-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 10 26

Panevėžio arena ruošiasi naujiems dviratininkų startams

Nors ką tik Panevėžio „Cido“ arenoje praūžė Europos dviračių treko čempionatas, bet dulkėms ant treko kauptis nebus kada.
Lenktynių akimirka
Treko lenktynių akimirka Panevėžio arenoje / Luko Balandžio nuotr.

Arena jau ruošiasi ir laukia šį savaitgalį, spalio 26-27 d., vyksiančio kasmetinio Lietuvos dviračių treko čempionato ir lapkričio 3-4 d. arenoje konkuruosiančių Baltijos treko ture dalyvaujančių sportininkų. Įėjimas į abejas varžybas – nemokamas.

Ieškos naujų talentų

Paskutinįjį spalio savaitgalį vyksiantis Lietuvos dviračių treko čempionatas panevėžiečius ir miesto svečius džiugina kasmet, nuo pat Panevėžio „Cido“ arenos atsiradimo. Lietuvos dviračių sporto federacijos (LDSF) administracijos direktoriaus Antano Taučiaus teigimu, šiemet čempionate varžysis daugiau nei 50 sportininkų, tarp kurių ne tik Lietuvos geriausieji (Gediminas Bagdonas, Simona Krupeckaitė, Gintarė Gaivenytė, Aušrinė Trebaitė), bet ir keletas Lietuvoje po Europos čempionato pasilikusių Suomijos dviratininkų, į Lietuvos čempionatą planuoja atvažiuoti ir Estijos komanda.

„Šio čempionato favoritais, be abejo, jau eilę metų yra ryškiausi Lietuvos dviratininkai, lipę ant apdovanojimų pakylos Europos treko čempionate. Kitų naujų pavardžių tarp medalininkų kol kas neatsiranda, tačiau labai laukiame pergalių iš mūsų jaunimo. Vienu metu buvo sublizgėjusi Gabrielė Jankutė, bet ji nusprendė iš sprinto pereiti į plento varžybas“, – sako A. Taučius.

LDSF atstovo teigimu, Lietuvos čempionatas – tai galimybė išbandyti, įvertinti jaunuosius (daugiausia 17-18 metų) Lietuvos sportininkus ir galbūt atrasti naujų, perspektyvių talentų. Be to, dviračių treko varžybos – tai nauji potyriai ir naujos emocijos sportą mėgstantiems žiūrovams.

„Praėjęs Europos treko čempionatas sulaukė didelio mūsų žiūrovų susidomėjo. Dviračių treko populiarumas ir žinomumas šoktelėjo į viršų. Mes ir patys tiek prieš  čempionatą, tiek jo metu įdėjome daug pastangų žmonių edukacijai, kad jie susipažintų su šuo sportu, jo rūšimis. Norime populiarinti šią sporto šaką, todėl labai lauksime žiūrovų palaikymo treko varžybose“, – sako A. Taučius.

Priviliojo naujas varžybas

Lapkričio 3-4 d. Panevėžio „Cido“ arenos treką pirmą kartą išbandys ir prestižiniame Baltijos treko ture dalyvaujantys dviratininkai. Varžybos Panevėžio „Cido“ arenoje bus pirmasis šio turo etapas. Dar du etapai bus surengti Olandijoje ir Rusijoje.

„Norėjome Baltijos turo etapą jūsų šalyje surengti dar praėjusiais metais, tačiau dėl tam tikrų aplinkybių to padaryti mums nepavyko, tačiau labai džiaugiamės, jog šiemet šį savo norą įgyvendinsime. Labai tikimės, jog šis turas, kuris yra rengiamas nuo 2010 metų, taps tradiciniu ir vienas jo etapų Panevėžio „Cido“ arenoje vyks kasmet. Ateinančiais metais planuojame turą išplėsti ir įtraukti dar du papildomus etapus Danijoje ir Švedijoje“, – planus atskleidžia turo koordinatorė Ksenija Repina.

Šis turas ypatingas tuo, jog jis yra orientuotas į karjerą jau baigusius sportininkus ar tiesiog stipriai pažengusius dviračių sporto mėgėjus. Ture dalyvaujančių sportininkų amžiaus svyruoja nuo 16 iki 60 metų. Tiesa, kol kas nėra informacijos apie tai, jog šio turo etape Panevėžyje matytume sportininkus iš Lietuvos.

Visgi, Baltijos dviračių treko turą  labai pamėgo Suomijos, Rusijos, Ukrainos, Italijos, Prancūzijos, Šveicarijos, Jungtinės karalystės, Vokietijos, Olandijos ir kt. sportininkai. Ture paprastai dalyvauja apie 100 sportininkų.

Egzaminą išlaikė

Europos dviračių treko čempionato metu jo dalyviai negailėjo liaupsių tiek pačiam Panevėžio „Cido“ arenos dviračių trekui, tiek čempionato organizatoriams. Nors šis čempionatas buvo pirmasis tokio aukšto lygio dviračių sporto renginys ne tik Panevėžio „Cido“ arenoje, bet ir visoje Lietuvoje, už šį egzaminą gavome aukščiausią balą ir tarptautinį pripažinimą. O po neprisvilusio pirmojo blyno vis garsiau kalbama apie galimybę Panevėžyje surengti Pasaulio pirmenybes.

„Mes po Europos dviračių treko čempionato, lygiai taip kaip ir po Europos krepšinio čempionato, pasauliui parodėme, kad galime padaryti viską. Todėl dabar drąsiai sakome, kad galime puikiai pasiruošti ir Pasaulio pirmenybėms. Tarp Pasaulio ir Europos čempionatų esminis skirtumas yra dalyvių skaičius ir trukmė: vietoje dabar buvusių trijų dienų renginio būtų penkios, o dalyvių sulauktume apie tris kartus daugiau. Europos čempionate jų buvo apie 170. Tad pagrindinis mūsų iššūkis būtų arenos schematika, kurią reikėtų šiek tiek koreguoti, bet tai nėra neįmanoma“, – tikina Panevėžio „Cido“ arenos generalinis direktorius Dainius Visackas.

Panevėžio „Cido“ arena Europos čempionatui ne tik suteikė modernų ir greitą iš Sibiro pušų pagamintą dviračių treką, bet ir atliko daugumą čempionato organizavimo darbų: nuo poilsio ir treniruočių vietų sportininkams, treneriams paruošimo iki apdovanojimų ceremonijos parengimo. Be to, arenos komanda pasirūpino ir Europos dviračių treko čempionato atidarymo ceremonijos režisavimu ir organizavimu.

„Čempionatui mes ruošėmės apie 2-3 metus. Arenos žmonės važiavo į Pasaulio ir Europos čempionatus Lenkijoje, į Europos čempionatą Olandijoje. Ten viską fotografavosi, braižėsi brėžinius, stebėjo, kaip viskas padaryta, ko reikia sportininkams, teisėjams, ko reikia apdovanojimų ceremonijai, kokia ji turi būti. Kadangi neturėjome beveik jokių konkrečių ir tikslių reikalavimų, teko labai daug improvizuoti. Tai turbūt ir buvo pagrindinis sunkumas, tačiau džiugu, jog mūsų pastangos buvo įvertintos puikiai“, – džiaugiasi D. Visackas bei pabrėžia, jog jei šį čempionatą organizuotų iš naujo, 95 proc. to, ką padarė jo komanda, darytų lygiai taip pat.

Europos treko čempionatas Lietuvoje laikomas pavykusiu dar ir dėl to, jog sulaukė nemenko žiūrovų susidomėjimo. Skaičiuojama, jog per tris dienas Panevėžio „Cido“ arenoje apsilankė apie 8 tūkst. žiūrovų, t.y. apie 2,7 tūkst. kasdien. Tai yra labai daug, atsižvelgiant į tai, jog dviračių sportas Lietuvoje nepatenka tarp populiariausiu, o ir pati arena, kuomet ji yra paruošta treko varžyboms, talpina tik apie 3500 žiūrovų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius