Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 20

Nesantaikos gaisras: šiuolaikinės penkiakovės žvaigždės verčia naują prezidentą

Vienintelį olimpinį medalį Tokijuje Lietuvai padovanojusioje šiuolaikinės penkiakovės šeimoje – dar nematyti susirėmimai. Ryškiausi šios sporto šakos atletai stoja į atvirą konfliktą su spalio mėnesį išrinktu naujuoju Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijos (LŠPF) prezidentu. Tokijos olimpinių žaidynių vicečempionė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė atvira – su netikėtai šioje sporto šakoje šeimininkauti pradėjusiu Aisčiu Baronu darbo ji neįsivaizduoja.
Olimpiniai prizininkai
Edvinas Krungolcas, Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir Andrejus Zadneprovskis / 15min koliažas

Netikėta atomazga

Spalio pabaigoje vykusi LŠPF ataskaitinė rinkiminė konferencija baigėsi netikėtai. Naujuoju prezidentu buvo išrinktas šio sporto bendruomenei beveik nepažįstamas A.Baronas, o generalinio sekretoriaus pareigos patikėtos apie sportinės karjeros pabaigą vis rimčiau galvojančiam Justinui Kinderiui.

Rinkimuose A.Baronas įveikė ketverius pastaruosius metus federacijai vadovavusį Genadijų Makuševą.

Audito, konsultacijų ir apskaitos bendrovės „Grant Thornton Rimess“ direktorius LŠPF vairą laikė nuo 2017-ųjų. Šiuolaikinė penkiakovė verslininkui nebuvo naujiena – jis pats yra buvęs sporto meistras, Lietuvos prizininkas, o vėliau – ilgametis LŠPF revizijos komisijos pirmininkas ir rėmėjas.

Kuluaruose kalbėta, kad G.Makuševas prezidento pareigas liks eiti ir dar vieną kadenciją, tačiau daug kam netikėtai jau rinkimų dieną šiuolaikinės penkiakovės bendruomenė sužinojo apie dar vieną kandidatą.

Konferencijos metu susirinkusiems buvo pristatytas kaunietis A.Baronas. Maža to, „JSC Laktopolis“ komercijos direktorius balsavimo metu gavo 6 balus iš 10 ir daug kam netikėtai tapo nugalėtoju.

LŠPF nuotr./Justinas Kinderis ir Aistis Baronas
LŠPF nuotr./Justinas Kinderis ir Aistis Baronas

Prezidentui – nepasitikėjimas

2004 metais Atėnuose olimpinį sidabrą ir 2008-aisiais Pekine bronzą iškovojęs, o dabar ryškiausią Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės žvaigždę L.Asadauskaitę-Zadneprovskienę treniruojantis jos vyras Andrejus Zadneprovskis spalį vykusius rinkimus vadina farsu.

Tarptautinės šiuolaikinės penkiakovės sąjungos vykdomojo komiteto narys toje pačioje konferencijoje buvo išrinktas LŠPF viceprezidentu, bet tikina, jog dirbti su naująja vadovybe yra neįmanoma, nes į valdžią A.Baronas su bendražygiais atėjo akivaizdžiai pamindamas moralės normas ir nuostatas.

Balsavimo teisę konferencijoje turi 10 LŠPF narių. Prieš A.Baroną balsavę keturi klubai savaitgalį sostinėje vykusiose Stasio Šaparnio taurės varžybose naujajam prezidentui išreiškė nepasitikėjimą ir sukvietė šios sporto šakos bendruomenę viešai diskusijai.

Balsavimo rezultatai
A.Baroną palaikę klubai (6) G.Makuševą palaikę klubai (4)
Šiuolaikinės penkiakovės klubas „Mustangas“ (Kaunas) Šiuolaikinės penkiakovės sporto klubas „Muškietininkai“ (Vilnius)
Plaukimo ir šiuolaikinės penkiakovės klubas „Ruoniukai“ (Telšiai) „Šiuolaikinės penkiakovės ir triatlono sporto klubas“ (Vilnius)
Sporto klubas „Šiaulių penkiakovė“ (Šiauliai) Šiuolaikinės penkiakovės sporto klubas „Nenugalimieji“ (Vilnius)
Šiuolaikinės penkiakovės klubas „Penta“ (Kaunas) Šiuolaikinės penkiakovės klubas „Feniksas“ (Kaunas)
Sporto klubas „Vilniaus penkiakovė“ (Vilnius)
Šiuolaikinės penkiakovės klubas „Hiperionas“ (Kaunas)

Pralaimėjusi opozicija tvirtina, kad rinkimai nebuvo atviri ir skaidrūs.

„Prezidentas konferencijoje buvo pristatytas tik pačią paskutinę akimirką ir nesąžiningai slapta susiformavusi aritmetinė dauguma laimėjo rinkimus. Bet šis balso pranašumas – labai trapus. Naujasis prezidentas A.Baronas turbūt neįžvelgė šios rizikos, kad atėjimas į šį postą tokiu būdu gali sukelti nepasitikėjimą tų, kurie už jį nebalsavo“, – įsitikinęs buvęs LŠPF viceprezidentas Vytautas Polujanskas.

„Sportas pirmiausia yra garbinga atvira kova. Prieš rinkimus tarp klubų vyko ne vienas nuotolinis posėdis ir visi vienbalsiai sutarėme, kad diskutuosime tik dėl generalinio sekretoriaus pozicijos. Dėl šio posto varžėsi olimpinis vicečempionas Edvinas Krungolcas ir J.Kinderis. Abu kandidatai išsakė savo pozicijas, programas. Kažkuris iš jų turėjo pakeisti antrąją kadenciją baigusį Viačeslavą Kalininą. Apie prezidento pakeitimą nebuvo net kalbos, tačiau viskas baigėsi tuo, kad rinkimų dieną valdžia buvo užgrobta, o visa tai suorganizavo pilkasis kardinolas Paulius Aleksandravičius“, – pyko A.Zadneprovskis.

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Andrejus Zadneprovskis
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Andrejus Zadneprovskis

Su P.Aleksandravičiumi A.Zadneprovskis pažįstamas dar nuo sportinės karjeros laikų.

„Dideliais pasiekimais jis nepasižymėjo, sakyčiau, buvo nuolatinis turistas, neprisimenu, kad bent kartą patektų į Europos ar pasaulio čempionato finalą. Bet berniukas išaugo iš kelnaičių ir pagalvojo, kad gali daryti tokius negarbingus veiksmus. Konferencijoje netikėtai pasirodė teisininkas Rimantas Bielinis, jis panagrinėjo mūsų įstatus, pamatė, kad jie silpni ir kiauri, publika teisiškai nelabai išprususi, tad ir nesunkiai įvykdė šį perversmą“, – pyko A.Zadneprovskis.

Rinkimai – tarsi pučas?

Didžiausią vilniečių nepasitenkinimą kelia būdas, kaip kaunietiškas federacijos sparnas sugebėjo laimėti šiuos rinkimus.

„Konferencijos metu staiga buvo paprašyta padaryti trijų minučių pertrauką. Tuomet įbėgo aštuoni žmonės, gerai, kad be automatų ir nepradėjo kišenių visiems tikrinti. Buvo pareikšta, kad yra naujas kandidatas į prezidentus. Esu šioje sporto šakoje 30 metų ir jį matau pirmą kartą. Klausiu, kas čia per cirkas, kaip mums reikės su juo dirbti. O kauniečiai atsako, kad dirbsi taip, kaip dirbai iki šiol. Nesupratau, ar čia sapnas, ar realybė. Aš, Krungolcas, V.Kalininas, Jurijus Moskvičiovas – tiek metų šiam sportui atidavę žmonės likome išsižioję. Svetimi vyrai atbėgo į federaciją ir pradėjo jai vadovauti. Yra moralė, yra vertybės, bet suprantu, kad visa tai dabartinei valdžiai neegzistuoja. Neįsivaizduoju, kaip dabar reikės dirbti, nes įžeisti liko olimpiniai prizininkai, daugybę metų šiai sporto šakai atidavę treneriai“, – kelių mėnesių senumo įvykius prisiminė A.Zadneprovskis.

„Man visa ta situacija atrodė kaip 1991-ųjų pučas Maskvoje. Žinoma, rinkimai rinkimais, sutinku, kad formaliai įstatai nebuvo pažeisti, tačiau keista, kad į valdžią buvo ateita būtent tokiu būdu. Nesuprantu, kodėl viską reikėjo daryti taip slapta ir staigiai, o ne viską aptarus su bendruomene. Mano akimis, tai buvo diletantų perversmas. Gaila buvo žiūrėti į tai mačiusių mūsų sporto šakos senbuvių sumišusias akis“, – savo poziciją dėstė Pekino olimpinių žaidynių sidabro medalininkas ir geriausias 2008 metų Lietuvos sportininkas E.Krungolcas.

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Edvinas Krungolcas
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Edvinas Krungolcas

Organizacija prašėsi permainų?

Šiuolaikinės penkiakovės žvaigždžių užsipultas A.Baronas neslėpė, jog atėjimas į šį postą nebuvo toks, kokio tikėjosi.

„Nenorėjau ateiti būtent taip. Jūs manote, kad man malonu? Kad man reikia šito? Kad esu čia dėl kažkokių pinigų? Aš turiu ką veikti, bet per pirmuosius darbo mėnesius pamačiau, kad problemų čia tikrai daug, ir galiu pasakyti, kad tokia situacija čia susiklostė tikrai ne šiaip sau. Pasiekimai yra geri, tačiau pati organizacija yra labai senamadiška. Aš atstovauju daugiau nei 200 sportininkų ir jie nebuvo patenkinti esama situacija“, – aiškino A.Baronas.

Kardinalūs ir netikėti pokyčiai federacijos vadovybėje nustebino ir nuo 1988-ųjų federacijos generalinio sekretoriaus pareigas ėjusį Viačeslavą Kalininą.

„Jūs tikrai nesate ta figūra, kuri gali vadovauti federacijai. Mūsų sporto šakai visada vadovavo sėkmingi verslininkai arba garsūs buvę sportininkai. Tokie buvo Viktoras Majauskas, Vaidas Barakauskas, Rimas Jogėla, Genadijus Makuševas. Gaila, bet jūs tikrai nesate džokeris, kuris galėtų vadovauti federacijai, sudarytai iš tokių profesionalų“, – į naująjį prezidentą kreipėsi legendinis treneris.

„Dar neaišku“ , – trumpai replikavo A.Baronas.

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Aistis Baronas
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Aistis Baronas

Visgi jis prisipažino, kad imtis naujų pareigų jį pakvietė P.Aleksandravičius. Guvus kaunietis šiuo metu vadovauja šiuolaikinės penkiakovės klubui „Hiperionas“ ir yra įvardijamas pagrindiniu netikėtų permainų kaltininku.

„Dabar opozicija daug emocingai kalba apie jausmus, tačiau pamirštama, kad iki šiol visus esminius sprendimus priimdavo ir vykdomąjį komitetą formuodavo tik tie keturi klubai. Čia jums ir atsakymas. V.Kalininas sakė, jog pasitrauks prieš šešerius metus, tačiau tai tebuvo pasakymas“, – savo versiją dėl konflikto pateikė P.Aleksandravičius.

Paklaustas, ar normalu, jog prezidentas buvo pristatytas tik paskutinę akimirką, P.Aleksandravičius į tai atšovė klausimu: „O ar normalu, kad keturi klubai valdo visą federaciją? Visada turėdavome tik popierinius kandidatus, už kuriuos visi vieningai prabalsuodavome ir važiuodavome toliau.“

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Paulius Aleksandravičius (viduryje)
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Paulius Aleksandravičius (viduryje)

Olimpiniai prizininkai – vienoje valtyje

A.Zadneprovskį ypač piktina naujojo prezidento teiginiai, kad jį palaiko didžioji dalis šiuolaikinės penkiakovės bendruomenės, nors didžiausias pergales iki šiol iškovojo būtent sostinės klubuose išugdyti sportininkai.

„Kokiems ten sportininkams jis atstovauja? Ten vaikai. Jie nematę nei špagos, nei žirgo. Iki sportininkų jiems kaip iki mėnulio. Jie deklaruoja, kad yra penkiakovininkai, tačiau yra dvikovininkai, trikovininkai ir panašiai“, – nepasitenkinimą reiškė A.Zadneprovskis.

Per nepriklausomybės istoriją Lietuva yra iškovojusi 26 olimpinius medalius. Šiuolaikinė penkiakovė padovanojo penkis iš jų ir pagal apdovanojimų skaičių nusileidžia tik lengvosios atletikos atstovams (6 medaliai). 1968-aisiais Meksike S.Šaparnis dar pridėjo sidabrą komandinėse varžybose atstovaudamas Sovietų Sąjungai.

Įdomiausia tai, kad visi olimpiniais prizininkais tapę lietuviai dabartiniame šiuolaikinės penkiakovės konflikte stovi vienoje barikadų pusėje – prieš naująjį LŠPF prezidentą.

Šiuolaikinėje penkiakovėje Lietuvos iškovoti olimpiniai medaliai
2 Sidabras Andrejus Zadneprovskis 2004 Atėnai
2 Sidabras Edvinas Krungolcas 2008 Pekinas
3 Bronza Andrejus Zadneprovskis 2008 Pekinas
1 Auksas Laura Asadauskaitė 2012 Londonas
2 Sidabras Laura Asadauskaitė 2020 Tokijas

L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė – griežta

Vienintelį šalies medalį praėjusių metų Tokijo olimpinėse žaidynėse iškovojusi ir pernai geriausia Lietuvos sportininke pripažinta Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė pripažino, jog su dabartiniais federacijos vadovais per tris mėnesius nebuvo nė karto susitikusi akis į akį.

„Penkiolika metų vežu apdovanojimus šaliai ir tempiu mūsų sporto šaką į priekį. Esame labai gerbiami ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje ir neslėpsiu, kad man yra labai svarbu, kas mūsų sporto šakai vadovauja. Man buvo didžiulis šokas, kai sužinojau, kad prezidentu išrinktas žmogus, kurio nepažįstu ir apie kurį nežinau absoliučiai nieko. Netikėjau, kad tokiais negražiais būdais galima ateiti į valdžią, juk visa šiuolaikinės penkiakovės bendruomenė buvo apsitarusi, kad prezidentu ir toliau dirbs puikiai mums pažįstamas ir gerai šį sportą suprantantis G.Makuševas. Jo dėka mes ir turime tokius gerus rezultatus. Taip, didesnių ar mažesnių problemų yra visose organizacijoje, tačiau bendras rezultatas buvo labai geras. Nepasitikiu dabartine valdžia ir bijau dėl mūsų ateities“, – savo aštrios pozicijos neslėpė ir 2012-ųjų Londono olimpinių žaidynių čempionė.

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Laura Asadauskaitė
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Laura Asadauskaitė

Ji tvirtino, kad kontakto su federacijos vairą perėmusiu A.Baronu vengė sąmoningai.

„Nusprendžiau, kad nenoriu susitikti tik dėl to, kas nutiko rinkimuose. Normalūs ir padorūs žmonės, su kuriais norėčiau bendradarbiauti ir ateityje dirbti penkiakovėje, taip nepasielgtų. Prezidentas pasielgė labai negarbingai. Mano sąžinė neleido eiti kalbėtis, aš taip nepasielgčiau, save gerbiantis žmogus taip nepasielgtų“, – karštai kalbėjo L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė.

Tiesa, praėjusiais metais Europos šiuolaikinės penkiakovės čempionate auksą iškovojusi Ieva Serapinaitė teigė palaikanti naująją valdžią.

„Federacijos senbuviai kalba apie rezultatus, kurie buvo pasiekti praeityje. Mums, jaunimui, reikia kažkokio perversmo, kas galėtų skatinti ir motyvuoti. Gerbiu jų pasiektus rezultatus, nusipelniusius trenerius, bet mums reikia naujovių. Kalbama apie tai, kad vaikai nieko nėra pasiekę, tačiau iš jų ir susideda penkiakovė. Sportininkai turi augti ir tą daryti jie turi prie kitokių sąlygų nei buvo iki šiol“, – kalbėjo jaunosios sportininkų kartos atstovė.

Evaldo Šemioto nuotr./Ieva Serapinaitė
Evaldo Šemioto nuotr./Ieva Serapinaitė

Kas toliau?

Anot A.Zadneprovskio, neįprastą situaciją LŠPF aktyviai stebi ir Tarptautinės šiuolaikinės penkiakovės federacijos (UIPM) vadovai. „Neseniai vyko UIPM kongresas, prezidentas Klausas Schormannas manęs klausia apie rinkimus, o aš neturiu ką pasakyti. Niekas nesupranta, kaip dešimt metų UIPM vykdomojo komiteto narys gali nepažinoti nacionalinės federacijos vadovo“, – nuostabą reiškė A.Zadneprovskis.

„Šiuolaikinėje penkiakovėje ar šalia jos praleidau 62 metus ir neprisimenu, kad perversmas federacijoje būtų įvykdytas tokiu būdu, įsiveržus su paltais ir vos iš jų skvernų nekyšančiais automatais. Nuo tos akimirkos iš karto sakiau, kad tokia sudėtimi federacijos valdyba dirbti nesugebės. Niekada nieko panašaus anksčiau matyti neteko, nors federacijos prezidentų turėjome ne vieną ir visi jie buvo puikūs žmonės“, – savo pastebėjimais dalijosi garsiausias šalies šiuolaikinės penkiakovės treneris Jurijus Moskvičiovas, treniravęs visus tris ryškiausius nepriklausomos šalies atletus A.Zadneprovskį, E.Krungolcą ir J.Kinderį.

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Jurijus Moskvičiovas
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Jurijus Moskvičiovas

Buvusio LŠPF viceprezidento V.Polujansko teigimu, išeitis iš šios situacijos galėtų būti naujų skaidrių ir atvirų rinkimų organizavimas.

Prezidentu išrinktas A.Baronas į tokius siūlymus kol kas žvelgia skeptiškai.

„Manau, kad protokolas, parašai ir balsai jame puikiai atspindi prezidento rinkimus. Žinoma, galėtų būti ir trečias, ir ketvirtas kandidatas, mes aptarsime šią situaciją, bet manau, kad šiuolaikinės penkiakovės bendruomenė jau pasirinko“, – kalbėjo A.Baronas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius