Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 17

Nutrūktgalviai lietuviai – pasaulio banglenčių čempionate: „O sakė, nesąmonė“

Pirmą kartą istorijoje pasaulio banglenčių sporto čempionate plazdės ir lietuviška trispalvė. Garsiajame Hantington Biče, Kalifornijoje (JAV), savaitgalį startuosiančiose planetos pirmenybėse startuos netgi ne vienas, o visi trys nutrūktgalviai iš Lietuvos.
Timothy Wijngaardenas
Timothy Wijngaardenas / spotas.lt nuotr.

„Kai pradėjau vystyti banglenčių sportą Lietuvoje 2008 metais, tikrai ne vienas ir ne du pasukiojo pirštą prie smilkinio. Sakė – nesąmonė, Lietuvoje nėra bangų ir banglentės čia negali egzistuoti“, – istorinės dienos išvakarėse, bendraudamas su 15min, šypsojosi Girmantas Neniškis.

Būtent jam prieš 14 metų šovė į galvą beprotiška mintis mokyti lietuvius skrosti bangas ant lentos. Entuziastų būrys po truputį plėtėsi, buvo įkurta Lietuvos bangų sporto asociacija (LBSA), o šiandien tautiečiai jau svajoja ir apie olimpines žaidynes.

spotas.lt nuotr./Girmantas Neniškis
spotas.lt nuotr./Girmantas Neniškis

„Vien mano akademija šiemet Lietuvoje surengė 3500 pamokų. Susidomėjimas yra didelis ir jaunoji karta tikrai auga. Turime puikias sąlygas pirmiesiems žingsniams, o po to jau, žinoma, reikia keliauti, tobulėti“, – tęsė G.Neniškis, geriausias 2019–2021 m. Lietuvos banglentininkas.

Pasaulio čempionate kartu su juo pasirodys Donatas Meškauskas, pernai šalies pirmenybėse laimėjęs bronzą ir 23-ejų Timothy Wijngaardenas, lietuvės ir olando sūnus, olimpinės pamainos kandidatas.

„Didžiausia pergalė, kad esame čia ir turime galimybę dalyvauti pasaulio čempionate“, – teigė G.Neniškis.

spotas.lt nuotr./Donatas Meškauskas, Girmantas Neniškis ir Timothy Wijngaardenas
spotas.lt nuotr./Donatas Meškauskas, Girmantas Neniškis ir Timothy Wijngaardenas

Vaikytis svajonės geriausi Lietuvos banglentininkai turėjo už savo lėšas. Taip pat kvietė aukoti ir kitus – mainais siūlydami privačias pamokas su pasaulio čempionato dalyviais.

„Galiausiai biudžetą surinkome. Man atrodo, tai yra didžiausia pergalė Lietuvos banglenčių sporte. Turime ne vieną, o tris sportininkus. Ačiū, Lietuvos banglenčių sporto bendruomenei, kuri tikrai didelė ir stipri.

LBSA situacija yra tokia, kokia yra. Iki šiol vienintelis jos finansinis šaltinis buvo tautinio olimpinio komiteto (LTOK) dotacija. Jokių kitų finansavimo kriterijų mes neatitikome. Dabar keliaujame į pasaulio čempionatą, nes tai irgi yra vienas iš finansavimo kriterijų“, – tęsė G.Neniškis.

Nuversti kalnų jau pirmajame savo čempionate debiutantai nesitiki.

„Konkrečių tikslų nekeliame. Kiekvieno iš mūsų trijų tikslas yra pagauti vieną bangą, jei pavyks – tuomet ir antrą. Jeigu patektume į kitą etapą – tai būtų didžiausia pergalė.

Faktas, kad negalime lygintis su pačiais geriausiais, bet pasaulio čempionate dalyvauja daug įvairių valstybių ir daug įvairių sportininkų. Galiausiai valstybės rikiuojamos pagal bendrą pasiektą rezultatą, tad trys atletai, jau vien dalyvaudami, turi galimybę pasiekti aukštesnį rezultatą“, – dėstė geriausias Lietuvos banglentininkas.

spotas.lt nuotr./Girmantas Neniškis
spotas.lt nuotr./Girmantas Neniškis

Ne kiekvienas žino, tačiau mokytis šio sporto galima ir Lietuvoje.

„Mūsų šalyje plaukti banglente galima apie 3–4 kartus per savaitę, bet tokių dienų, kad bangos būtų tikrai geros, o sportininkai galėtų tobulinti savo techniką aukštesniame lygyje, pasitaiko vos 5–7 per visus metus.

Savaime suprantama, jos 5 kartus išsiyręs į jūrą apie jokį rezultatą kalbėti negali, bet įsijungia kelionės. Tai – neatsiejama banglentininko dalis. Galų gale, norėdamas būti universaliu, turi plaukioti skirtingose sąlygose. Negali sportuoti tik tame pačiame spote (vietoje), važiuoti į varžybas ir tikėtis rezultato“, – pasakojo G.Neniškis.

Sauliaus Balčiūno nuotr./Girmantas Neniškis
Sauliaus Balčiūno nuotr./Girmantas Neniškis

„Sąlygos visur yra skirtingos. Man, pavyzdžiui, ši vieta, kur vyks pasaulio čempionatas, nėra tokia paranki, kaip būtų koks Salvadoras, kur varžybos vykdavo pastaraisiais metais. Bet ji parankesnė Timiui ir Donatui, nes jie plaukia dešine koja priekyje“, – aiškino pašnekovas.

„Aš pats daug laiko praleidžiu Meksikoje. Turiu Meksikos rezidento statusą. 12 metų keliauju po dykumas ir geriausius spotus.

spotas.lt nuotr./Donatas Meškauskas
spotas.lt nuotr./Donatas Meškauskas

Donatas (Meškauskas) penkerius metus gyvena Australijoje. Ten ir pradėjo plaukioti banglente, o Timis (Timothy Wijngaardenas) gana anksti nusprendė, kad bus banglentininkas. Augo Kanarų salose, šiuo metu gyvena Indonezijoje. Turi galimybes plaukioti banglente kiekvieną dieną, treniruotis. Faktas, kad norint siekti rezultatų sąlygos plaukti kiekvieną dieną yra būtinybė“, – pabrėžė G.Neniškis.

spotas.lt nuotr./Donatas Meškauskas
spotas.lt nuotr./Donatas Meškauskas

Lietuvės ir olando sūnų, kalbantį lietuviškai, LTOK yra įtraukęs į olimpinės pamainos sudėtį. Tiesa, dar didesnes viltis banglentininkai sieja su dar tik augančia karta.

„Timis vis dar gan jaunas, bet nežinau, ar spėsime iš jo užauginti olimpietį. Turime ir jaunesnių. 10-mečių ir 12-mečių, kurie puikiai plaukia bangose ir galėtų siekti tos olimpinės svajonės.

spotas.lt nuotr./Timothy Wijngaardenas
spotas.lt nuotr./Timothy Wijngaardenas

Banglentės yra patvirtintos Paryžiuje, Los Andžele ir Brisbene. Tai reiškia, kad mažiausiai iki 2032 metų banglentės bus olimpinė sporto šaka. Vaikams, kuriems šiandien yra 10–12 metų, Brisbene būtų 20–22 metų – pats tas amžius, kai atletas galėtų kažką parodyti“, – vylėsi banglenčių sportu tautiečius užkrėtęs G.Neniškis, svajojantis vieną dieną lietuvišką trispalvę išvysti ir olimpinėse banglenčių žaidynėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius