Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 13

Pasidavė spaudimui: amerikietiškojo futbolo komanda atsisakė kontroversiško pavadinimo

87 metus „Washington Redskins“ pavadinimu žinota amerikietiškojo futbolo NFL lygos komanda nuo šiol vadinsis kitaip. JAV sostinės ekipa, atlikusi nuodugnią analizę, nusprendė atsisakyti kontroversiško pavadinimo, siejamo su atakomis prieš vietinius indėnus.
„Washington Redskins“ keis pavadinimą
„Washington Redskins“ keis pavadinimą / „Scanpix“ nuotr.

Kartu su pavadinimu, Vašingtono komanda atsisakys ir logotipo, kuriame pavaizduotas indėnų kilmės žmogus ir su jais stereotipiškai siejamos plunksnos.

Kol kas dar neaišku, kokį pavadinimą pasirinks JAV sostinės klubas.

„Pranešame, kad atlikę analizę, atsisakome „Redskins“ pavadinimo ir logotipo. Danas Snyderis (komandos savininkas – red.past.) ir Ronas Rivera (komandos treneris – red.past.) dirba tam, kad sugalvotų naują pavadinimą ir komandos įvaizdį, kurie įprasmintų mūsų išdidžią ir tradicijomis pasižyminčią organizaciją bei įkvėptų mūsų rėmėjus, sirgalius ir bendruomenę artimiausiems 100 metų“, – teigiama komandos pranešime.

1932 m. įsikūrusi komanda beveik nuo pat pradžios buvo žinoma „Redskins“ pavadinimu, o minėtąjį logotipą naudojo nuo 1971-ųjų.

Ilgus metus D.Snyderis net nesvarstė keisti komandos pavadinimo, 2013-aisiais net pareikšdamas, kad niekada nepriims tokio sprendimo. Kai kurie sporto apžvalgininkai Jungtinėse Valstijose net spėliojo, kad milijardierius veikiau jau parduos komandą, nei keis jos pavadinimą.

Vis dėlto situacija pasikeitė po George'o Floydo žūties JAV kilus masiniams protestams dėl rasinės nelygybės.

„Redskins“ komandos įvaizdį ėmė kritikuoti tiek šalies politikai, tiek NFL sirgaliai, o aiškias savo pozicijas išreiškė ir vieni pagrindinių komandos rėmėjų „FedEx“, „Amazon“, „Target“ – jie pareiškė nustosiantys remti komandą arba pardavinėti jos produkciją, jei pavadinimas nebus pakeistas. D.Snyderiui neliko nieko kita kaip tik imti tai svarstyti.

Tai leis D.Snyderiui ir jo šeimai, valdančiai 60 proc. „Redskins“ akcijų, išvengti didelių nuostolių, mat vien „FedEx“, kurios vardu yra pavadintas Vašingtono komandos stadionas, iki 2025-ųjų ekipai turi išmokėti net 205 mln. JAV dolerių sumą.

„Scanpix“ nuotr./„Washington Redskins“ keis pavadinimą
„Scanpix“ nuotr./„Washington Redskins“ keis pavadinimą

„Redskins“ (liet. raudonodžiai) pavadinimo kontroversija prasidėjo dar septintajame dešimtmetyje, kai Nacionalinis Amerikos indėnų kongresas ėmė kelti klausimą apie tokio komandos vardo tinkamumą profesionaliam klubui.

Ypač daug dėmesio jis sulaukė dėl fakto, kad taip vadinosi ne kurio kito miesto, o sostinės Vašingtono ekipa. Manoma, kad būtent dėl pavadinimo dviprasmiškumo „Redskins“ 1997-aisiais išsikėlė iš Vašingtono, nuo tada namų rungtynes žaisdama greta sostinės esančioje Merilendo valstijoje. Tiesa, net ir nepriklausydami Vašingtonui, „Redskins“ ir toliau formaliai laikė save sostinės komanda.

„Redskins“ yra tapusi NFL čempione penkis sykius, o paskutinį kartą tą padarė beveik prieš tris dešimtmečius – 1991 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius