Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 03

Olimpinei čempionei sezonas baigtas – ji operuota

Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė ilgai kentė skausmus, bet galiausi ryžosi. Antradienį ji leidžia Kauno klinikose, kur šiandien jai atlikta Achilo sausgyslės operacija.
Laura Asadauskaitė Londono olimpinėse žaidynėse iškovojo aukso medalį.
Laura Asadauskaitė Londono olimpinėse žaidynėse iškovojo aukso medalį. / „Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • L.Asadauskaitės svarbiausi titulai:
  • Olimpinis auksas (2012 m.)
  • Pasaulio pirmenybių auksas (2013 m.), sidabras (2009 m.), bronza (2007 ir 2011 m.)
  • Europos čemp. auksas (2012, 2014, 2015) ir sidabras (2008 m.)
  • Geriausia Lietuvos sportininkė (2011 ir 2015 m.)

Kairiosios Achilo sausgyslės skausmai L.Asadauskaitę-Zadneprovskienę kamavo pastaruosius dvejus metus.

Jau Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse jai buvo sunkiau ginti 2012 metais Londone iškovotą olimpinės čempionės titulą, nes skausmai vis prisėlindavo ir jaukdavo pasirengimą svarbiausiems startams.

„Tuo metu buvo žaidynės, tad negalėjau sustoti. Skausmai peraugo į lėtinį uždegimą. Jie tai nuslopdavo, tai vėl paaštrėdavo, padėtis atrodė apgaulinga“, – prieš pat operaciją antradienį 15min pasakojo L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė.

Ji vis tiek visą žiemą ir pavasarį rengėsi 2018 metų sezonui, bet startavo tik pasaulio taurės trečiajame etape Vengrijoje. Ten suprato, kad toliau varžytis per skausmus tampa beprasmiška.

„Net apšilimą prieš bėgimą buvo sunku atlikti. Kažkaip bėgau, bet keista, kad kojos nepamečiau, – sakė gegužės pradžioje 8 vietą Vengrijoje užėmusi atletė. – Kentėti dar galima, bet pusiau šlubai varžytis neįmanoma.“

Vytauto Dranginio nuotr./Laura Asadauskaitė
Vytauto Dranginio nuotr./Laura Asadauskaitė

Ji teigė, jog prireikė daug laiko, kol buvo nustatyta tikroji skausmų priežastis.

Lietuvoje medikų diagnozės nebuvo visiškai tikslios, sportininkė bandė gydytis įvairiais būdais, bet skausmai vėl aplankydavo.

Nepadėjo ir tai, kad po sporto reformos šiuolaikinės penkiakovės federacijai buvo sumažinta valstybės skiriamų pinigų suma, samdyti nuolatinį specialistą tapo prabanga.

Kentėti dar galima, bet pusiau šlubai varžytis neįmanoma.

Anksčiau elitiniams penkiakovininkams talkinęs kineziterapeutas-masažistas Marius Matulionis perėjo dirbti į privačią bendrovę, jis L.Asadauskaitei-Zadneprovskienei ir Justinui Kinderiui gali padėti tik po darbo valandų.

Kolegos kartais matydavo, kaip Laurai koją masažuoja jos vyras – šiuolaikinės penkiakovės olimpinis prizininkas, dabar treneris Andrejus Zadneprovskis.

Tik po dviejų tyrimų Vokietijoje L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė suprato, kad susidėjo iškart trys sausgyslės problemos, kurias norint išspręsti būtina operacija.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė

Ji galėjo būti dviejų apimčių. Vokiečiai iš pradžių siūlė rimtą visą operaciją, kurios metu būtų atliktas didesnis pjūvis.

„Tai būtų didesnės rizikos operacija, po kurios reabilitacijos laikas būtų ilgas – žinau atvejų, kad po tokių operacijų sportininkai ir iš viso negrįždavo į profesionalų sportą. Todėl priėmėme sprendimą dėl mažesnės operacijos“, – sakė 34 metų atletė.

Ji laukė operacijos ramiai, žinodama, kad ja rūpinasi patikimos rankos.

Penkiakovininkę Kauno klinikose operavo profesorius R.Gudas – savo srities guru, dirbęs per įvairius čempionatus ir olimpines žaidynes su Lietuvos vyrų krepšinio rinktine bei operavęs daug aukščiausio lygio mūsų šalies sportininkų, tarp jų Mantą Kalnietį, Robertą Javtoką, plaukiką Vytautą Janušaitį ir daug daug kitų.

Vytauto Dranginio nuotr./Laura Asadauskaitė
Vytauto Dranginio nuotr./Laura Asadauskaitė

Galbūt verčiau paaukoti šiuos metus, kad galėčiau būti stipresnė 2019 metais.

L.Asadauskaitė-Zadeprovskienė susitaikė, kad šis sezonas jai yra baigtas, šiuolaikinės penkiakovės Europos čempionatas liepą ir pasaulio pirmenybės rugsėjį praeis be jos.

Tituluota atletė tikisi pradėti judėti rudenį, kad būtų pasirengusi naujo sezono pradžiai, kai prasidės olimpinės atrankos varžybos pakeliui į 2020 metų Tokiją.

„Galbūt verčiau paaukoti šiuos metus, kad galėčiau būti stipresnė 2019 metais, kurie bus labai svarbūs, – sakė L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė. – Labai tikiuosi, kad skausmas išnyks. Galbūt visos problemos išspręsti ir nepavyks, bet galbūt kažkiek pagerės.“

„Scanpix“ nuotr./Laura Asadauskaitė Londono olimpinėse žaidynėse iškovojo aukso medalį.
„Scanpix“ nuotr./Laura Asadauskaitė Londono olimpinėse žaidynėse iškovojo aukso medalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius