Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2013 06 24

Renta nusipelniusiems sportininkams: ar verta pinigus skirti 25-mečiams?

Rentų karjerą baigusiems sportininkams skyrimo tvarką reikėtų tobulinti, sako Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos nariai. Komisijos narys, buvęs žinomas krepšininkas Sergejus Jovaiša sakė, kad jam keistai atrodo 25 ar 30 metų rentininkas.
Sergejus Jovaiša
Sergejus Jovaiša
Temos: 1 Renta

„Ar nevertėtų mums pagalvoti apskritai apie kažkokį amžių, nuo kelių metų skirti tas rentas?“ – per praėjusią savaitę vykusį komisijos posėdį svarstė parlamentaras.

Jis pabrėžė, kad šiais laikais kai kurie sportininkai galėtų ateičiai susikaupti, nes gauna „milžiniškas premijas“.

S.Jovaišos teigimu, rentų sistema neskatina karjerą baigusių sportininkų užsiimti kita veikla, kuri galėtų būti labai naudinga visuomenei.

„R.Meilutytė, paplaukiojusi dar porą metų, gali drąsiai išeiti (į pensiją)“, – apgailestavo parlamentaras.

Seimo komisijos posėdyje dalyvavusi Kūno kultūros ir sporto departamento Teisės skyriaus vedėja Kornelija Tiesnesytė sakė, kad kuriant rentų sistemą galvota ne apie šių dienų sportininkus.

„Faktas, kad ta grupė sportininkų, apie kuriuos pirmiausia buvo galvojama organizuojant visą rentų sistemą, pirmiausia tai sportininkai, kurie tarybiniais laikais neturėjo galimybės įgyti jokių socialinių garantijų, jie buvo fiktyviai, jūs patys žinote, įdarbinami gamyklose arba kažkur kitur. Maždaug “knygutė„ dirbo, o jie visi sportavo. Tų asmenų, kuriems 60 ir daugiau metų, sukauptos pensijos yra nepakankamos“, – aiškino ji.

K.Tiesnesytė sakė sutinkanti, kad dabartiniai sportininkai turi daugiau galimybių apsirūpinti ateitį.

„Amžiaus cenzas tampa vis aktualesnis ir jisai taps vis aktualesnis, nes dabar sportininkai gauna ir premijas, ir stipendijas, ir gali kaupti savo pensijas įvairiais būdais. Jie gali gauti kontraktus, reklamas ir visa kita, ir jie tikrai gali turėti kažkokį garantą“, – dėstė departamento atstovė.

Kita vertus, ji svarstė, kad objektyviai amžiaus cenzą būtų sunku pagrįsti, mat skirtingų šakų sportininkai karjerą baigia sulaukę skirtingo amžiaus.

Tuo metu Sporto departamento generalinis direktorius Klemensas Rimšelis sakė nesutinkantis, kad rentos skyrimas būtų siejamas su amžiumi.

„Tai yra valstybės padėka, nes norint įgyti rentą, yra aiškiai pasakyta pagal įstatymą, kas turi būti pasiekta. O pasiekta turi būti iš tikrųjų nereali aukštuma“, – sakė K.Rimšelis.

Seimo komisijos pirmininkas socialdemokratas Juras Požėla žadėjo, kad prie diskusijos dėl galimybės sieti sportininkų rentas su amžiumi bus grįžta ateityje.

„Iš principo dėl socialinio teisingumo dabartinis sportininkas po savo gero pasiekimo, jeigu jis gauna kokią nors premiją, iš tos premijos jis turi teisę ir galimybę investuoti į pensinius fondus ar kitus dalykus“, – tvirtino J.Požėla.

Kasmėnesinę rentą, siekiančią 1,5 Statistikos departamento paskelbto vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio (dabar tai yra per 3,3 tūkst. litų), gali gauti karjerą baigę Europos ar pasaulio čempionai arba olimpiadų prizininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius