žiniasklaidą pasiekė elektroninis laiškas, kuriame inicialais įvardijami šeši tuomečiai IOC nariai, minimas „specialusis patarėjas“, kuris, įtariama, buvo L.Diackas.

Katarui nepavyko tapti miestu-kandidatu, o galiausiai Rio de Žaneiras nurungė Madridą, Čikagą ir Tokiją. Dėl teisės rengti 2020-ųjų žaidynes Tokijas laimėjo prieš Madridą ir Stambulą.

Anot „The Guardian“​, tyrimas vis dar yra ankstyvojoje stadijoje, tačiau prancūzų prokurorus domina L.Diacko vaidmuo vykdant konkursus dėl šių žaidynių rengimo. Jis IOC nariu buvo nuo 1999 iki 2013-ųjų. IOC jau pareiškė esanti pasirengusi bendradarbiauti su Prancūzijos tyrėjais. 

Tokijas 2020
Tokijas 2020

Naujausios informacijos tyrimui suteikė antroji pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) ataskaitos dalis, išplatinta sausį. Joje užsimenama, kad L.Diackas buvo pasirengęs parduoti savo balsą 2020 m. olimpiados rengėjo konkurse.

Už tai tuometis IAAF vadas reikalavo pažadėti paremti IAAF arba „Deimantinės lygos“ varžybas. Tokį reikalavimą slapta įrašė Turkijos lengvaatlečių atstovai susitikime su kitu L.Diacko sūnumi Khalilu.

Ataskaitoje rašoma, kad Turkija prarado L.Diacko balsą, nes nesutiko skirti 3,7-4,6 mln. eurų skirti IAAF arba Deimantinei lygai. Anot turkų įrašo, japonai pinigus skyrė ir galiausiai 2020 m. žaidynių rengimo konkursą laimėjo Tokijas. 

Vienas WADA nepriklausomos komisijos narių, Richardas McClarenas, teigė, kad įtarimų kelia ir pasaulio lengvosios atletikos čempionatų organizavimo konkursai nuo 2009 iki 2019 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius