Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 02 /13:32

Rekordinis kirtis – Bronislovui Vyšniauskui skyrė 10 metų diskvalifikaciją

Daug metų jis buvo laikomas svarbiausiu Lietuvos sunkiosios atletikos žmogumi, nepaisant auklėtinių dopingo skandalų. Dabar Bronislovas Vyšniauskas ilgam nušalintas nuo savo sporto. Lietuvos antidopingo agentūra diskvalifikavo 73-ejų trenerį net dešimčiai metų dėl draudžiamo metodo taikymo taisyklių pažeidimo.
Bronius Vyšniauskas
Bronius Vyšniauskas / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

„Nagrinėjant I.Kačinsko ir Ž.Stanulio bylas buvo nustatytas faktas, kad treneris skyrė draudžiamą metodą sportininkams, – 15min sakė Lietuvos antidopingo agentūros atstovė Rūta Banytė. – Tai buvo nustatyta pagal sportininkų ir pagalbinio personalo parodymus.“

Du Lietuvos sunkiosios atletikos rinktinės nariai Ž.Stanulis ir I.Kačinskas praėjusį mėnesį buvo diskvalifikuoti dvejiems metais dėl to, kad 2018 metais Klaipėdoje naudojo neleistiną metodą – atletams buvo pajungtos lašelinės pažeidžiant taisykles – infuzoterapija negali viršyti daugiau 100 mililitrų per 12 valandų, ji privalo būti dokumentuota, o taip padaryta nebuvo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Žygimantas Stanulis 2018 m. Europos čempionate iškovojo sidabrą.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žygimantas Stanulis 2018 m. Europos čempionate iškovojo sidabrą.

Savo ruožtu Europos vicečempiono Ž.Stanulio ir I.Kačinsko prasižengimai nustatyti tiriant buvusio Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos prezidento ir rinktinės trenerio Bronislovo Vyšniausko bylą – jis Klaipėdos pareigūnų kaltinamas dėl didelio kiekio atletams draudžiamų medžiagų laikymo.

Treneriams atsakomybė didesnė

B.Vyšniauskui skirta rekordinė bausmė.

Iki šiol per Lietuvos sporto istoriją didžiausia bausmė – aštuonerių metų diskvalifikacija skirta buvo skirta 2016 metais bėgikei Živilei Balčiūnaitei, kultūristui Nerijui Bružui ir 2019 metais B.Vyšniausko auklėtiniui sunkiaatlečiui Aurimui Didžbaliui. Visi trys aštuoneriems metams nubausti atletai dopingo taisykles buvo pažeidę po du kartus.

B.Vyšniauską Lietuvos antidopingo agentūra baudžia pirmą kartą, bet iškart griežtai.

„Jis yra treneris, o jam, kaip ir pagalbiniam personalui keliami didesni reikalavimai nei sportininkams, – sakė R.Banytė. – Trenerių diskvalifikacija gali būti ir iki gyvenimo pabaigos.

Mes atsižvelgiame į sunkinančias aplinkybes – tai aukšto meistriškumo treneris, ilgai dirbantis, jo septyni treniruoti sportininkai buvo diskvalifikuoti dėl draudžiamų medžiagų vartojimo.“

Sekė ilga skandalų virtinė

73 metų B.Vyšniauskas pastaruosius du dešimtmečius buvo Lietuvos sunkiosios atletikos rinktinės treneris, o pastarąjį dešimtmetį ir federacijos prezidentas.

Buvusį LRT generalinį direktorių Audrių Siaurusevičių Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos prezidento poste prieš beveik dešimtmetį pakeitęs B.Vyšniauskas 2017 buvo perrinktas antrai kadencijai.

2018 metų sausį Lietuvos tautinis olimpinis komitetas B.Vyšniauską paskelbė garbės nariu, pridėjęs dar vieną titulą trenerio kolekcijoje, nors virš jo jau tada kabojo dopingo įtarimai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bronius Vyšniauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bronius Vyšniauskas

Dopingo skandalai persekioja nedidelę sunkiosios atletikos bendruomenę daugiau nei du dešimtmečius.

1997 metais Ramūno Vyšniausko karjeros pradžioje per dopingo testą jo organizme rastas ypač didelis kiekis metandienono metabolito. Jo treneris ir tėvas B.Vyšniauskas tuomet teigė, kad tai buvo klastingų varžovų juodas darbas.

2012 m. buvo Aurimas Didžbalis ir dehidrochlormetiltestosteronas. Ši sunkiai dopingo kontrolierių atrandama medžiaga stipruolio kūne aptikta per Europos čempionatą Turkijoje, kur A.Didžbalis buvo antras. Olimpinio kelialapio tada netekęs sportininkas aiškino, jog nežino, kaip dopingas, pakankamai populiarus tarp sukčiaujančių sunkiaatlečių, atsirado jo organizme. Jo trenerio B.Vyšniausko neoficiali versija – įbėrė kažkas iš varžovų.

2015 m. – R.Vyšniauskas ir tas pats dehidrochlormetiltestosteronas. Tik šįkart svetimų varžovų nebuvo, nes buvęs olimpietis buvo patikrintas Klaipėdoje. B.Vyšniauskas tada teigė, kad ši byla yra blefas ir pikta linkinčių žmonių sąmokslas, nes esą jo sūnus jau buvo baigęs karjerą. Iš tiesų kelias dienas prieš patikrinimą sunkiaatletis „Lietuvos ryto“ televizijai pasakojo, kaip rengiasi kelti štangą Europos čempionate. Bet tada jį aplankė Lietuvos antidopingo agentūros specialistai, o po jų vizito R.Vyšniauskas viešai paskelbė apie karjeros pabaigą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurimas Didžbalis ir Ramūnas Vyšniauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurimas Didžbalis ir Ramūnas Vyšniauskas

R.Vyšniauskui dažnai koją kišdavo ir įvairios bėdos prieš svarbiausių varžybų startus – buvo apsinuodijimas nuvykus pasaulio čempionatą Dominikos Respublikoje 2006 metais, pakilusi kūno temperatūra 2009 m. planetos pirmenybėse Pietų Korėjoje, 2008 m. olimpinėse žaidynėse ir 2010 m. pasaulio pirmenybėse kelti štangos nepavyko dėl traumų, 2013 m. prieš Lietuvos čempionatą jį supykino.

Praėjusiame dešimtmetyje po dvejus metus diskvalifikacijų gavo ir mažiau žinomi Lietuvos sunkiaatlečiai Dovilė Blažiūnaitė ir Mantas Mickeliūnas. Be to, dėl klomifeno diskvalifikuotas rutulio stūmikas Rimantas Martišauskas taip pat treniravosi Klaipėdoje drauge su sunkiaatlečiais.

2017 metais dėl dopingo įkliuvo jaunimo rinktinės atstovas Domantas Kmieliauskas. Lietuvos sunkiosios atletikos federacija paskelbė, kad pats sportininkas, kurį treniravo B.Vyšniauskas, prisipažino vartojęs dopingą drostanoloną ir norandrosteroną savo iniciatyva. Jam skirta ketverių metų diskvalifikacija.

Grėsmingiausia žinia nuaidėjo 2018 metų pradžioje, kai 2016 metų olimpinis prizininkas A.Didžbalis antrą kartą buvo suspenduotas. Tai įvyko 2017 metų gruodį pasaulio čempionate JAV, kur jis užėmė antrąją vietą, rasta draudžiamų medžiagų. Monrealio (Kanada) antidopingo laboratorijos tyrėjai aptiko SARM-22 – selektyvių androgeninių receptorių moduliatorių.

A.Didžbalis, jo treneris B.Vyšniauskas ir atleto mityba besirūpinantis R.Vyšniauskas vėl tvirtino, kad dopingo niekas nevartojo ir įvyko klaida.

Tačiau A.Didžbaliui skirta aštuonerių metų diskvalifikacija.

2018 metais po Klaipėdos pareigūnų reido ir kratų kaltinimai dėl didelio kiekio uždraustų medžiagų laikymo krito ne tik ant B.Vyšniausko, bet ir jo sūnaus R.Vyšniausko bei Panevėžio dviračių sporto trenerio Antano Jakimavičiaus.

R.Vyšniauskas buvo išteisintas, o patyrę treneriai pripažinti kaltais dėl draudžiamų medžiagų laikymo su tikslu jas platinti, jiems skirtos 5 tūkst. eurų baudos. B.Vyšniauskas ir A.Jakimavičius nuosprendį apskundė, tad taškas trečius metus trunkančioje byloje nėra padėtas.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Ramūnas ir Bronius Vyšniauskai bei A.Jakimavičius
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Ramūnas ir Bronius Vyšniauskai bei A.Jakimavičius

Kai tiriant šią bylą buvo gauti liudininkų parodymai dėl sunkiaatlečiams Ž.Stanuliui ir I.Kačinskui taikytų lašelinių, abu atletai buvo diskvalifikuoti dvejiems metams.

Anot R.Banytės, B.Vyšniauskas Lietuvos antidopingo agentūrai paaiškinimų dėl draudžiamo metodo nepateikė. 15min žurnalistui Mariui Bagdonui treneris tada aiškino savo versiją: „Stanulis gulėjo ligoninėje, turėjo problemų su skrandžiu, kentė nuo roto viruso. Tiesiog pastatė lašinę su Ringerio tirpalu (vartojamas elektrolitų ir skysčių pusiausvyrai organizme atstatyti – aut. past.), sulašino 100 gramų ir iš to padarė tragediją.“

Dėl jų prasižengimo slėpimo ir neteisingos informacijos praėjusią savaitę trejų metų diskvalifikacija skirta buvusiam ilgamečiui Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos generaliniam sekretoriui Vytautui Stašinskui. Jis tapo pirmuoju Lietuvos antidopingo agentūros nubaustu sporto funkcionieriumi.

V.Stašinskas ir B.Vyšniauskas tyliai, be pranešimų ištrinti iš Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos vadovų pareigų.

„Aš šių pareigų jau seniai nebeinu. Tai buvo mano sprendimas, pasitraukiau pats. Dabar manęs niekur nėra, o daugiau pasakyti neturiu ką, – 15min sakė B.Vyšniauskas. - Jūs rašykit, rašykit ir toliau rašykit. Patys viską žinot. Tai jūs suformavot nuomonę.“

Po Ž.Balčiūnaitės trenerio Romo Sausaičio ir V.Stašinsko B.Vyšniauskas tapo trečiuoju sporto funkcionieriumi, sulaukusiu diskvalifikacijos dėl antidopingo taisyklių pažeidimo. Ir pirmuoju lietuviu, kuriam skirta tokia griežta bausmė.

LSSA/Sunkiosios atletikos treneris Bronislavas Vyšniauskas
LSSA/Sunkiosios atletikos treneris Bronislavas Vyšniauskas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius