Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 12 04

Prie sienos priremti Europos čempionai: „Mums tai – paskutinis šansas“

Penkis kartus Europos čempionė Lietuvos vyrų golbolo (aklųjų riedulio) rinktinė ginti titulo išvyksta su dviguba užduotimi. Tik aukso medaliai garantuos vietą ir Paryžiaus paralimpinėse žaidynėse.
Temos: 1 Golbolas

„Žinome ir suprantame, kad tai paskutinis mūsų šansas“, – Vilniaus Naujamiestyje įsikūrusioje senokoje sporto salėje pirmadienio vakarą atviravo šalies golbolininkus treniruojantis Klaidas Janeika.

Golbolo rinktinė – viena tituluočiausių Lietuvos sporto komandų – paralimpinių žaidynių nepraleidžia nuo 2000 metų. Paryžius mūsiškiams būtų septintosios žaidynės iš eilės.

Suprasti akimirksniu: gausūs titulai

  • Europos čempionai – 5 sykius (2007, 2009, 2013, 2017 ir 2021 m.).
  • Pasaulio čempionai – 2 kartus (2006 ir 2010 m.).
  • Paralimpiniai čempionai (2016 m.), vicečempionai (2000 ir 2008 m.), bronziniai prizininkai (2021 m.).

Tiesa, pastaruoju metu šalies golbolininkai kiek išklydo iš medalių kelio – ir pasaulio čempionate, ir IBSA pasaulio žaidynėse dramatiškai finišavo ketvirti, paskutinėje kovoje abu sykius nusileidę ukrainiečiams.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Klaidas Janeika
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Klaidas Janeika

„Daug ir ilgai aiškinomės, kodėl taip nutiko, – neslėpė K.Janeika, rinktinės vairą perėmęs prieš dvejus metus. – Manau, kad kalta psichologija. Pasisamdėme psichologą, daug dirbome, įnešėme naujovių į savo žaidimą. Turėtume nustebinti varžovus.“

„Daugiausiai problemų turime su gynyba. Apie psichologiją galėtume kalbėti, jei į aikštę žengtume pirmą kartą, – kitą nuomonę turi šalies golbolo legenda 47-erių Genrikas Pavliukianecas, su rinktine dalyvavęs visose paralimpiadose iki šiol. – Dauguma mūsų žaidžia 10–20 metų. Aš pats – daugiau nei 30. Turime daug problemų gynyboje ir šiek tiek puolime. Stengiamės savo klaidas užmaskuoti, bandome judančią gynybą. Matysime, ar priešininkams pavyks tas mūsų bėdas atrasti.“

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Genrikas Pavliukianecas
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Genrikas Pavliukianecas

Papildomą rūpestį kelia tai, kad į Europos čempionatą mūsiškiai vyks tarsi užrištomis akimis – nesužaidę nė vienų draugiškų rungtynių.

„Bandėme organizuoti, bet nei vieni varžovai nesutiko (su mumis žaisti). Gal nenorėjo atskleisti savo kortų iki čempionato... Kontrolinės rungtynės yra labai svarbios – parodo ir pliusus, ir minusus. Tarpusavyje mes per gerai vieni kitus pažįstame“, – atsiduso K.Janeika.

Suprasti akimirksniu: golbolo rinktinės sudėtis

  • Genrikas Pavliukianecas, Mantas Brazauskis, Artūras Jonikaitis, Nerijus Montvydas, Justas Pažarauskas ir Juozas Eigminas.
  • Treneriai: Klaidas Janeika, Aurimas Skinulis.
  • Gydytojas: Artiomas Aleksejevas.

„Nė vienų rungtynių, deja, neturėjome nuo rugpjūčio mėnesio. Žiauru. Mano karjeroje – tai pirmas kartas. Važiuojame be kontrolinių testų. Kaip mes atrodysime? Nežinau, bet esame nusiteikę kautis, užspeisti į kampą ir trauktis nebeturime kur, – papildė G.Pavliukianecas. – Kaip sakė Mantas (Brazauskis, – kitas rinktinės žaidėjas): „Mums tos treniruotės jau nusibodo, norime važiuoti, žaisti ir laimėti!“

Europos čempionate Juodkalnijoje, į kurį lietuviai išvyksta jau poryt, varžysis 8 rinktinės. Paralimpinį bilietą gaus tik viena – čempionė.

Suprasti akimirksniu: Europos čempionatas

  • A grupė: Lietuva, Vokietija, Belgija, Graikija ir Didžioji Britanija.
  • B grupė: Ukraina, Turkija, Juodkalnija, Izraelis ir Suomija.
  • Į atkrintamąsias pateks keturios geriausios grupės komandos.

„Visos rinktinės Europoje stiprios, gana panašaus lygio, – teigė G.Pavliukianecas. – Tarp favoritų priskirčiau ukrainiečius, kurie kol kas mus nugali. Taip pat lietuvius, vokiečius, turkus ir tuos pačius šeimininkus juodkalniečius, kurie bus toks tamsusis arkliukas.“

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Lietuvos golbolo rinktinės treniruotė
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Lietuvos golbolo rinktinės treniruotė

„Apmaudu ir skaudu, kad rinktinių skaičius paralimpinėse žaidynėse mažinamas. Ir taip nedaug jų būdavo – 10, dabar sumažino dar labiau (iki 8, – past.). Žaidynėse bus šeimininkai prancūzai, kurie, deja, žaidžia tik trečioje lygoje. Bet esame patys savo likimo kalviai, turime laimėti Europos čempionatą ir keliauti į paralimpiadą, – teigė K.Janeika. – Nenorime nutraukti tradicijų. Atiduosime visas jėgas.“

Verta pažymėti, kad nebūtų pirmas ir netgi antras kartas, kai lietuviai į paralimpiadą įšoka paskutiniu bandymu. Taip jau nutiko paskutinius du sykius, o 2016-aisiais Rio de Žaneire galiausiai baigėsi ir aukso triumfu.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Lietuvos vyrų golbolo rinktinė
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Lietuvos vyrų golbolo rinktinė

„Tikiuosi, kad ir dabar įšoksim į tą paskutinį vagoną, o paskui – ir kokį medalį parsivešime“, – viltingai šyptelėjo G.Pavliukianecas.

Ypatingai svarbus Europos čempionatas Juodkalnijoje vyks gruodžio 6 – 17 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius