2009 09 01

Po 13 metų pertraukos sugrįžęs į pasaulio čempionatų kovas Jurgis Kairys laimėjo antrą vietą

Akrobatinio skraidymo asas Jurgis Kairys po 13 metų pertraukos vėl dalyvavo FAI (Tarptautinės aeronautikos federacija) Pasaulio akrobatinio skraidymo čempionate ir laisvojo stiliaus skrydžių varžybose (angl. Freestyle) užėmė antrą vietą. Dar vienu aukštu laimėjimu Jurgis papildė tiek savo asmeninių, tiek ir mūsų šalies pasiekimų sąrašą.
J.Kairys atliks tik parodomuosius skrydžius
J.Kairys / Organizatroių nuotr.
Temos: 1 Jurgis Kairys

Geriausi viso pasaulio akrobatinio skraidymo lakūnai čempionatuose varžosi kas dveji metai. 25-asis FAI Pasaulio akrobatinio skraidymo čempionatas buvo surengtas Britanijoje, Silverstone‘o lenktynių žiede rugpjūčio 20-30 dienomis, jame dalyvavo 60 pilotų iš 18 šalių. Jurgis Kairys vienintelis atstovavo mūsų šaliai.

„Lietuvos akrobatinio skraidymo federacija dėl finansavimo stygiaus negalėjo sudaryti sąlygų lakūnams pasirengti čempionatui ir jame dalyvauti“, – sakė Lietuvos akrobatinio skraidymo federacijos prezidentas Arminas Murauskas. Jis pažymėjo, kad Jurgis Kairys čempionate atstovavo Lietuvai savo pajėgomis.

„Ne kartą esu kalbėjęs, kad pagalbos iš oficialiosios Lietuvos sporto valdžios nesulauksi, taip buvo ir šįkart. Malonu, kad nors palinkėjo sėkmės varžybose. O ruošiausi Rumunijoje, tam sudarė sąlygas kompanija „Regional Air Services – Tuzla Airfield“ – už tai nemokamai skraidžiau Mangalijos kurorto šventėje“, – pasakojo Jurgis Kairys.

Jis užsiminė, kad ruošiantis čempionatui kilo techninių problemų su lėktuvo varikliu ir trūko laiko rimtesnėms treniruotėms, taip pat poilsiui po perskridimo iš Rumunijos į Angliją.

„Buvimas iki vėlumos angaruose prie lėktuvo, išleistos savo lėšos pasiruošimui, perskridimams, viešbučiams, tepalams, benzinui... – tą gali suprasti tik mano žmona Birutė“, – nusišypsojo Jurgis Kairys.

FAI Pasaulio akrobatinio skraidymo čempionatas šiais metais buvo išskirtinis – pirmą kartą dviejų dalių: atskirai buvo surengti klasikinis Techninio skrydžio ir Laisvojo stiliaus čempionatai. Lakūnai galėjo dalyvauti viename iš jų arba abiejuose.

Klasikinio skrydžio varžybose privaloma kuo tiksliau atlikti paruoštas akrobatines skrydžių programas iš figūrų katalogo – tiek jau žinomas, kurioms buvo ruoštasi, tiek ir nauja tvarka pateiktas.
Laisvojo stiliaus skrydžiai atliekami su muzika ir su specialiaisiais efektais – leidžiamais iš lėktuvo dūmais. Pilotams čia suteikiama visiška laisvė demonstruoti visus savo sugebėjimus, juos riboja tik skrydžio laikas (3.30 min. – 4 min.) ir jų pačių patirtis bei fantazija. Teisėjai vertina skrydžių techniką ir artistiškumą.

Pirmą vietą Laisvojo stiliaus čempionate laimėjo prancūzas Renaud Escalle, skridęs su lėktuvu Extra 330SC, jam teisėjai skyrė 3223,33 taškus. Jurgis Kairys, surinkęs 3175,54 taškus, su lėktuvu Su-31 užėmė antrą vietą. Trečias pagal rezultatus buvo Didžiajai Britanijai atstovavęs Eric Vazaille – lėktuvas CAP 232, surinkti 2905,40 taškai.

„Pasiektą rezultatą vertinu gerai. Tai daugiau nei tokioje situacijoje buvo imanoma “, – sakė Jurgis Kairys po varžybų, kuriose rungėsi su 14 kitų patyrusių lakūnų.

Laisvojo stiliaus čempionato rezultatų lentelėje kitų lakūnų pavardės rikiavosi tokia tvarka: Ramon Alonso (Ispanija), Mikhail Mamistov (Rusija), Oleg Shpolyanskiy (Rusija), Francois Le Vot (Prancūzija), Sami Kontio (Suomija), Martin Sonka (Čekija), Gerald Cooper (Didžioji Britanija), Hubie Tolson (JAV), Martin Albrecht (Vokietija), Alex Stegner (Vokietija), David Martin (JAV), Adilson Kindlemann (Brazilija).

Absoliučiu 25-ojo FAI Pasaulio akrobatinio čempionato nugalėtoju buvo pripažintas prancūzas Renaud Escalle, komandinėje įskaitoje pirmą vietą laimėjo lakūnai prancūzai.

Jurgis Kairys pasauliui žinomas kaip akrobatinio skraidymo meistras, laimėjęs daugybę medalių tarptautiniuose čempionatuose ir FAI Pasaulio Grand Prix 2002 m., 2005 m., 2006 m., taip pat kaip lakūnas bandytojas ir konstruktorius, kūręs ir tobulinęs naujos kartos akrobatinius lėktuvus. Pastaruoju metu lietuvis lakūnas garsėja ir kaip naujų varžybų kūrėjas bei jų organizatorius – pagal Jurgio Kairio sukurtas taisykles „JK Aerobatic Formula“ jau yra rengiamos FAI Pasaulio elito lakunu akrobatinio skraidymo formulės varžybos (angl. FAI World Elite Aerobatic Formula).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius