-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 03 27

Rokas Milevičius: „Palyginus su šiuo, ankstesni etapai buvo lyg buriavimas Kauno mariose“

​Jachtų lenktynių aplink pasaulį „Volvo Ocean Race“ buriuotojams Pietų vandenynas demonstruoja bjauriąją savo veido pusę. „Vėjo greičio matuoklis praėjusią naktį nenusileido žemiau 18 m/s. Visas laivas girgžda. Nė viena iš mano nuotraukų ar vaizdo įrašų nepajėgtų perteikti nė dalelės tos vandenyno jėgos, kurią čia patiriame“, – iš jachtos pranešė olandų „Team Brunel“ komandos reporteris Stefanas Cooperis.
Rokas Milevičius
Rokas Milevičius

Jam antrino ir vienintelis lenktynėse dalyvaujantis lietuvis Rokas Milevičius, pripažindamas, jog sąlygos yra itin sudėtingos, o visus ankstesnius etapus, palyginti su šiuo, penktuoju, vadina pasiburiavimu Kauno marių uostelyje.

Vis tik atšiaurus vėjas ir iš priekio pliekiančios milžiniškos bangos nėra vienintelis buriuotojų galvos (tiksliau, skrandžio) skausmas. Jachtų maršrutą nuolat koreguoja Pietų vandenyne plūduriuojantys ledkalniai. Vyrai žino – jie plaukia per „niekieno žemę“, toliausiai nuo bet kokios civilizacijos nutolusią Žemės rutulio vietą. Jei kas nutiks laivui, vienintelė viltis sulaukti pagalbos – kiti varžovai.

VIDEO: Back on track | Volvo Ocean Race 2014-15

Ledkalniai ir kitos Pietų vandenyno staigmenos

Pastarąją parą „Volvo Ocean Race” komandoms didžiąją dalį taktinių sprendimų diktuoja organizatorių brėžiama „ledkalnių linijos riba”, už kurios – didelė grėsmė susidurti su vandenyne plūduriuojančiais ledkalniais. Varžybų organizatoriai intensyviai stebi penktojo etapo maršrutą ir nuolat keičia virtualiai brėžiamos „ledkalnių linijos” koordinates, priklausomai nuo ledkalnių judėjimo.

Didžiąją dalį penktojo etapo pirmavusi „Team Brunel” komanda pastarosiomis dienomis dėl to prarado užtikrintos lyderės poziciją, tačiau ne optimizmą. R.Milevičius komandos permainingos pozicijos nesureikšmino ir tvirtino, kad šis etapas jiems turėtų būti palankus.

„Situaciją kontroliuojame, per ateinančią parą galime šiek tiek pralošti piečiau esančioms komandoms, tačiau tai tik laikinai. Šis etapas mūsų!” – rašė lietuvis.

Arčiausiai esantys žmonės – astronautai Tarptautinėje kosminėje stotyje

Sudėtingos buriavimo sąlygos neabejotinai kelia nerimą dėl laivo pajėgumo atlaikyti jam tenkantį spaudimą. Atsakomybę ir įtampą didina tai, jog įgulos buriuoja labiausiai nuo bet kokios žemės nutolusiuose vandenyse. Artimiausia žemė – daugiau nei už 2 tūkst. kilometrų. Tiesa, tai menka paguoda, mat tai tėra vos dviejų kilometrų skersmens negyvenama salelė.

Buriuotojams tai reiškia viena: ištikus nelaimei, padėti galėtų nebent varžovų komandos. Šiame taške kiti arčiausiai esantys žmonės – tik astronautai Tarptautinėje kosminėje stotyje. Būtent dėl to įgulos didelį dėmesį skiria tam, kad rastų aukso vidurį – pusiausvyrą tarp greičio tokiomis atšiauriomis sąlygomis ir rizikos sulaužyti laivą.

Kad grėsmė labai reali, rodo ir trijų „Team Brunel” komandos varžovų patirtis. Prieš keletą dienų moterų komanda „Team SCA” , kinų „Dongfend Race Team” ir ispanų „MAPFRE” patyrė savaiminius halsus, vadinamus „Chinese gybe“ – netikėtą ir staigų pagrindinės burės perėjimą, likusiai apatinei laivo daliai su kyliu pasiliekant savo pusėje. Tai itin pavojinga situacija, per kurią radikaliai pavirsta laivas ir gali plyšti burės, sulūžti jachtos įranga ar už borto iškristi žmogus.

VIDEO: MAPFRE Southern Ocean Chinese gybe | Volvo Ocean Race 2014-15

„Tą akimirką pasijaučiau kaip „Titanike“. Pirma atėjusi mintis – visa tai tikrai baigsis labai blogai“, – apie savaiminį halsą pasakojo „Dongfeng Race Team” komandos narys Blackas (Liu Xue).

Laimei, tiek kinų, tiek kitos komandos atsipirko tik nedideliais nuostoliais ir prarastom jūrmylėm mėginant atstatyti ir sutvarkyti laivą.

Priimdamos visus iššūkius ir įveikdamos visas kliūtis, komandos nenumaldomai artėja prie buriuotojų Everestu vadinamo Horno iškyšulio – piečiausio Pietų Amerikai priklausančios Ugnies Žemės kyšulio. Stiprūs vėjai jūrmyles tirpdo greičiau nei tikėtasi. Dar greičiau jos turėtų tirpti, kai „ledo linijos riba” leis komandoms pasukti tiesiau Horno iškyšulio link, mat tuomet jachtos turėtų sutikti dar stipresnius ateinančius vėjus.

„Volvo Ocean Race“ yra aukščiausio lygio buriavimo profesionalų lenktynės aplink pasaulį. 2014 metų spalio pradžioje startavusi regata truks iki šių metų birželio. Iš viso devynis etapus turintis maršrutas driekiasi beveik 40 tūkst. jūrmylių (72 tūkst. km). „Volvo Ocean Race“ pripažįstamos vienu sudėtingiausių ir daugiausia ištvermės reikalaujančių sporto įvykių planetoje šalia Dakaro Ralio ar „Tour de France“ dviračių lenktynių. Gyvai varžybas galima sekti www.volvooceanrace.com

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius