Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 28

Naujasis „Tour de France“ karalius: 22-jų kolumbietis, į kalnus skriejęs neregėtu greičiu

Kolumbija garsėja kalnuose puikiai važiuojančiais dviratininkais, tačiau to dar nebuvo pavykę pasiekti nė vienam. Eganas Bernalas užkariavo „Tour de France“ sceną. Ir jam – tik 22-eji.
Eganas Bernalas
Eganas Bernalas / „Scanpix“ nuotr.

Po etapo Alpėse šeštadienį E.Bernalas išlaikė geltonus marškinėlius ir užsitikrino labiausiai prestižinių pasaulio dviračių lenktynių čempiono titulą, nes paskutiniame etape sekmadienį pagal tradicijas nebekovojama dėl pergalės.

22-jų kolumbietis taps jauniausiu dviratininku po Antrojo pasaulinio karo, laimėjusiu „Tour de France“.

„Kolumbija visada turėjo puikų dviračių sporto alpinistų. Laimėjo du „Giro“, taip pat „Vuelta“, tačiau dar niekada netriumfavome „Tour de France“. Daugybę metų turėjome puikių dviratininkų, bet jiems nepavykdavo laimėti. Tai tiesiog neįvykdavo“, – kalbėjo E.Bernalas.

Labai seniai, kai E.Bernalas dar nebuvo gimęs, pasaulis žavėjosi jo tautiečiais Lucho Herrera ir Fabio Parra. Tačiau jų talento nepakako triumfui. Kiek vėliau Nairo Quintana dukart finišavo antras, bet niekaip nesugebėjo aplenkti Chriso Froome'o – keturiskart čempiono.

Šių metų maršrutas – aukščiausias lenktynių istorijoje. Net trijų etapų finišai buvo aukščiau nei 2000 metrų virš jūros lygio. Tai suteikė iš prigimties alpinistui E.Bernalui auksinę galimybę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Eganas Bernalas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Eganas Bernalas

Šis kolubietis nėra stiprus atskiro starto lenktynėse, bet tampa stiprus lyg ožys minant pedalus kalnuose. Jis savo sėkmę pastatė pasirodymu Pirėnuose ir ataka Alpėse.

„Jis gimęs kilti į kalną greitai, – kalbėjo E.Bernalo komandos draugas ir nuverstas čempionas britas Geraintas Thomas. – Jo dar laukia daugybė puikių metų, jis turi labai šviesią ateitį.“

„Scanpix“ nuotr./Eganas Bernalas ir Geraintas Thomas
„Scanpix“ nuotr./Eganas Bernalas ir Geraintas Thomas

G.Thomas, atsiliekantis 1:11 min., užėmė antrą vietą, tad „Ineos“ komandai teko dvi pirmosios vietas ant pakylos. Kaip 2012-siais, kai komandos pavadinimas dar buvo „Sky“.

E.Bernalas sveria vos 59 kilogramus ir kaip žuvis vandenyje jaučiasi ten, kur oras retesnis. Nieko keisto, kad jis surengė puikų pasirodymą aukščiausiame šių metų lenktynių taške, esančiame 2770 metrų aukštyje.

Dar tik kylanti dviračių sporto žvaigždė į priekį „Tour de France“ lenktynėse išsiveržė penktadienį, 19-tame etape, kuris buvo smarkiai sutrumpintas dėl krušos, kėlusios pavojų sportininkams.

E.Bernalas, kai reikėjo kilti į kalnus, ir truktelėjo į priekį nuo Juliano Alaphilippe'o, pirmavusio net 14 dienų. Taip susiklostė, nes organizatoriai, sutrumpinę etapą, rezultatus nusprendė skaičiuoti nuo „Iseran“ viršūnės.

„Scanpix“ nuotr./Julianas Alaphilippe'as
„Scanpix“ nuotr./Julianas Alaphilippe'as

Tai garantavo kolumbiečiui geltonuosius lyderio marškinėlius.

Jis įtvirtino savo pergalę 20-tame etape, kuris buvo sutrumpintas dėl nuošliaužos. 33 kilometrų kilimas įkalne iki slidinėjimo punkto buvo per sudėtingas J.Alaphilippe'ui.

Pakilimas į Val Thorensą E.Bernalui nebuvo toks baisus kaip į Pacho viršūnę Kolumbijoje, kurią dviratininkas naudoja kaip treniruočių aikštelę.

„Tai mano mėgstamiausia įkalnė. Prieš kiekvieną išvyką į Europą ten nuvykstu ir išbandau savo galimybes. Man kiekvienas ilgas važiavimas į kalną Europoje yra kaip važiavimas į Pacho. Tai man labai padeda, jaučiuosi labiau savimi pasitikintis“, – sakė E.Bernalas.

Man kiekvienas ilgas važiavimas į kalną Europoje yra kaip važiavimas į Pacho

Vykstant į Val Thorensą, E.Bernalas ir J.Alaphilippe'as draugiškai paspaudė rankas. Prancūzas paliko ryškų įspaudą šių metų lenktynėse dėl savo taktikos ir netikėtų atakų, privertusių sukti galvas kitoms komandoms.

„Nemanau, kad viską čia lėmė trasa, – kalbėjo praėjusių metų čempionas G.Thomas. – Tiesiog Alaphilippe'as pradėjo taip stipriai, kad sugebėjo įgyti persvarą. Buvo nuostabu matyti, kaip jis patobulėjo. Didžiuliai sveikinimai jam. Jis kovojo iki pabaigos, todėl pagyrų nusipelnė ir jis, ir jo komanda. Jis buvo priežastis, kodėl lenktynės šiemet buvo kitokios.“

„Ineos“ komanda nedominavo taip, kaip ankstesniais metais, nes reikėjo atlaikyti ne tik J.Alaphilippe'o netikėtus ėjimus, bet ir iššūkius, kuriuos kėlė Thibaut Pinot ir Jubo Visma. Pridėjus naujos dinamikos, lenktynės buvo kupinos nežinios, kol iš jų T.Pinot pasitraukė dėl kojos traumos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Thibaut Pinotas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Thibaut Pinotas

E.Bernalas pasiekė tai, ko nepavyko ir didžiausioms „Tour de France“ legendoms – jis bus jaunesnis už visus, triumfavusius praeityje.

Nors pasitaikė ir prastų dienų, E.Bernalas per pastaruosius dvejus metus pagerino techniką ir tapo universalesnis. Ekspertai svarsto, kad kolumbiečio dominavimas gali užsitęsti.

„Jei tu geras tik kopdamas į kalną, negali laimėti „Tour de France“, – įsitikinęs E.Bernalas. – Daug dirbu ir ties kitais aspektais.“

Jei tu geras tik kopdamas į kalną, negali laimėti „Tour de France“

Tai buvo neįtikėtinas Kolumbijos dviratininko šuolis aukštyn. Dar pernai jis debiutavo „Tour de France“ lenktynėse, kuriose daugiau padėjo savo komandos draugams.

Daug patirties neturintis dviratininkas tapo profesionalu, kai jį, atstovaujantį mažai „Androni Giocattoli Pro Continental“ komandai, pastebėjo „Ineos“ atstovas Dave'as Brailsfordas.

E.Bernalas su nauja komanda sutartį pasirašė prieš dvejus metus, po pergalės „Tour de l'Avenir“ – prestižiškiausiose lenktynėse, kuriose varžosi jaunesni nei 23-jų sportininkai.

Šį sezoną E.Bernalas turėjo sukaupt patirties „Giro d'Italia“, bet per treniruotę pateko į griūtį ir susilaužė raktikaulį. To rezultatas – pasitraukimas iš lenktynių ir 76 dienos be sporto. Jis grįžo birželį ir laimėjo „Tour de Suisse“.

„Žinau, kad, jei ne ta griūtis „Giro d'Italia“, nebūčiau to pasiekęs. Jei būčiau 22-jų lenktyniavęs visą „Giro“, nebūčiau spėjęs atsigauti prieš „Tour de France“. Niekas nenutinka be priežasties“, – sakė naujasis prestižinių lenktynių karalius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius