Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 26

Prezidentės Dalios Grybauskaitės atsisakymas vykti į Sočį Estijoje tapo skandalingiausia naujiena

Lietuvos Respublikos prezidentės Dalios Grybauskaitės atsisakymas vykti į Sočio žiemos olimpinės žaidynes dėl nedraugiškos Rusijos valdžios pozicijos mūsų šalies atžvilgiu sulaukė nemenkos reakcijos kitose Baltijos šalyse. Estų sportinis portalas sports.ee teigia, kad D.Grybauskaitės pareiškimas buvo labiausiai komentuojama savaitės medžiaga, nustelbusi net Estijoje kilusį dopingo skandalą, į kurį neva įtraukti dalis medikų ir šios šalies olimpinio komiteto prezidentas. Rusakalbis portalas išrinko keliasdešimt komentarų apie Lietuvos vadovės apsisprendimą nevažiuoti į 2014-ųjų žiemos olimpiadą ir juos paviešino.
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Gruodžio 19 dieną, prieš Europos Vadovų Tarybos susitikimą Briuselyje, prezidentė D.Grybauskaitė viešai pareiškė, kad nevažiuos į Sočio žiemos olimpines žaidynes.

„Besiklostant situacijai, matant žmogaus teisių pažeidimus, požiūrį ir elgseną Rytų partnerių ir Lietuvos atžvilgiu, ekonomines sankcijas Lietuvai, nematau politinės galimybės vykti į Sočio žaidynes“, – teigė ji.

Anksčiau Vokietijos prezidentas Joachimas Gauckas pareiškė boikotuosiantis žiemos olimpines žaidynes Sočyje.

Šitaip J.Gauckas apsisprendė protestuodamas prieš žmogaus teisių pažeidimus ir tyčiojimąsi iš opozicijos politikų.

Į Rusiją neseniai paskelbė nevyksiantys ir Jungtinių Valstijų, Prancūzijos prezidentai, tačiau jie tiesmukai neįvardijo, kad boikotuoja žaidynes dėl politinių priežasčių.

Latvijos prezidentas Andris Bėrzinis pranešė vyksiantis į olimpiadą, sakydamas, kad boikotai atspindi Šaltojo karo dvasią.

Estų „Postimees“ laikraščio žurnalistai teigė, kad Lietuvos vadovės pareikšta griežta nuomonė tapo netikėtu akibrokštu Rusijai – pastaroji jau senokai nebuvo gavusi antausio iš Baltijos valstybių.

Estijos rusakalbiai internautai ir palaikė Lietuvos prezidentę ir kritikavo. Pateikiame dalį komentarų.

„Lietuvoje net 12 procentų žmonių gyvena už skurdo ribos, o ši dama kitų akyje mato krislelį, o savo akyje net rąsto nemato“.

„O aš boikotuoju lietuvišką „Maxima“. Moraliniais sumetimais – blogas požiūris į darbuotojus ir pirkėjus. Dėl jos neatvykimo į Sočį niekam nebus nei šalta, nei šilta. O mano boikotas bus rimtesnis – pinigėliai plauks pro lietuviškos burnos šoną“.

„Ir aš nevažiuosiu, Turėčiau pinigų – vis tiek nevažiuočiau. Ten tiek purvo buvo statant objektus, kad žiūrėk, kažkas tikrai sugrius“.

„Aš važiuočiau, tačiau negaliu – vyksta darbiniai procesai, darbas neleidžia. Ir tokių dauguma. Juk ne visi prezidentais ir premjerais dirba“.

„Aš suprasčiau, jei ją pas V.Putiną į butą pakviestų... Kuo čia dėta olimpiada ir sportininkai? Olimpiada tai toks momentas, kai reikia užmiršti visas rietenas ir pykčius, momentas, kai reikia susitaikyti, vėl gerinti santykius. Tai neprotingas Lietuvos vadovės elgesys“.

„Tai ne savo FI demonstracija, o principinis sprendimas nepalaikyti autoritarinių režimų, kurie nori vykdyti savo valdžios propagandą. Ekspertai „Human Rights Watch“ 67-iuose puslapiuose aprašė visus žmogaus teisių pažeidimus Sočyje. Nė vienas padorus žmogus neturėtų vykti į Sočį, kur statybos tapo žmogaus teisių pažeidimo etalonu“.

„Pasakykite tai visai Estijos olimpinei rinktinei“.

„Tokie prezidentai tik dar labiau sukelia problemų savo šalims. Tai daroma, kaip aišku, neturint intelekto ir valstybinio mąstymo“.

„Tam, kas maišo olimpiadą ir politiką, žaidynėse daryti nėra ką“.

„Kas šita Lietuvos prezidentę atsimins po 15 metų? O olimpiada Sočyje išliks visiems laikams“.

„Šiaip jau, į olimpiadą važiuojama sirgti už savo šalies sportininkus, o ne politiniais motyvais“.

„Nusprendė pasireklamuoti Rusijos pagalba? O gal tai jos kerštas Rusijai už tai, kaip kvailai atrodė Europos sąjungos susitikime, kai Ukraina nepasirašė sutarties?“.

„Kur tai matyta, kad ne Rusijos bloko šalių prezidentas garsiai ir viešai prisipažintų konfrontaciją su rusais. O kur olimpiniai principai?“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius