Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 08 25 /17:24

Pasaulio oro balionų čempionatą laimėjo amerikietis Nickas Donneris, marijampoliečiai Rimas ir Rokas Kostiuškevičiai – 30-uke

Gimtosios šalies vėjai padėjo 28-erių amerikiečiui Nickui Donneriui įveikti gerokai vyresnius pilotus ir laimėti pasaulio oro balionų čempionatą. Nei patirtimi, nei turimų apdovanojimų skaičiumi jis nenusileidžia konkurentams, bet geriausiu planetoje tapo pirmą kartą. JAV vykusiame čempionate iš penkių lietuvių geriausiai pasirodė Marijampolės oreivių klubo vadovas Rimas Kostiuškevičius.
Stefano Zeberli balionas (raudonai geltonas, antras iš kairės)
Oro balionų čempionatas / Eglės Digrytės nuotr.
Temos: 2 Rokas Lytis

Surinkęs 17 991 taškų iš 30 000 galimų, sportininkas užėmė 27 vietą. Vos viena vieta žemiau – jo sūnus Rokas Kostiuškevičius. Gegužę pasaulio jaunimo čempionu tapęs vaikinas tik šiek tiek atsiliko nuo tėčio (17 983 taškų).

Vilniaus Oreivystės centro pilotai Vytautas Sviderskis ir Daiva Rakauskaitė liko 37-as ir 91-a (atitinkamai 16 748 taškų ir 10 307 taškų), Alytaus oreivių klubo vadovas Mindaugas Lyčius – 72-as (14 098 taškų).

Nugalėtojas N.Donneris, kuris iki varžybų pabaigos likus dar keletui užduočių įsitvirtino sąrašo priekyje ir šios pozicijos nebeužleido konkurentams, surinko 24 030 taškų.

Jis jau kurį laiką buvo laikomas vienu geriausių pilotų pasaulyje. Luisvilyje, Teksaso valstijoje, gyvenantis oreivis penkiskart nugalėjo JAV čempionate, pastarąjį kartą – 2011-aisiais. Šiemet jis nusileido savo broliui 25-erių Chase ir užėmė tik šeštą vietą. Pastarajame pasaulio čempionate, kuris 2010-aisiais vyko Vengrijoje, N.Donneris buvo antras.

Amerikietis pradėjo skraidyti būdamas paauglys. Pirmą kartą vienas oro balionu jis skrido sulaukęs vos 14-os – anksčiausiai, kai yra įmanoma. N.Donneris prisimena mokykloje nesidomėjęs ir neužsiiminėjęs jokia kita sporto šaka. Anot oreivio, skraidymas jo šeimos nariams yra įaugęs į kraują. Du broliai skraido oro balionais, o jų mama Terri Donner, pasaulio oro čempionate dalyvavusi kaip Ch.Donnerio komandos narė, yra siuntų kompanijos UPS pilotė.

Varžybose antras liko ligšiolinis pasaulio čempionas amerikietis Johnny Petrehnas (23 423 taškų), trečias – japonas Yudai Fujita (23 379 taškai). Pirmąjį penketuką baigia Ch.Donneris ir vokietis Uwe Schneideris (atitinkamai 22 508 taškai ir 22 229 taškai).

Keletą dienų čempionate dominavo amerikiečiai – iš devynių JAV atstovų bent penki-šeši nuolat konkuravo dėl aukščiausios vietos. Galutinėje įskaitoje pirmajame dešimtuke jų yra keturi.

Per 10 skrydžių sportininkams reikėjo atlikti 30 užduočių: pataikyti į nurodytą ar paties pasirinktą taikinį, taip pakeisti skridimo kryptį, kad išeitų kuo bukesnis kampas ar pavyktų „užgriebti“ kuo didesnę teritoriją ir pan.

Geriausią rezultatą atskirose užduotyse iš lietuvių pasiekė V.Sviderskis. Užduotyje „Dvejonių valsas“ (Hesitation Waltz), kurioje sportininkai turėjo numesti žymeklį kuo arčiau vieno iš kelių nurodytų taikinių – ant žemės patiestų didžiulių kryžių, jo rezultatas buvo 60 cm.

Šią užduotį sėkmingai atliko ir kiti Lietuvos pilotai. Alytaus oreivių klubo vadovo Mindaugo Lyčiaus žymeklis nukrito už 5 m 99 cm (7-as rezultatas), Rimo ir Roko Kostiuškevičių – atitinkamai už 27 m 25 cm ir 28 m 77 cm (16-as ir 17-as rezultatai).

Rokas Kostiuškevičius į dešimtukus pateko dar trijose užduotyse (užėmė 4-ą, 6-ą ir 10-ą vietas, dar vieną kartą liko 11-as). Triskart dešimtukuose atsidūrė Rimas Kostiuškevičius (5-a ir du sykius – 7-a vietos), V.Sviderskis taip pat buvo 8-as ir 9-as, M.Lyčius kartą pasiekė 5-ą rezultatą. Ne vienoje užduotyje lietuviai buvo pirmajame dvidešimtuke ar bent trisdešimtuke.

Iš viso renginyje varžėse 99 pilotai, tarp kurių buvo tik trys moterys. Jubiliejinis – 20-asis čempionatas, kurį oreiviai, prisimindami neseniai Londone nutilusias sporto aistras, vadino savo olimpiada, vyko Mičigano valstijoje esančiame Battle Creek. Oreivystė šio miesto istorijoje užima itin svarbią vietą – tai buvo jau ketvirtas čia surengtas pasaulio čempionatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius