Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 31

Problema Rusijai – kariškiai yra beveik visi sportininkai

Tarp Rusijos sportininkų dauguma priklauso karinėms tarnyboms. Tai patvirtino šalies-agresorės propagandinė žiniasklaida.
Maskvos CSKA
Maskvos CSKA / „Scanpix“ nuotr.

Nors Rusijos kariuomenė yra okupavusi penktadalį Ukrainos teritorijos ir toliau atakuoja laisvą šalį, Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) šią savaitę priėmė agresoriams palankius sprendimus.

IOC rekomendavo grąžinti į sportą Rusijos ir kare jai padedančios Baltarusijos sportininkus į tarptautines varžybas, nepaisant kategoriško ukrainiečių prieštaravimo.

Daug konfliktų ir chaoso užprogramuota sporto varžybose po IOC siekių įtikti rusams.

Bet ir šie nėra visiškai patenkinti, nes IOC nurodė, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai turi varžytis be nacionalinių simbolių, negali skatinti karo ir turi nepriklausyti karinėms struktūroms.

Nežinia, ar šis punktas liks artimiausioms olimpinėms žaidynėms, bet dabar Rusijos sportui jis kelia daugiausiai nerimo.

Kad ir kaip rusai ir jų šalininkai mėgtų skleisti naratyvą nepainioti sporto su politika, dauguma Rusijos sportininkų priklauso karinėms tarnyboms.

„Vienas iš skausmingiausių IOC sprendimų punktų liečia sportininkus-kariškius“, – nerimavo „Sport-express“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir jo administracijos vadovas Sergejus Ivanovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir jo administracijos vadovas Sergejus Ivanovas

Propagandinis Rusijos sporto dienraštis stebisi, nes jiems atrodo, kad karinė jėga ir sportas turi būti tampriai susieję.

O dauguma elitinių rusų atletų ne tik senais tarybiniais laikais priklausė, bet ir dabar yra finansuojami sporto klubų CSKA ir „Dinamo“.

Prasidėjus karui per Maskvos CSKA ledo ritulio rungtynes buvo padėtas toks plakatas: „Putinas – mūsų prezidentas“.
Prasidėjus karui per Maskvos CSKA ledo ritulio rungtynes buvo padėtas toks plakatas: „Putinas – mūsų prezidentas“.

Komandos turi ir privačių rėmėjų, bet jų dauguma yra pavaldūs Kremliui.

Ir asmeninėse sporto šakose besivaržantys atletai yra pavaldūs sukarintiems klubams.

„Dinamo“, be Rusijos gvardijos, policijos ir Federalinės saugumo tarnybos (FSB), priklauso ir sportininkai iš pilietinės gynybos ministerijos ir muitinės.

CSKA priklauso šauktiniai sportininkai, kurie turi kontraktus su klubais ir kartais ten dirba instruktoriais ar treneriais.

Pagal kontraktus, dauguma Rusijos kariškių sportininkų, kurie yra nacionalinių rinktinių lygio, oficialiai priskirti armijos į sportinio parengimo centrą.

Kariniams klubams – centriniam CSKA ir regioniniams SKA atstovauja daug elitinių atletų.

Tokijo olimpinėse žaidynėse armijos atstovai laimėjo 45 medalius, – rašo „Sport-express“.

„Scanpix“ nuotr./Marija Lasickienė
„Scanpix“ nuotr./Marija Lasickienė

Tarp jų yra ir už lietuvių kilmės ruso ištekėjusi lengvosios atletikos žvaigždė Marija Lasickienė, gimnastės Angelina Melnikova ir Dina Averina, fechtuotojos Sofija Pozdniakova ir Sofija Velikaja, tenisininkė Jelena Vesnina.

Iš „Dinamo“ klubui priklausančių Tokijo žaidynėse medalius iškovojo plaukikas Jevgenijus Rylovas, dalyvavęs karo metu Vladimiro Putino kariniame parade, o taip pat sinchroninio plaukimo atstovės Svetlana Romašina, Alla Šiškina ir Svetlana Kolesničenko, gimnastai Nikita Nagornijus, Arturas Dalalojanas, sportinio šaudymo atstovė Vitalina Bacarškina ir kiti.

„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Rylovas sulaukė „Speedo“ ir ISL antausių.
„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Rylovas sulaukė „Speedo“ ir ISL antausių.

Per Pekine pernai vykusias žiemos olimpines žaidynes CSKA atstovai Rusijai pelnė net 14 medalių – tarp jų slidininkai Julija Stupak ir Aleksejus Červotkinas, biatlonininkas Eduardas Latypovas, dailiojo čiuožimo atstovas Markas Kondratiukas.

„Dinamo“ klubui priklausė olimpiniai prizininkai slidininkai Aleksandras Bolšunovas ir Natalija Nepriajeva, greitojo čiuožimo atstovai Semionas Jelistratovas, akrobatinio slidinėjimo meistras Sergejus Rizdnikovas ir kiti.

„Bendrai akivaizdu, kad daugiau nei pusė mūsų medalininkų dvejose pastarosiose olimpinėse žaidynėse priklausė Maskvos CSKA ir „Dinamo“, – pripažino „Sport-express“. – Pagal idėją, visiems jiems dabar kelias į tarptautinį sportą lieka uždarytas.“

Propagandinis Rusijos leidinys svarstė, kad jų sportininkams vis tiek verta bandyti teikti paraiškas įvairių sporto šakų tarptautinėms federacijoms, o gavus neigiamus atsakymus, bandyti kreiptis į teimus ir žmonių teises ginančias organizacijas.

Taip yra nuo pat karo pradžios: Rusijos žiniasklaida trimituoja apie pažeidžiamas rusų sportininkų teises varžytis tarptautinėse varžybose, bet nieko nerašo apie karą ir jame žuvusius Ukrainos žmones, tarp jų ir sportininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius