Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti
2020 06 09

Pasiilgę dangaus Vilniaus oreiviai rengs pirmąsias šiemet pasaulyje oro balionų varžybas

Vilnius nepaliauja pasauliui demonstruoti, kaip karantino sąlygomis gyventi įdomiau. Senamiestis virto didžiule kavine po atviru dangumi, oro uostas – kinoteatru, o dabar sostinėje organizuojamos didžiulės tarptautinės varžybos – pirmasis nuo koronaviruso protrūkio toks sportinis renginys pasaulyje. Skaičiuojant varžybų dalyvius ir pilotus, kurie dalyvaus tik šventėje, į dangų kils kone 40 įvairiaspalvių balionų.
Oro balionas
Oro balionas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vilniaus miesto atviras karšto oro balionų čempionatas rengiamas birželio 11-14 dienomis.

Jei orai bus palankūs, balionai į orą kils penkis kartus – anksti ryte ir vakare, prieš leidžiantis saulei. Iš viso varžybose ketina varžytis 23 sportininkai ne tik iš sostinės ir kitų Lietuvos miestų, bet ir Latvijos bei Čekijos. Dar kone 15 pilotų dalyvaus fiestoje – skris ne dėl rezultatų, o vilniečių bei miesto svečių malonumui.

Koronavirusas ant žemės nutupdė ne tik daugumą lėktuvų, bet ir oreivius. Pavasario pradžioje jie dar nebuvo pradėję skraidymo sezono, bet, kai jau orai leido mėgautis skrydžiais, kilti nebuvo galima dėl karantino reikalavimų. Kai buvo leista vykdyti ne tik mokomuosius skrydžius, balionų danguje išsiilgę oreiviai per rekordiškai trumpą laiką – gerą savaitę – suorganizavo ne šiaip grupės pilotų pakilimą, bet tikras varžybas.

„Visi jau pavargom nuo krizių, karantinų ir koronų, pasiilgom skrydžių, pasiilgom gyvo bendravimo, todėl imamės iniciatyvos ir pasiūlėme surengti sportines varžybas Vilniuje“, – portalui 15min sakė jų organizatorius Tadas Gegevičius, pats išmėginsiantis jėgas varžybose.

Pauliaus Grigaliūno nuotr./Oreivis Dovydas Vaitkevičius
Pauliaus Grigaliūno nuotr./Oreivis Dovydas Vaitkevičius

Pagal ankstesnį sumanymą varžybos turėjo vykti kiek vėliau, bet, planuojant nutraukti karantiną, jas teko paankstinti ir organizuoti, kol lėktuvų srautas virš Vilniaus dar yra ženkliai mažesnis. Dėl to pilotai galės „užkabinti“ kuo daugiau sostinės – tiek, kiek leidžiama, mat virš dalies miesto skristi negalima arba numatyti įvairūs aukščio apribojimai. Juoba kad bendrus pakilimus numatyta rengti iš Vingio parko. Tačiau varžybines užduotis pilotai daugiausiai atliks jau miesto apylinkėse, kur, pavyzdžiui, galima ant žemės patiesti taikinius – didžiulius kryžius.

Nors tebegalioja karantinas, šios varžybos neturėtų smarkiai skirtis nuo įprastų. Nebent tuo, kad susirinkimai prieš skrydžius, kur aptariamos užduotys ir oro sąlygos, turės vykti atviroje erdvėje – Vingio parko estradoje, o ne didelėje salėje. Kad sportininkams nereikėtų sukti galvos dėl saugaus atstumo nuo kitų žmonių, jie neskraidins keleivių.

„Norim papuošti miestą kad žmonės galėtu pasigrožėti, – kalbėjo T.Gegevičius. – Tai bus tikros varžybos su užduotimis, žymekliais, logeriais (informaciją apie skrydį registruojančiais prietaisais – red. past.). Kai balionai išskris už miesto, bus ir kryžiai ant žemės. Ir sportinė įskaita su Vilniaus miesto čempionu.“

Alfredo Pliadžio nuotr./Oro balionas Vilniuje
Alfredo Pliadžio nuotr./Oro balionas Vilniuje

Per karantiną negalėdami skraidyti, oreiviai su liūdesiu skaitė žinias apie kitiems metams ar dar vėlesniam laikui atidedamas arba visai atšaukiamas nacionalines ir tarptautines varžybas. Todėl šis čempionatas Vilniuje turėtų tapti unikaliu renginiu. Jau vien dėl to, kad tai bus bene pirmos tikros tarptautinės varžybos šiemet – kol kas rimčiau planuojamos tik virtualios.

T.Gegevičiaus žiniomis, karšto oro balionų sportinio renginio šiemet dar nebuvo. Vienas vyko vasarį Austrijoje, bet tai buvo daugiau fiesta – skridimas savo ir žiūrovų malonumui.

„Sportinis renginys – kol kas pirmas ant viso svieto. Ir viso pasaulio sportininkai mums pavydi“, – juokėsi pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius