-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 19

Paskelbtas „pavojingiausių“ olimpiečių dešimtukas

Kanados mieste Vankuveryje vykstančios 21-osios žiemos olimpinės žaidynės populiarios ne tik tarp žiemos sporto entuziastų, bet sulaukia ir didelio kibernetinių nusikaltėlių susidomėjimo, teigiama SKC išplatintame pranešime spaudai.
„Pavojingiausių“ olimpiečių dešimtukas
„Pavojingiausių“ olimpiečių dešimtukas / „MacAfee“ nuotr.

Pasaulinės saugumo sprendimų kūrimo lyderės „McAfee" specialistai, atlikę rizikingų interneto svetainių analizę, paskelbė 10-ies populiariausių Vankuverio olimpiados sportininkų vardus, kurių žinomumu pasinaudoję programišiai lengvai į paspęstus spąstus prisivilioja tūkstančius neatsargių vartotojų.

Naudodami savo sukurtą „SiteAdvisor“ technologiją, specialistai atliko eksperimentą – „Google“ paieškos sistemoje įvedė įvairių šalių žymiausių sportininkų, dalyvaujančių olimpiadoje, vardus bei tokius raktinius žodžius kaip „free downloads“ (nemokamas parsisiuntimas), „screen savers“ (ekrano užsklanda) ar „wallpapers“ (darbastalio fonas).

Eksperimento metu paaiškėjo įspūdingi rezultatai: rizika virusu ar kenksminga programa apkrėsti savo kompiuterį, apsilankius per paiešką rastose svetainėse, siūlančiose atsisiųsti mėgstamo sportininko nuotrauką ar kitą vaizdinę informaciją, siekia net 25 procentus. Garsi JAV greitojo čiuožimo atstovė Jenifer Rodrigez rizikingiausių olimpiečių sąraše atsidūrė pirmoje vietoje. Ne mažiau rizikinga iš nepatikimų svetainių siųstis ir duomenis su Sayuri Osuga ar Aleksandro Smirnovo pavardėmis.

„McAfee“ partnerės Lietuvoje IT bendrovės „DPA programinė įranga" vadovo Genadijaus Gricuko teigimu, nors tarp vadinamųjų pavojingiausių olimpiečių nefigūruoja lietuvių delegacijos pavardės, turėtume atkreipti dėmesį į šių dienų aktualijomis paremtą kibernetinių nusikaltėlių viruso įbrukimo būdą.

„Nereikėtų nuvertinti programišių išradingumo, – sako G.Gricukas. – Tai puikus pavyzdys, kaip tokius visam pasauliui reikšmingus įvykius kaip olimpiada galima lengvai paversti kibernetinių nusikaltėlių jauku patikliems vartotojams ir karštiems sportininkų gerbėjams. Vienas pelės paspaudimas ir kompiuteris tampa naujų kibernetinių atakų vykdymo bei elektroninio pašto šiukšlių siuntimo baze.“

Pabrėžiama, kad norint apsisaugoti nuo šių grėsmių paprasto saugumo sprendimo neužtenka. G.Gricukas akcentuoja sisteminio požiūrio į organizacijos informacinį saugumą svarbą. Anot jo, programišiai paprastai nepraleidžia gerų progų pasipelnyti, tad vartotojai, o ypač verslo atstovai, turėtų atidžiai rūpintis asmeninių ar komercinių duomenų sauga, nes pavojus yra arčiau, negu  mums atrodo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius