-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 19

Nepainiokit sporto su politika? Rusijos atletai V.Putino propagandos šou rodė Z ženklą

Rusijos politikai, sportininkai ir sporto valdininkai dažnai kartoja, kad nereikia painioti sporto ir politikos, bet penktadienį daug sporto žvaigždžių su Z raide ant uniformų pasirodė per Vladimiro Putino propagandos renginį Lužnikų stadione.
Rusijos sporto žvaigždės dalyvavo V.Putino propagandiniame renginyje. Ant daugumos atletų aprangos matėsi Z raidė – dabar ji dažnai lyginama su A.Hitlerio laikų svastika.
Rusijos sporto žvaigždės dalyvavo V.Putino propagandiniame renginyje. Ant daugumos atletų aprangos matėsi Z raidė – dabar ji dažnai lyginama su A.Hitlerio laikų svastika. / „Scanpix“ nuotr.

Pasaulio futbolo čempionato finalas buvo surengtas Lužnikų stadione Maskvoje 2018 metais, o praėjusį penktadienį sporto arena buvo panaudota visiškai kitai paskirčiai.

Rusija šventė Krymo aneksijos sukaktį tuo metu, kai šios šalies kariuomenė toliau bombomis atakavo Ukrainos miestus.

Maskvoje tuo metu Vladimiras Putinas sakė kalbą, o daug Rusijos garsių sportininkų pasirodė kaip parama Rusijos prezidentui.

Slidininkas Aleksandras Bolšunovas, plaukikas Jevgenijus Rylovas, gimnastės Dina ir Arina Averinos, gimnastė Viktorija Listunova, čiuožėja Viktorija Sinicina, čiuožėjas Nikita Kacalapovas, čiuožėja Jevgenija Tarasova, plaukikas Vladimiras Morozovas buvo išrikiuoti per propagandinį šou.

Beveik visi į renginį pakviesti Rusijos atletai vilkėjo aprangą, ant kurios pabrėžiama raidė Z – tai simbolis Rusijos kariuomenės, nuo vasario 24 dienos įsiveržusios į Ukrainą ir ten nužudžiusius daugybę ukrainiečių.

Iš ant scenos lipusių sportininkų vienintelis A.Bolšunovas neturėjo ant rūbų Z simbolio, kuris dabar dažnai prilyginamas Adolfo Hitlerio laikų svastikai.

Po renginio ne vienas liudininkas pripažino, kad daug žiūrovų buvo tiesiog suvaryti į stadioną.

Kai kuriems liepė darbdaviai, kai kurie buvo viliojami koncertu, kitiems nebuvo pasakyta, kam skirtas šou Lužnikuose.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Sprendimas vesti ant scenos sportininkus priminė Adolfo Hitlerio valdytą nacistinę Vokietiją, – teigė Norvegijos vadybos universitete propagandą nagrinėjantis Haavardas Koopangas.

„Įdomu, kaip Putinas, kuris teigia, jog reikia denacifikuoti Ukrainą, naudoja metodus, kurie žinomi nuo Adolfo Hitlerio laikų“, – VG dėstė H.Koopangas.

Beveik visi Rusijos sportininkai, rinktinės ir klubai buvo pašalinti iš varžybų, kai Kremliaus kariuomenė pradėjo karą Ukrainoje.

Tik kelios sporto šakos dar leidžia Rusijos atletams varžytis po neutralia vėliava, bet svarbiausios Rusijai sporto šakos – ledo ritulys, futbolas, dailusis čiuožimas, slidinėjimas, biatlonas, lengvoji atletika bei krepšinis neteko teisės deleguoti savo atstovų į tarptautines varžybas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius