-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 12 06

Prieš 11 metų nelengvą sprendimą priėmę treneriai neapsiriko

Praėjusį šeštadienį Vilniuje, „Siemens“ arenoje, surengtame Pasaulio sportinių šokių federacijos (WDSF) planetos standartinių šokių čempionate triumfavusių šokėjų Evaldo Sodeikos ir Ievos Žukauskaitės-Sodeikienės treneriai Daiva Dackevičienė ir Giedrius Januškevičius džiaugiasi, kad jų auklėtiniams pasaulio pirmenybėse, kuriose dalyvavo 77 poros iš 44 šalių, pavyko pateisinti favoritų vardą ir užkopti ant aukščiausio pakylos laiptelio. Mūsiškiai Vilniuje geriausiai pasirodė visuose penkiuose šokiuose – valse, tango, Vienos valse, fokstrote ir kvikstepe. Anot Kauno klube „Kaspinas“ dirbančių šokių specialistų, Lietuvai didžiulė garbė turėti pasaulio čempionus.
Evaldas Sodeika ir Ieva Žukauskaitė-Sodeikienė su treneriais
Evaldas Sodeika ir Ieva Žukauskaitė-Sodeikienė su treneriais / nuotr. Kauno šokių klubas „Kaspinas“

„Evaldas ir Ieva – vienintelė lietuvių pora, galinti pasigirti pasaulio sportinių šokių čempionų titulu suaugusiųjų varžybose. Daugelis užsieniečių yra nustebę, kad nė trijų milijonų gyventojų neturinti šalis sugeba išauginti tokio aukšto lygio šokėjus“, – pažymėjo G.Januškevičius.

D.Dackevičienė negailėjo pagyrų tiek savo šokėjams, tiek pasaulio čempionato organizatoriams. „Reikia pagirti Lietuvos sportinių šokių federaciją ir padėkoti jai už išskirtinį reginį. Tiek lietuviai, tiek svečiai iš užsienio buvo sužavėti varžybų organizacija – puiki salė, pilna žiūrovų, šauni muzika, geras parketas ir jauki atmosfera. Buvo labai gražu, – žavėjosi trenerė. – O ir pergalę šventė mūsų šokėjai. Jie laimėjo užtikrintai. Mes to tikėjomės, nes jie šiais metais laimėjo visas varžybas, kuriose dalyvavo, nepralaimėdami nė vieno šokio. Tai – unikalus pasiekimas!“

„Lietuva jau seniai garsėja savo klasikinių šokių mokykla, esame tarp lyderių. Užsienyje dabar daug mišrių tautybių šokėjų porų, o mes galime didžiuotis, kad turime grynai lietuvišką duetą, užaugusį Kaune. Tai dar vienas įrodymas, kad ir Lietuvoje galima pasiekti tikrai daug. Ši pergalė svarbi ne tik mūsų klubui, bet ir Lietuvos sportinių šokių federacijai bei visai šaliai“, – pridūrė D.Dackevičienė.

Sportininkų trenerio pajuokavimas prieš dešimtmetį buvo pranašiškas.

„Prieš 10 metų, kai pasaulį buvo apėmusi ekonominė krizė, buvo nepaprastai sunku. O juk mūsų sportas reikalauja didelių finansinių išteklių. Tada Evaldui ir Ievai pasakiau, kad jiems padėsiu, kol taps pasaulio čempionais, o kai taps, pajuokavau, kad tada man turės viską grąžinti. Dabar priminiau, kad 10 metų žodžio laikiausi ir atėjo metas atiduoti skolas. Juokavau, bet ir kartu tikėjau, kad jie gali tapti stipriausiais pasaulyje“, – prisiminė G.Januškevičius.

Juokavau, bet ir kartu tikėjau, kad jie gali tapti stipriausiais pasaulyje

Planetos čempionus išugdę šokių specialistai pabrėžė, kad Evaldo ir Ievos pergalę lėmė komandinis darbas ir jų sportinio kelio pradžioje padėti geri pagrindai.

„Šio neeilinio pasiekimo receptas: darnus komandinis darbas, teisinga pradžia vaikystėje, susitelkimas ir bendro tikslo siekimas. Evaldui ir Ievai perėjus į suaugusiųjų gretas, didžiausią darbą atliko Giedrius. Tada jis viską strategavo. Žinoma, į pagalbą buvo pasitelkti ir keli užsienio treneriai, bet pora iki aukščiausio lygio užaugo „Kaspino“ klube, – pasakojo D.Dackevičienė. – Ir dar vienas labai svarbus dalykas, siekiant rezultatų – tėvų pasitikėjimas treneriais.

Dabar dauguma tėvų laiko save geresniais specialistais už trenerius, o Evaldo ir Ievos tėveliai rūpinosi savo vaikais, bet nesikišo į mūsų darbą jau nuo pat pradžių, nieko nereguliavo ir nedarė jokio spaudimo. Tai mums labai padėjo vesti šokėjus į priekį ir kartu su jais pasiekti viršūnę.“

„Vienas žmogus negali išauginti pasaulio čempionų – turi būti komanda. Ir labai svarbu laiku parinkti teisingą kelią, nuspręsti, kas tam tikru metu reikalingiausia: darbas su psichologu, choreografijos pakeitimas ar technikos elementų tobulinimas“, – teigė G.Januškevičius.

Šį rudenį sukako 20 metų, kai E.Sodeika pradėjo treniruotis „Kaspino“ klube.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Pasaulio standartinių sporto šokių čempionatas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Pasaulio standartinių sporto šokių čempionatas

„Evaldas gimė ir augo Trakuose, pirmuosius dvejus metus jį šokti Elektrėnuose mokė šviesaus atminimo trenerė Virginija Grigaliūnienė, o būdamas dešimties atvyko į mūsų klubą. Tad šiemet yra graži mūsų bendro darbo su Evaldu sukaktis, – sakė D.Dackevičienė. – O Ievutė yra kilusi iš Šiaulių, jos pirmoji trenerė – Birutė Malinauskienė (sportinių šokių klubas „Šiaulių volta“), o nuo 14-os ji su kitu partneriu atvykdavo pas mus į asmenines treniruotes. Jau tada matėme didžiulį Ievos bei Evaldo potencialą. Ir jie kaip reta atitinka vienas kitą pagal fizinius duomenis.

Mes dažnai sulaukdavome klausimų, ar jie kartais nėra brolis ir sesuo. Kūno proporcijos – labai svarbus dalykas mūsų sporte. Beje, abu puikiai šoko ir Lotynų Amerikos šokius, bet vėliau pasirinko standartinių šokių programą. Evaldas yra tapęs Lietuvos 10 šokių čempionu. Prieš 11 metų kartu su Giedriumi ryžomės pakeisti labai gerą savo porą – 2008 metais Evaldo šokių partnere vietoj Viktorijos Kunauskaitės tapo I.Žukauskaitė. Tai buvo skaudus sprendimas, bet šiandien matome, kad neapsirikome.“

Naujoji šokių pora susiklijavo gana greitai. „Kadangi abu buvo aukšto lygio šokėjai, tai vienas prie kito netruko priprasti. Jie iškart varžybose tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, pateko į finalus, o po metų jau kovojo dėl pačių aukščiausių vietų“, – prisiminė G.Januškevičius.

Šokėjų treneriai sakė, kad Evaldas ir Ieva nėra vienodo charakterio, bet abu yra labai tinkami sportiniams šokiams.

„Juodu kiek skirtingų charakterių, bet labai talentingi. Vienas gal labiau užsispyręs, kitas – švelnesnis. Ievai netrūksta moteriško žavesio, ji moka prisiderinti prie visų ir niekada iš jos neišgirsi, kad kažko negali, ar jai kažką skauda. Jos kantrybė visada begalinė – kiek reikia šoks ir padarys viską geriausiai, – pažymėjo D.Dackevičienė. – Tai unikali pora šokių pasaulyje. Ji skiriasi nuo kitų šokėjų lengvumu, minkštumu, elegancija ir išskirtiniu muzikalumu. Tai – didžiulis pliusas. Šiuo metu gerų šokėjų labai daug, kova labai atkakli ir tik ypač stiprūs viduje žmonės tampa pirmi pasaulyje.“

Vienas gal labiau užsispyręs, kitas – švelnesnis

G.Januškevičius išskyrė Ievos vidinę stiprybę: „Ji švelni, graži, bet viduje labai stipri. Nepamiršiu, kai per vienas varžybas jai teko šokti su naujais bateliais ir šie stipriai nutrynė kojas. Ji kovojo iki galo, veide nerodydama jokio skausmo. Tik pasibaigus varžyboms ji pravirko, o kai nusiavė batelius, iš jų lašėjo kraujas. O Evaldas – daugiau menininkas.

Jeigu jį lydi įkvėpimas, tai ant parketo tiesiog skraido, o jeigu blogai išsimiegojo, nėra nuotaikos – tada sunku. Bet eiliniai netampa pasaulio čempionais. Jais gali būti tik išskirtinio charakterio žmonės.“

Čempionų treneriai neslepia, kad per ilgus bendro darbo metus buvo ir sunkių momentų. „Buvo visko, neišvengėme ir konfliktinių situacijų. Bet, kai kartu dirbi 20 metų ir praktiškai mataisi kiekvieną dieną, natūralu, jog atsiranda savotiška trintis, ima erzinti rutina. Bet tai normalus procesas. O ir jų tarpusavio santykiai klostėsi labai permainingai“, – kiek paatviravo G.Januškevičius.

„Anksčiau jų tarpusavio santykiuose matėme įtampą, o kai jie tapo gyvenimo pora, tai jiems palengvėjo ir rezultatai labai pagerėjo. Dabar jie jau susituokę, laimingi, labai myli vienas kitą ir mums džiugu tai matyti“, – džiaugėsi D.Dackevičienė.

Anot trenerių, Evaldui ir Ievai kitais metais Vienoje (Austrija) bus labai sunku apginti čempionų titulą.

„Apginti visada sunku, nes konkurencija labai didelė. Nepaprasta tai padaryti ir dėl teisėjų subjektyvumo. Tai – ne paslaptis. Didžiosios šalys – Rusija, Italija, Vokietija – rengia daugiau tarptautinių varžybų, todėl dažniau pasikviečia teisėjus darbui ir palaiko glaudesnius ryšius.

Lietuva – maža šalis, todėl ne tokia svarbi visam pasauliui – turi šokti visa galva geriau, kaip dabar Evaldas ir Ieva, kad būtum pirmas“, – pabrėžė G.Januškevičius.

Jis pridūrė, kad Lietuvos standartinių sportinių šokių mokyklos atstovai išsiskiria šokių atlikimo kokybe, minkštumu, muzikalumu ir išskirtine elegancija. „Toks šokimas ir yra mieliausias akiai“, – teigė patyręs treneris.

Anot G.Januškevičiaus, pastarieji 10 metų buvo gana sėkmingi Lietuvos sportinių šokių federacijai.

„Iškilo Donato Vėželio ir Linos Chatkevičiūtės, (Kauno „Sūkurys“), Evaldo ir Ievos bei Vaidoto Lacičio ir Veronikos Golodnevos (Vilniaus „Dileksa“) poros, gaivių vėjų įnešė Edita Daniūtė, su partneriu iš Italijos dukart iškovojusi pasaulio profesionalų lygos pirmenybių auksą. Tik gaila, kad daug vaikinų išvyko šokti į kitas šalis dėl šokių partnerių trūkumo. Atstovauti kitoms šalims buvo kalbinamas ir Evaldas, pasiūlymų išvykti turėjo ir Ieva. Džiaugiamės, kad šią porą sugebėjome išlaikyti“, – sakė treneris.

Pokalbio pabaigoje treneriai savo auklėtiniams palinkėjo sveikatos, ištvermės ir toliau laimingai šokti.

Šį sekmadienį E.Sodeika ir I.Žukauskaitė-Sodeikienė Šanchajuje (Kinija) dalyvaus WDSF „Grand Slam“ varžybų finaliniame etape.

Nusipelniusių Lietuvos sportinių šokių trenerių D.Dackevičienės ir G.Januškevičiaus beveik keturis dešimtmečius veiklą vykdančiame Kauno „Kaspino“ klube išugdytos poros pasaulio čempionatų finaluose šoko 10 kartų: 1998 metais pasaulio jaunių standartinių šokių čempionate bronzą, o 2001 metais pasaulio jaunimo standartinių šokių čempionate auksą laimėjo Marius Kriukelis ir Kristina Valiūnaitė, 2005 metų pasaulio jaunimo standartinių šokių pirmenybėse Moldovoje penkti buvo Edgaras Saldukas ir Giedrė Kukučionytė, 2006 metais pasaulio jaunimo 10 šokių čempionate šeštą vietą iškovojo E.Sodeika ir V.Kunauskaitė, o nuo 2014 metų po vieną aukso ir sidabro bei keturis bronzos medalius planetos standartinių šokių čempionatuose iškovojo E.Sodeika ir I.Žukauskaitė-Sodeikienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius