Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 10

Praėjusiais metais Lietuvos buriuotojai pasistiebė visa galva aukščiau

2014 metai Lietuvos buriuotojų bendruomenėje išliks atmintyje - buriuotojo Roko Milevičiaus patekimas į "Volvo Ocean Race", iškovoti du kelialapiai į 2016 metų olimpines žaidynes Rio de Žaneire (Brazilija), jubiliejinė Kuršių marių regata ir pirmą kartą Lietuvoje organizuotos "Laser" klasės Europos taurės varžybos.
Varžybų akimirka
Varžybų akimirka / Organizatorių nuotr.
Temos: 2 Regata Buriavimas

Visi šie įvykiai, buriuotojų pasiekimai bus įvertinti metų buriuotojų apdovanojimuose, kuriuos organizuoja buriuotojų žurnalas „Vėjo!3“ ir Lietuvos buriuotojų sąjunga.

„Nuo 2008 metų, kai Gintarė Volungeičiūtė-Scheidt iškovojo olimpinį sidabro medalį, o po metų buvo įgyvendintas projektas „Tūkstantmečio odisėja“, buriavimas Lietuvoje vystosi neįtikėtinu greičiu. Kasmet turime Lietuvos buriavimo lygį vis kilstelėjančių, arba kaip R. Milevičius – į naujas akvatorijas vedančių, buriuotojų“, – džiaugėsi buriuotojams reikšmingais 2014 metais metais Lietuvos buriuotojų sąjungos (LBS) prezidentas Naglis Nasvytis.

Nuo 2008 metų, kai Gintarė Volungeičiūtė-Scheidt iškovojo olimpinį sidabro medalį, o po metų buvo įgyvendintas projektas „Tūkstantmečio odisėja“, buriavimas Lietuvoje vystosi neįtikėtinu greičiu

„Reikia ne tik siekti savo užsibrėžtų tikslų, bet ir pasidžiaugti laimėjimais. Tai dažniausiai užmirštame“, – pritarė vienas iš renginio organizatorių ir buriuotojų žurnalo „Vėjo!3“ atstovas Darius Gerasimavičius.

Buriuotojų bendruomenė gali didžiuotis ne tik gerais sportininkais. Praėjusiais metais Lietuva buvo pripažinta ir kaip geras regatų organizatorius. Kaune vykusiomis „Laser“ klasės Europos taurės varžybomis buvo patenkinti ir dalyviai, ir tarptautinė žiuri.

Kreiseriniame buriavime postūmį davė atgimusi jachta „Ambersail“. Mažesnės jachtos taip pat drąsiai dalyvauja tarptautinėse regatose. Įgyta patirtis niekur nedingsta. Atsinaujina ir laivynas, todėl konkurencija Lietuvos regatose taip pat didėja.

2014 metų buriavimo sezoną vainikavo Roko Milevičiaus patekimas į „Volvo Ocean Race“ varžybas. Galima sakyti, stebuklas, kad nedidelės šalies nežinomas buriuotojas patektų į šių varžybų komandą. Todėl R.Milevičius – vienas iš keturių kandidatų tapti geriausiu 2014 metų buriuotoju. Kitas kandidatas – Juozas Bernotas. Tai stipriausias Lietuvoje burlenčių „RS:X“ klasės sportininkas ir septintas pasaulyje pagal ISAF (Tarptautinės buriavimo federacijos) reitingus. Praėjusias metais jis iškovojo kelialapį į olimpiadą. Dar vienas pretendentas tapti metų buriuotoju – Aistis Kalanavičius. Jo vadovaujama jachta „Extreme“ skina pergales Lietuvos regatose, pateko į auksinį laivyną ORC pasaulio čempionate ir jame iškovojo 26-a vietą.

Tarp geriausių buriuotojų yra ir Saulius Pajarskas, buriuojantis tiek kreiserinėmis jachtomis, tiek vienviečiais sportiniais laivais. Jo vadovaujama jachta „Raganosis Eltel“ tapo 2014 metų LR čempionais „RS-280“ jachtų klasėje. Jis taip pat vadovavo jachtos „Ambersail“ įgulai „The Rolex Middle Sea Race“ regatoje ir savo grupėje užėmė ketvirtą vietą. Vienviečių sportinių laivų „Laser Standart“ klasėje Europos taurės etapo varžybose Kaune S. Pajarskas iškovojo pirmą vietą.

Tarp geriausių buriuotojų yra ir Saulius Pajarskas, buriuojantis tiek kreiserinėmis jachtomis, tiek vienviečiais sportiniais laivais. 

Metų buriuotoja trečius metus pretenduoja tapti Viktorija Andrulytė. Šiuo metu ji stipriausia Lietuvos „Laser Radial“ sportininkė, 2014 metais iškovojusi kelialapį į olimpines žaidynes. Į metų buriuotojos nominaciją pretenduoja ir jos kolegė, „Laser Radial“ klasės sportininkė Milda Eidukevičiūtė. Ji, beje, įtraukta ir į metų jaunojo buriuotojo kandidatų sąrašą. Tarp kandidačių į metų buriuotoją yra ir jachtos „Esox“ įgulos narė Agnė Stankutė.

Metų burlentininku pretenduoja tapti minėtas Juozas Bernotas, Karolis Sipavičius ir Rytis Jasiūnas. Metų jėgos aitvarų sportininku – Viktoras Šeputa, Mindaugas Mockevičius ir Mindaugas Jonikas.

Nemažai šiais metais yra ir perspektyvių jaunųjų buriuotojų. Metų jaunuoju buriuotoju nominuoti šeši jaunieji sportininkai: Milda Eidukevičiūtė, Mantas Marozas, Kotryna Kašėtaitė, Marius Žemgulis, Vėjas Pajarskas ir Kotryna Kneižytė.

2014 metų geriausia įgula gali tapti jachtos „Keturi vėjai“ įgula, kap. A. Janulionis; jachtos „Tango“ įgula, kap. A. Narbutas; „Extreme“ įgula, kap. A. Kalanavičius; tarptautinė „Sail2tace“ projekto įgula, kap. S. Veselauskas bei viena mažųjų dviviečių „RS Feva“ laivų įgulų – Simonas Jeršovas ir Gabrielė Petraitytė, pasaulio „RS Feva“ čempionate iškovoję aukštą ketvirtą vietą.

Geriausios regatos titulas gali atitekti didžiausias buriuotojų renginiui Kuršių marių regatai, didelės sėkmės sulaukusioms ir rekordinį dalyvių skaičių fiksavusioms tarptautinėms burlenčių ir jėgos aitvarų varžyboms „DFDS Seaways Baltic Cup“ ir „Formula Windsurfing European Cup“, jubiliejinei 30-tajai Rubikių regatai ir istorinių laivų regatai „Burpilis“.

Norėdami padrąsinti šeimas, keliautojus, organizatoriai apdovanoja ir metų buriuojančią šeimą bei įdomiausią kruizinę kelionę. Nepamiršti būna ir buriavimo senjorai, teisėjai, jaunieji buriuotojai.

Metų buriuotojų apdovanojimai vyks sausio 10 d. šeštadienį (18 val.) Vilniaus rotušėje.

Metų buriuotojų apdovanojimais prasidės ir Lietuvos buriuotojų sąjungos 80-mečio renginiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius