-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 04 07

Oscaras Pistoriusas verkdamas atsiprašė nužudytos draugės šeimos, jo gynyba pirmuoju liudytoju iškvietė ekspertą

Emocijų užvaldytas Oscaras Pistoriusas pirmadienį gynybos kvietimu liudijo savo teisme ir su ašaromis atsiprašė draugės Reevos Steenkamp šeimos už tai, kad prieš metus, per Valentino dieną, ją nužudė.
Oscaras Pistorius teisme
Oscaras Pistoriusas teisme / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

O.Pistoriusas, mikčiodamas ir drebančiu smakru, savo liudijimą pradėjo nuo žodžių, kad R.Steenkamp „jautė meilę“ prieš tai, kai jis ją nušovė per incidentą, kurį kaltintojai vadina tyčine žmogžudyste, o jis pats – nelaimingu atsitikimu.

Jis taip pat atsiprašė R.Steenkamp motinos, kuri sėdėjo lankytojų galerijoje. Jis sakė, kad paleido keturis šūvius pro tualeto duris manydamas, kad gina draugę nuo įsibrovėlio.

„Aš tiesiog bandžiau apginti Reevą“, – pasakė jis teismui drebančiu balsu.

O.Pistoriuso advokatai pirmadienį pradėjo dėstyti gynybos argumentus, o vėliau gali liudyti pati parolimpinio sporto žvaigždė, tačiau pirmasis buvo iškviestas teismo medicinos ekspertas.

Barry Roux iškvietė buvusį valstybės patologą Janą Bothą, kuris yra atlikęs maždaug 25 tūkst. skrodimų.

B.Roux sakė, kad iškvies 14-17 liudytojų, paliudyti dėl balistikos, žalos tualeto durims, garso, „negalios ir pažeidžiamumo“.

Pradėdamas pirmąją gynybos liudytojų parodymų savaitę, B.Roux paklausė dabar privačiai dirbančio patologo J.Bothos apie maisto iš skrandžio pasišalinimą ir R.Steenkamp mirties laiko apskaičiavimą.

Anksčiau valstybė buvo iškvietusi liudyti teismo patologą Gertą Saaymaną, kuris sakė, jog apvirškintos daržovės R.Steenkamp skrandyje rodo, kad ji valgė maždaug dvi valandos prieš mirtį 3 val. 17 minučių. Tai prieštarautų O.Pistoriuso versijai, kad jiedu su drauge apie 22 val. nuėjo miegoti.

J.Botha, aukštas vyras su akiniais juodais rėmeliais ir tamsiai pilku kostiumu, ginčijo tą išvadą ir sakė, kad mirties laiko nustatymas pagal skrandžio turinį yra spėlionės ir kad tai yra „itin prieštaringai vertinamas bei netikslus mokslas“.

„Tai galėjo būti valanda ar dvi, tai galėjo būti daug ilgesnis laiko tarpas“, – sakė J.Botha, kalbėdamas apie tai, kada R.Steenkamp galėjo suvalgyti tą maistą.

O.Pistoriusas, sėdėdamas savo vietoje, pasilenkė ir rankomis užsidengė ausis, kai J.Botha liudijo apie R.Steenkamp mirties priežastį.

Paprieštaraudamas valstybės kaltintojų argumentams, J.Botha sakė, kad R.Steenkamp iš pradžių buvo šauta į klubą, tada – į ranką. Trečia kulka pataikė vėl į ranką, o ketvirta – į galvą, sakė jis.

Kaltintojai sakė, kad pirmoji kulka pataikė manekenei į klubą, antra kulka pralėkė pro šalį, trečia – pataikė į ranką, o ketvirta – į ranką ir galvą.

Tikimasi, kad O.Pistoriusas vėliau pats papasakos teismui, kodėl 2013 metų Šv.Valentino dienos paryčiais nušovė savo draugę.

O.Pistoriusas, kurio teismas prasidėjo kovo 3 dieną, po kaltės nepripažinimo pareiškimo kalbėjo mažai – be to, jog kartais ištardavo „Taip, miledi“ teisėjai Thokozile Masipai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius