-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 21

Pasaulio smiginio reitingo varžybose Trakuose – išskirtiniai dalyviai

Spalio 21 dieną prasidės tris dienas truksiantis atvirasis Lietuvos smiginio čempionatas, kurio asmeninė rungtis įtraukta į Pasaulio smiginio federacijos (WDF) bei prestižinės Britų smiginio organizacijos (BDO), o taip pat Baltijos, Latvijos ir Lietuvos reitingus. Varžybos vyks Trakuose esančiame centre „Trasalis – Trakai Resort & SPA“ (Gedimino g. 26).
E. Bagdonavičienė pasaulio taurės varžybose
E. Bagdonavičienė pasaulio taurės varžybose / LDSF nuotr.
Temos: 1 Smiginis

Dalyviai – bent iš 10 šalių

Registracija galima ir varžybų dienomis, tačiau  jau dabar užsiregistravę žaidėjų net iš 10 šalių. Be lietuvių ir kaimynų iš Latvijos, Rusijos, Lenkijos, varžybose dalyvaus ir Jungtinės Karalystės, Olandijos, Norvegijos, Estijos, Suomijos žaidėjai.

Pirmuoju pagal skirtymą čempionate greičiausiai bus Anglijos smiginio žvaigždė Dave Prins. WDF reitinge šiuo metu jis užima 22 vietą, strėlės vidurkis – apie 29-30 taškų.

Čempionate Baltarusijai atstovaus net 13 žaidėjų, tarp kurių ir Viačeslavas Tolkačiovas – buvęs jaunimo biatlono pasaulio čempionas ir Baltarusijos biatlono rinktinės treneris. Taip pat atvyksta ir gausi baltarusių palaikymo komanda.

Titulą gins buvęs profesionalus teniso treneris

Praėjusių metų čempionato titulą gins mažeikiškis Arūnas Čiplys, kuriam smiginis – ir hobi, ir bendravimo priemonė. “Kiek naujų draugų ir bendraminčių atsirado! Be to, tai puiki galimybė patikrinti savo psichologinį pasiruošimą ir sugebėjimą kontroliuoti savo vidinę būseną. O turnyrai nėra tokie varginantys kaip teniso ar krepšinio. Smiginio varžybose viena rungtis dažniausiai vyksta vieną dieną”,- aiškino buvęs  profesionalus teniso treneris, šiuo metu dirbantis biokuro gamykloje.

„Esu nusiteikęs laimėti ir šį čempionatą. Tokia nuostata turi būti prieš kiekvienas varžybas, kuriose dalyvauja sportininkas. Tačiau ne visada žaidimas susiklosto taip, kaip planuoji. Pasiruošimas rudens sezonui šiemet buvo tikrai intensyvesnis – prieš tai vyko Pasaulio taurė, o po atviro Lietuvos čempionato vyks analogiškos pasaulio reitingo varžybos Latvijoje ir Estijoje. Tikrai yra kur jėgas išbandyti ir save parodyti. Atsipalaiduoti negalima“, – apie savo pasiruošimą kalbėjo A.Čiplys.  

Leido pajusti gyvenimo įdomumą

Moterų grupės lyderė – lengvosios atletikos trenerė iš Jonavos Erika Bagdonavičienė mano, kad šiemet dėl pergalės teks kovoti dar sunkiau. Tačiau malonumas varžytis, žaisti yra vertas visų jos dedamų pastangų. “Smiginis leido suprasti, kad gyvenimas gali būti labai įdomus, radau daug naujų draugų, varžybose atsipalaiduoju nuo namų rutinos, jose turiu savotišką galimybę atsirevanšuoti už treniruojamų vaikų kartais patiriamas nesėkmes lengvosios atletikos varžybose”, – vardijo trenerė.

Bent jau į finalą taikosi ir kita Lietuvos smiginio rinktinės narė – trakiškė Vilma Armalienė. Ji smiginį pradėjo žaisti iš... apmaudo, belaukdama iš smiginio varžybų bei dažnų treniruočių grįžtančio vyro.  „Dabar kai tik atsiranda laisvo laiko, net kitų minčių, išskyrus apie taikinį ir strėlytes, nebelieka. Teko meškeres ir palapines sugrūsti į tamsiuką ir dar daug ko atsisakyti, pavyzdžiui, tėvai, giminės ir draugai mus mato labai retai”, – kalbėjo V.Armalienė.

Treniruojasi įrašinėdamas debiutinį albumą

Vilnietis dailininkas, skulptorius ir restauratorius Konstantinas Navasaitis šį savaitgalį taip pat praleis Trakuose. Vos atidaręs naujausią įspūdingą savo parodą “25+10”, visas jėgas skyrė smiginio treniruotėms, kurioms skirtą vietą įsirengęs savo kūrybinėse dirbtuvėse. „Nežinau, smiginis mano kūrybai kenkia ar padeda, bet laiko jai mažiau lieka“, – sakė vilnietis ir pridūrė, kad to visai nesigailintis.

Įvairių roko ir alternatyviosios muzikos konkursų ir apdovanojimų prizininkas bei nugalėtojas grupės „Wozu“ vokalistas ir gitaristas Liudas Čereškevičius čempionate vietoje gitaros rankose taip pat laikys strėles ir žvelgs ne į dėl jo muzikos šėlstančią publiką, o susikaupęs stovės prie taikinio ir bent akimirkai pamirš įrašinėjamo debiutinio albumo kūrybines smulkmenas.

“Pirmą kartą žaidžiau vaikystėje, kai gavau taikinį dovanų. Kiek atsimenu, iš kiemo vaikų visas kapeikas laimėdavau ir greitai niekas su manimi nebežaidė”, – prisiminė L.Čereškevičius, su grupe koncertuojantis visoje Europoje.

Pergalė septintą nėštumo mėnesį

Smiginio varžybose gali dalyvauti visi. Šią taisyklę patvirtina vilnietė Rūta Šereškova, gruodžio pabaigoje tapsianti mama. Prieš savaitę ji laimėjo „Spalio taurės“ varžybas, namie neketina sėdėti ir šį savaitgalį.  „Tikiuosi patekti į ketvertuką – dabar visai „formoje“ jaučiuosi. Tik sunkiau rašyti, nes reikia ilgai stovėti vienoje vietoje. Aišku, nepadeda ir leliuko spyriai į šonkaulius atsakingu žaidimo metu. Besilaukiančiai moteriai atsiranda kiti prioritetai. Ir pergalės tampa ne tokios svarbios. Iš žaidimo lieka tik malonumas, todėl per varžybas mažiau jaudinuosi. O gal čia dėl patirties ir treniruočių?“, – kalbėjo R.Šereškova.

Smiginis – svarbi jos šeimos kasdienybės dalis. Smiginio varžybose ji susipažino su sutuoktiniu, smiginio pagalba sprendžiami ir iškilę nesutarimai namuose. „Sužaidžiam kelis legus, kas išneš šiukšles ar suplaus indus. Bet man tenka labiausiai susikaupti, jei iš Pavel noriu išlošti pusryčius“, – prisipažino R.Šereškova, beje, su vyru priklausanti skirtingiems klubams.

Nustebino pasaulio taurės organizatorius

Penktadienio vakarą žaidėjai burtų keliu bus suskirstyti į poras ir varžysis “Laimingos poros”, vadinamojo apšilimo, rungtyje. Šeštadienį dalyvių laukia svariausioji – asmeninė rungtis. Piniginiais prizais bus apdovanoti 8 geriausiai pasirodę vyrai, 4 moterys, o specialūs apdovanojimai atiteks atitinkamai vyrų ir moterų grupėse geriausiai pasirodę jaunuoliai iki 20 metų. Sekmadienį vyks porinė rungtis.

Puiki Lietuvos smiginio ir mūsų šalyje organizuojamų varžybų reklama pasaulyje buvo itin sėkmingas Lietuvos smiginio rinktinės debiutas rugsėjį vykusioje pasaulio taurėje. Komandinėje rungtyje lietuviai vyrai užėmė 9 vietą iš 39 šalių-dalyvių, dėl patekimo į sekantį etapą pralaimėję autralų ketveriukei rezultatu 7:9. Asmeninėje rungtyje Arūnas Čiplys ir Gintaras Nagevičius pasidalijo 33-64 vietas iš 154. Bendroje įskaitoje lietuviai vyrai užėmė 18 vietą ir šį faktą su trupučiu nuostabos paminėjo pasaulinių varžybų uždarymo ceremonijos vedėjas.

Smiginis per pamokas

Lietuvoje veikia 11 smiginio klubų Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Trakuose, Jonavoje, Mažeikiuose, Prienuose, vietų, kur galima pažaisti, yra Biržuose, Tauragėje.

Nemažai mokyklų kūno kultūros pamokose mokiniams kaip alternatyva siūlomas smiginis. „Tai šansas tiems vaikams, kurie dėl visokiausių priežasčių (dažniausiai dėl sveikatos būklės) per fizinio pamokas šlifuoja suoliukus. Didelė pagarba tiems direktoriams ir fizinio mokytojams, kurie tai supranta ir pakviečia smiginį į savo mokyklas”, – sakė Vojciech Klimaševski, jau trejus metus Vilniaus rajono Zujūnų vidurinėje mokykloje dirbantis smiginio treneriu.
Kauno Tado Ivanausko vidurinės mokyklos mokytojas Sirverijus Arcinavičius savo mokiniams smiginį, kaip puikią asmenybės tobulėjimo, mokymosi, laisvalaikio praleidimo bei fizinio aktyvumo skatinimo priemonę siūlo ne tik savo mokiniams, bet ir kitiems mokytojams. Pedagogas visoje Lietuvoje skaito profesionalius seminarus kūno kultūros mokytojams apie netradicinio sporto inventoriaus naudą, gamybos būdus.

“Smiginis nuo kitų netradicinio sporto šakų skiriasi tuo, kad kūno kultūros pamoka integruota su matematikos pamoka, nes pasiektus rezultatus reikia skaičiuoti mintinai. Be to, žaidimas mokiniams ne tik nuima stresą, nuovargį, pakelia nuotaiką. Per treniruotes, varžybas jaunimui ugdomos solidarumo, savitarpio pagalbos ir garbingo žaidimo nuostatos”, – aiškino smiginio pranašumus S.Arcinavičius.

Šiemet aukščiausiai WDF reitinge iš lietuvių buvo pakilęs Arūnas Čiplys (10, Mažeikių DARTS sporto klubas) ir Erika Bagdonavičienė (17, Jonavos smiginio klubas „Strėlė“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius