Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 20

Nurašyti būsimą tėvą Federerį – anksti

Šio dešimtmečio viduryje Roger Federeris buvo geriausias tenisininkas pasaulyje, tačiau sirgalių širdis jis užkariavo tik tuomet, kai per pastaruosius dvylika mėnesių patyrė skaudžių pralaimėjimų žaisdamas su dabartiniu pasaulio reitingo lyderiu Rafaeliu Nadaliu.
R.Federeris po ilgos pertraukos Madride vėl šventė skambią pergalę
R.Federeris po ilgos pertraukos Madride vėl šventė skambią pergalę. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

R.Federeris yra sėkmingiausias šių laikų tenisininkas, iki šiol laimėjęs 57 turnyrus, tarp kurių – 13 „Didžiojo kirčio“ titulų. Galiausiai jis parodė savo silpnumą, užleido geriausio tenisininko sostą R.Nadaliui ir nuo 2008 metų spalio niekaip negalėjo jo įveikti. Iki praėjusio sekmadienio, kai finale ant grunto įveikė savo pagrindinį varžovą ir Madrido korto šeimininką. Duodamas interviu vokiečių žurnalui „Welt“ 27 metų šveicaras atskleidė, jog pirmagimis tik sustiprins norą siekti naujų pergalių.

Kitą savaitę prasideda Atvirosios Prancūzijos pirmenybės. Kaip vertinate savo galimybes prieš didžiuosius turnyrus Paryžiuje ir vėliau Vimbldone?
Esu įsitikinęs, kad po apmaudžių 2008 metų vėl esu teisingame kelyje. Jaučiuosi daug geriau pasirengęs.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./R.Nadalis iki Madrido turnyro sėkmingai žaidė su R.Federeriu.
R.Nadalis iki Madrido turnyro sėkmingai žaidė su R.Federeriu.

Ar gali ši viena pergalė Madride viską pakeisti?
Kartais užtenka vienos didelės sėkmės. Tenise viskas labai greitai keičiasi. Ne veltui būdamas pasaulio reitingo lyderiu sakiau, kad mano dominavimas nėra savaime suprantamas dalykas.

Tačiau taip atrodė. Galiausiai jūs ilgus metus buvote pirmoji pasaulio raketė. Dabar esate antroje vietoje ir kalbama, kad išgyvenate krizę?
Kai kelis metus pirmauji ir staiga pralaimi penkis ar šešis svarbius sezono turnyrus, pradedi galvoti, kad tai daugiau nei pralaimėjimai. Tačiau niekada jokios krizės nebuvo. Tai manęs neišmušė iš pusiausvyros ir į viską žiūriu be įtampos.

Iš tiesų? Borisas Beckeris po panašaus nuopolio iš pasaulio teniso viršūnės kartą pasakė: „Tenisas yra žiaurus“.
Tai natūralu, nes ten esi vienas ir negali pasislėpti. Tau niekas nepadės, kaip futbolo komandoje. Gali laimėti 10 turnyrų iš eilės, viskas nuostabu, tačiau užtenka vos dukart suklupti, ir tuomet kyla įvairiausių klausimų. Netgi sau pačiam. Šito išvengti negali.

Daugelis garsių sportininkų tik tuomet užsitarnaudavo nuoširdų palaikymą, kai patirdavo skaudžias nesėkmes. Ar jums nutiko taip pat?
Tai pajaučiau ypač po Vimbldone praėjusiais metais. Žmonės labiau su manimi liūdėjo, nei džiaugėsi su Nadaliu. Gal tai buvo šiek tiek ir nesmagu jam. Staiga visi praregėjo: Tai nėra savaime suprantama, kad laimi Federeris. Virsti žmogumi, kai pralaimi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Patyręs skaudžių nesėkmių R.Federeris sulaukė sirgalių paramos
Patyręs skaudžių nesėkmių R.Federeris sulaukė sirgalių paramos

Buvo kalbų, kad Federeris nepriima jokių patarimų...
Daug yra tokių, kurie daug kalba. Nesakau, kad žinau ir galiu viską. Matau silpnąsias ir stipriąsias puses. Iš to darau išvadas, kiekvieną dieną keliu sau klausimus, esu sau aršiausias kritikas. Kitaip niekada nebūčiau taip daug pasiekęs.

Kalbama, kad Federeris prarado ir varžovų pagarbą, nes jis nebeturi „neįveikiamojo“ auros.
Gali būti. Tačiau nemanau, kad anksčiau kažkas bijojo stoti prieš Federerį ir kovoti. Tiesiog jie išeidavo į aikštę atlikti lengvo darbo – arba pralaimėdavo ir tai nebuvo kažkas ypatingo, arba tapdavo herojais, nes parklupdė Federerį.

Jūs vis dar turite motyvacijos, nors laimėjote viską. Negalvojate kabinti raketę ant vinies?
Nepaprastai myliu šį sporą. Galbūt kartą per metus pagalvoju, kad būtų puiku likti namie ir neiti treniruotis. Panašiai elgiausi jaunystėje, tuomet labiau rėmiausi savo talentu.

Ar vis dar galvojate apie Didžiojo kirčio turnyrų titulų rekordą? Dabar pirmauja 14 trofėjų surinkęs Pete'as Samprasas. Ar jums pavyks jį aplenkti?
Prieš pora metų sakiau – leiskite pirmiausia laimėti 10 titulų, tada pakalbėsime apie rekordą. Dabar esu velniškai arti jo ir mielai pagerinčiau, tačiau tai darau ne liguistai garbės trokšdamas. Skaičiau, kad Federeris pralaimėjo Vimbldone ir Austrijoje, nes jis prieš akis mato Sampraso rekordą. Tai kvaila.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pralaimėjęs Melburne R.Federeris verkė
Pralaimėjęs Melburne R.Federeris verkė

Prie kelias savaitęs vedėte savo draugę Mirką Vavrinec ir neilgai trukus tapsite tėvu. Kaip tai paveiks jūsų žaidimą?
Žinoma, mano gyvenimas pasikeis. Tačiau nemanau, kad dėl to neteksiu pergalių noro. Atvirkščiai – tai suteiks dar daugiau motyvacijos. Mūsų bendras noras visuomet buvo susilaukti vaikų, kol dar žaidžiu tenisą. Pirmagimio jau laukiame, jaučiu didelį išankstinį džiaugsmą.

Žmona vis taip pat lydės jus į visus turnyrus?
To ji labai norėtų. Turime ir geras galimybes. Tapsime keliaujančia teniso šeima. Šiuo momentu jaučiuosi labai laimingas. Ši laimėti ir pasitenkinimas gyvenimu mane dar labiau stimuliuoja. Tik noriu pasakyti, kad Veduį vyrą ir tėvą Federerį dar anksti nurašyti.

Ar jau teiravotės kitų tenisininkų tėvų, kaip vaiko gimimas paveikė jų karjeras?
Ne. Dabar tik trokštu, kad vaikas būtų sveikas, kad gimdymas sklandžiai vyktų. Iš pradžių galvojau kas bus – berniukas ar mergaitė, tačiau vėliau svarbiausia mintis lieka viena – kad tik nebūtų jokių komplikacijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius