Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 01 17

Trinktelėti durimis nepavyko: pagirtinai kovojusi Lietuvos rinktinė nusileido Norvegijai

Po 24 metų į Europos čempionatą sugrįžusi Lietuvos rankinio rinktinė žemyno pirmenybes Slovakijoje palieka tuščiomis. Solidžiai pradėjusi ir praktiškai pusę rungtynių pirmavusi Lietuvos komanda paskutinėse F grupės rungtynėse Košicėje 29:35 (16:16, 13:19) nusileido vieniems turnyro favoritų norvegams.
Aidenas Malašinskas
Aidenas Malašinskas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Košicėje dirba 15min žurnalistas Aurimas Tamulionis, kuris po rungtynių pateiks karščiausius žaidėjų ir trenerių komentarus.

Lietuvos rinktinei paskutinėse rungtynėse buvo būtina pergalė bent 8 įvarčių skirtumu norint tęsti kovą antrajame etape.

Ir priešingai nei pirmuose dviejuose turnyro mačuose, kai lietuviai visą laiką vijosi ir sužaidė prastus pirmuosius kėlinius prieš Rusiją ir Slovakiją, šįkart Mindaugo Andriuškos auklėtiniai džiugino gausiai „Steel“ arenoje susirinkusius lietuvių sirgalius.

Solidžiai startavę lietuviai nepasimetė užsikūrusiame įvarčių vakarėlyje, periminėjo kamuolius ir sėkmingai rengė greitas atakas bei didžiąją pirmojo kėlinio dalį pirmavo, o įpusėjus rungtynėms neatsiliko nuo norvegų nė per žingsnį – 16:16.

Lygus rezultatas išliko ir sužaidus penkias minutes antrajame kėlinyje (20:20), bet tada norvegai įsibėgėjo ir atgal nebesižvalgė.

VIDEO: 2022 EC Lietuva – Norvegija (santrauka)

Pelnę keturis įvarčius iš eilės Norvegijos rankininkai susikrovė didžiausią pranašumą rungtynėse (24:20), kurį netrukus dar padidino – 28:21.

Per likusį laiką lietuviams pavyko apmalšinti norvegų atakų uraganą, bet į pergalę pasikėsinti mūsų šalies rankininkams nepavyko – 5-7 įvarčių pranašumą išlaikę skandinavai pelnė pergalę ir bilietą į kitą etapą.

Edgaro Alšausko/LRF nuotr./Europos rankinio čempionatas: Lietuva – Norvegija
Edgaro Alšausko/LRF nuotr./Europos rankinio čempionatas: Lietuva – Norvegija

Su 0 taškų likusi Lietuva F grupėje užėmė ketvirtąją vietą ir pasirodymą baigė. Grupę laimėjo Rusija (6 taškai), antra liko Norvegija (4 taškai), trečia – Slovakija (2 taškai).

Lietuvos rinktinės gretose solidžiausiai pasirodė Aidenas Malašinskas, pelnęs net 8 įvarčius. Gerdas Babarskas pridėjo 4, Karolis Antanavičius ir Mindaugas Dumčius – po 3, Mindaugas Urbonas, Gytis Šmantauskas, Lukas Šimėnas ir Valdas Drabavičius – po 2 tikslius metimus. Bent po vieną įvartį pelnė net 11 Lietuvos rinktinės žaidėjų.

Edgaro Alšausko/LRF nuotr./Europos rankinio čempionatas: Lietuva – Norvegija
Edgaro Alšausko/LRF nuotr./Europos rankinio čempionatas: Lietuva – Norvegija

Norvegų gretose sėkmingiausiai žaidė po 7 kartus kamuolį į tinklą pasiuntę Sanderis Sagosenas ir Sebastianas Bartholdas, 6 kartus pasižymėjo Haraldas Reinkindas.

Tarp visų 24 čempionato komandų Lietuvos rinktinė užims mažiausiai 21 vietą. Lietuviai tikrai aplenks taip pat po tris kartus pralaimėjusias, tačiau prastesnį įvarčių santykį surinkusias Šiaurės Makedonijos, Bosnijos ir Hercegovinos bei Ukrainos rinktines. Lietuvos rinktinė dar gali būti ir 19-a, jei rytoj prieš austrus pralaimės baltarusiai ir bent 9 įvarčiais olandams nusileis portugalai.

Rungtynių eiga. Lietuva – Norvegija 29:35

60 min. Norvegai dar pasižymi pasibaigus laikui ir švenčia kelialapį į kitą etapą. Bet nusiminti lietuviams neverta – prieš elitinę komandą jie kovėsi pagirtinai.

60 min. Gyčio Šmantausko įvartis (29:34).

57 min. Pirmasis Luko Juškėno įvartis Europos čempionate (28:33).

55 min. A.Malašinskas realizuoja ir baudinį (27:32).

Aurimas Tamulionis Aurimas TAMULIONIS, 15min žurnalistas Košicėje

Turbūt geriausiai lietuvių kovą paskutinėse rungtynėse iliustruoja pasiaukojantis Deivido Virbausko šuolis, atsiliekant 7 įvarčiais ir neturint realios galimybės perimti kamuolį. Kaip ir žadėjo, mūsiškiai paskutinėse rungtynėse kaunasi negailėdami nei jėgų, nei sveikatos – taip, kad iš aikštės reikės iššliaužti arba juos išnešti.

54 min. A.Malašinsko sąskaitoje jau septyni tikslūs metimai (26:31).

53 min. A.Malašinskas susuko galvas norvegams ir pelno dar vieną įvartį (25:30).

51 min. Po ilgokos pertraukos ir peržiūros Deividui Virbauskui skirta dviejų minučių pašalinimo bausmė (24:30).

49 min. Pavyko pristabdyti norvegų uraganą, bet artėti nepavyksta (23:30).

47 min. V.Drabavičiaus labai reikalingas tikslus metimas (22:28).

45 min. Norvegai skrajoja (21:28).

43 min. Rekordinė Norvegijos rinktinės persvara (21:26).

42 min. A.Malašinskas pradžiugina garsius lietuvių sirgalius (21:24).

40 min. M.Andriuška prašo pertraukėlės, nes skirtumas toliau auga (20:24).

39 min. Norvegai tolsta (20:23).

35 min. Lygu! Dar vienas įvartis į A.Malašinsko taupyklę (20:20).

35 min. M.Dumčiaus metimas ir emocijos po jo (19:20).

34 min. L.Simėnas nutraukia sėkmingą norvegų atkarpą, bet šie greitai atsako įvarčiu (18:20).

34 min. Trys iš eilės norvegų tikslios atakos (17:19).

31 min. L.Simėnas išveda Lietuvą į priekį (17:16).

31 min. Prasidėjo antras kėlinys! Ar pateiks lietuviai sensaciją?

Aurimas Tamulionis Aurimas TAMULIONIS, 15min žurnalistas Košicėje

Šiame čempionate skaičiuojamas ir kamuolio skriejimo greitis. Pirmajame kėlinyje sviedinį į varžovų vartus stipriausiai šveitė Gytis Šmantauskas – 132,4 km/val. Keturias pirmas vietas, pagal šį rodiklį, užima lietuviai: Gerdas Babarskas (130,2 km/val.), Karolis Antanavičius (127,7 km/val.) ir Aidenas Malašinskas (125,9 km/val.). Geriausio norvego Christiano O‘Sullivano rezultatas – 125,2 km/val.

Aurimas Tamulionis Aurimas TAMULIONIS, 15min žurnalistas Košicėje

Po pirmojo kėlinio – lygu! Lietuviai atrodo visiškai nusimetę bet kokius įtampos pančius ir tiesiog mėgaujasi rankiniu. Atiminėja kamuolius norvegams iš nugaros, patys atakuoja iš apačios ir kuria tikrą šou. Mūsų metimų efektyvumas – net 67 proc. (16/24), norvegų – 64 (16/25).

30 min. Paskutinę sekundę norvegai pelno įvartį ir po pirmojo kėlinio lygu – 16:16.

29 min. Penktas G.Babarsko įvartis (16:15).

28 min. Kaip gaila – A.Malašinskui nepavyko realizuoti baudinio: kamuolį jis pataikė į skersinį...

27 min. Į Beno Petreikio įvartį norvegai atsako vos po kelių sekundžių (15:14).

25 min. G.Babarsko tikslus metimas (14:12).

23 min. Emocijų protrūkis aikštėje, po kurio Lukas Simėnas šalinamas iš aikštės dviem minutėms. Netrukus norvegai dar realizuoja baudinį (13:12).

21 min. Mindaugas Dumčius irgi prisijungia prie lietuvių įvarčių vakarėlio (13:11).

Aurimas Tamulionis Aurimas TAMULIONIS, 15min žurnalistas Košicėje

Tituluoti norvegai nėra nenugalimi. Tai parodė ir rusų staigmena šiame čempionate (22:23) ir prieš šešerius metus Vilniuje Lietuvos rinktinės iškovota pergalė (32:29). Tiesa, visus kitus septynis tarpusavio mačus laimėjo norvegai, vidutiniškai 7 įvarčių skirtumu.

20 min. M.Urbonas pirmą sykį sukuria lietuviams 2 įvarčių pranašumą (12:10).

18 min. Greita K.Antanavičiaus ataka ir vėl pirmaujame (11:10).

16 min. Karolio Antanavičiaus, Mindaugo Urbono ir dar vienas K.Antanavičiaus įvartis – po aikštę skrajojantys lietuviai vėl veržiasi į priekį (10:9).

14 min. A.Malašinskas realizuoja baudinį (7:8).

12 min. Pirmąsyk atsiliekame daugiau nei vienu įvarčiu (6:8).

11 min. Norvegai pelno įvartį, o Tadas Stankevičius dar ir šalinamas iš aikštės dviem minutėms už pražangą (6:7).

Aurimas Tamulionis Aurimas TAMULIONIS, 15min žurnalistas Košicėje

Mūšį tribūnose lietuviai laimi užtikrintai. Šimtas triukšmingų trispalvėmis išsipuošusių tautiečių visiškai nustelbia kelis norvegų sirgalius. „Norvegų fanų gal tik kokie penki yra atvarę, tai tribūnas lengvai pasiimsime. Dabar tik aikštę dar reikia pasiimti“, – dar prieš rungtynes tikėjosi rankininkus Košicėje palaikantis humoristas Mantas Katleris.

9 min. Komandos keičiasi vienu tiksliu metimu po kito (6:6).

8 min. Puikus lietuvių startas – vaizdas kur kas geresnis nei ankstesnių dvejų rungtynių pirmuose kėliniuose (5:4).

7 min. Antras G.Babarsko kirtis norvegams (4:4).

5 min. Pirmasis Lietuvos rinktinės lyderio Aideno Malašinsko tikslus metimas, bet norvegai greitai atsako tuo pačiu (3:4).

5 min. Norvegai greitu puolimu užklumpa lietuvius ir pirmą kartą atsiliekame (2:3).

4 min. Gerdas Babarskas vėl išveda lietuvius į priekį (2:1).

2 min. Vilius Drabavičius pelno įvartį ir Lietuva pirmą sykį šiame čempionate pirmauja! 1:0.

1 min. Susitikimas prasidėjo, sėkmės lietuviams!

Aurimas Tamulionis Aurimas TAMULIONIS, 15min žurnalistas Košicėje

Rinktinės sudėtyje šio vakaro rungtynėms nėra registruotas ir vartininkas Vilius Rašimas, abejas rungtynes – tiek su slovakais (27:29), tiek su rusais (26:31) – prieš tai pradėjęs nuo pirmųjų minučių. Federacijos atstovų teigimu, toks buvo rinktinės trenerių štabo, vadovaujamo Mindaugo Andriuškos, sprendimas. Dėl tos pačios priežasties neregistruotas ir Skirmantas Plėta.

Aurimas Tamulionis Aurimas TAMULIONIS, 15min žurnalistas Košicėje

Rinktinės treneris Mindaugas Andriuška rungtynėms pirmą kartą registruoja Luką Juškėną. Kaip ir prognozuota, žaisti negalės Povilas Babarskas, kapitono Gerdo brolis. Gynėjas pirmajame čempionato mače su Rusija patyrė peties traumą. Rinktinės gydytojas Gediminas Bučys vylėsi, kad sausgyslė neplyšo ir operacijos neprireiks, bet skausmas tiesiog per didelis. „Labai stiprus patempimas“, – teigė G.Bučys. Kitas rinktinės gynybos bokštas Lukas Simėnas daro apšilimą ir ruošiasi kovai.

Aurimas Tamulionis Aurimas TAMULIONIS, 15min žurnalistas Košicėje

Sveikinuosi iš Košicės arenos. Paskutinį kartą, nes vienu ar kitu atveju, čempionatas šiame Slovakijos mieste šį vakarą vis tiek baigsis. Jei lietuviams pavyktų sukurti stebuklą ir traumų išretintomis gretomis mažiausiai 8 įvarčiais nugalėti dėl medalių kovoti atvykusią Norvegiją, antrasis pirmenybių etapams mūsiškiams tęstųsi Bratislavoje. Lagaminus į Slovakijos sostinę jau kraunasi rusai, ankstesnėse pirmadienio rungtynėse 36:27 (19:9) nušlavę šeimininkus slovakus. Antrojo kelialapio likimas paaiškės po lietuvių ir norvegų akistatos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius